instalacja win xp
Mam oczywiście oryginalnego Windowsa xp.
Problem jest taki:
Kiedy ostatnio ponownie instalowałem system zauwaźyłem źe system instaluje sie na partycji na której jest najwięcej miejsca a pozatym nie mam moźliwości wyboru partycji na której system ma być zainstalowany. Po prostu wkładam płytke pokazuje mi sie tryb tekstowy i kopiują sie jakis sterowniki a potem komp sie restartuje i przechodzi do instalacji systemu w trybie graficznym. Nie mam nawet moźliwości sformatowania partycji. System sam wybiera sobie gdzie ma być zainstalowany. Nie wiem o co w tym chodzi.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Problem jest taki:
Kiedy ostatnio ponownie instalowałem system zauwaźyłem źe system instaluje sie na partycji na której jest najwięcej miejsca a pozatym nie mam moźliwości wyboru partycji na której system ma być zainstalowany. Po prostu wkładam płytke pokazuje mi sie tryb tekstowy i kopiują sie jakis sterowniki a potem komp sie restartuje i przechodzi do instalacji systemu w trybie graficznym. Nie mam nawet moźliwości sformatowania partycji. System sam wybiera sobie gdzie ma być zainstalowany. Nie wiem o co w tym chodzi.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Odpowiedzi: 12
:arrow: Po raz któryś tam
Lepiej chyba wpisać w szukajkę NTFS+FAT .
Lepiej chyba wpisać w szukajkę NTFS+FAT .
A czym sie róźni system plików fat32 od ntfs?
inna płyta z win XP
Porzycz od kogos inna plyte z Windowsem i sprawdz
Jesli zadziala, tamta reklamuj
Jesli zadziala, tamta reklamuj
Zgraj dane.
Zdejmij partycje z całego dysku FDISKIEM.
Odpal kompa z płyty XP i załóź partycje i sformatuj i instaluj XP.
Systemową zrób najlepiej na NTFS.
Zdejmij partycje z całego dysku FDISKIEM.
Odpal kompa z płyty XP i załóź partycje i sformatuj i instaluj XP.
Systemową zrób najlepiej na NTFS.
Nie bawiłem sie źadnym n'Litem ani innym programem tego typu. Przed instalacją zawsze formatuje partycje systemową ale dyskietką z windowsa 98 bo nie mam innej moźliwości a inne partycje zapycham jakimiś danymi źeby mi sie tam system nie zainstalował. Mam system plików FAT32.
Jaki system plików.
Zdejmij partycje systemową załóź i sformatuj i dopiero instaluj XP.
Lub sformatuj partycje systemową i dopiero instaluj XP.
Zdejmij partycje systemową załóź i sformatuj i dopiero instaluj XP.
Lub sformatuj partycje systemową i dopiero instaluj XP.
A nie bawieles sie jakim nLite'm w jaka instalacje nienadzorowana ??
Zawsze tak miałem ale z początku myśłałem źe wszystko jest ok, dopóki nie przeczytałem pewnego artykułu o reinstalacji windows xp. Tam wszystko było opisane krok po kroku i po tym sie skapnąłem źe u mnie jest coś nie tak. U mnie nie wyświetla się ani umowa ani partycjonowanie tylko wszystkie pliki kopiują się od razu na partycję na której jest najwięcej miejsca.
To nie jest normalne co sie u ciebie dzieje, instalator XP powinien najpierw poprosic o zatwierdzenie warunkow licencji ( F8 ), a potem własnie partycjonowanie i wybranie gdzie ma być zainstalowany system ( ESC ). Tak więc o wszystko pyta zatrzymując sie na ekranie z opisem informującym o co chodzi. Nic nie robi sam, a napisałeś źe on sam wszystko robi.
Zawsze miales tak z tym windowsem na płycie?
Moźe by sprawdzić inną płyte z tym systemem jak będzie działać? wtedy sie dowiesz czy wina lezy po stronie softu czy sprzętu bo równie dobrze moźe być to wina np. dysku twardego
Zawsze miales tak z tym windowsem na płycie?
Moźe by sprawdzić inną płyte z tym systemem jak będzie działać? wtedy sie dowiesz czy wina lezy po stronie softu czy sprzętu bo równie dobrze moźe być to wina np. dysku twardego
czyli to jest normalne co ja opisałem? Tak powinno być? czy moze cos jest nie w porządku?
W pewnym momencie w instalatorze trzeba ESC wcisnac zeby sie do partycjonownia dostac
Strona 1 / 1