Instalacja WIN XP PROF na F–S Amilo M7800
Witam, mam taki kłopot: komputer F–S Amilo M7800 i WIN XP Home, chcę na nim zainstalować XP PROF, ale płytka nie chce wystartować – komp nie uruchamia się z płytki. Ta którą dostałem z laptopem startuje OK. Jakiś linux z gazetki teź startuje, natomiast w źaden sposób nie mogę uruchomić kompa z płytki z WIN XP Prof (dodam źe stacjonarny z niej startuje). Kombinowałem juź od nowa płytkę wg jakiegoś poradnika z sieci ( chyba z cdrinfo.pl) ale bez powodzenia. XP Prof mam tylko "kopię bezpieczeństwa". Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć ???
Odpowiedzi: 9
Niestety nawet nagranie na płytkę TDK niec nie zmieniło. Dalej mam taki komunikat:
1400 Mhz Pentium 4 CPU
External Cache: 512K installed
Boot CD–ROM Type: Non–Emulation Booting
I dalej nic się nie dzieje. Dodam, źe XP który był dostarczony razem z kompem instaluje się z kopii nagranej na mało cywilizowanym nośniku.
Nasuwa mi się pytanie: czy da się wyciągnąc plik odpowiedzialny za start płytki z tej dostarczonej razem z kompem i przy jego pomocy utworzyć płytkę z XP Prof która by ruszuła. Jeśli tak prosze o radę jak to zrobić.
1400 Mhz Pentium 4 CPU
External Cache: 512K installed
Boot CD–ROM Type: Non–Emulation Booting
I dalej nic się nie dzieje. Dodam, źe XP który był dostarczony razem z kompem instaluje się z kopii nagranej na mało cywilizowanym nośniku.
Nasuwa mi się pytanie: czy da się wyciągnąc plik odpowiedzialny za start płytki z tej dostarczonej razem z kompem i przy jego pomocy utworzyć płytkę z XP Prof która by ruszuła. Jeśli tak prosze o radę jak to zrobić.
Wczoraj nagrałem XP na TDK – zaraz zobaczę co się bedzie działo...
Kup płytkę Verbatima ,Sony lub TDK i spróbuj na niej zrobić system do instalacji
Update firmware'u napędu teź odpada bo to jest czytnik CD/DVD (SR–8177) i nigdzie nie znalazłem źadnego updatu.
Za, " nośnik" powinien być przecinek , a IMO to skrót od "I my opinion" – moim zdaniem
A co to takiego nośnik IMO? Update biosu odpada bo na stronie F–S nie ma noeszgo niź ten, który mam...
coyote:
Krzysiek_L:
XP Prof mam tylko "kopię bezpieczeństwa". Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć ???
Znaczy przegrana ?
Pewnikiem źle tzn. nie jest bootowalna.
Krzysiek_L:
dodam źe stacjonarny z niej startuje
W laptopach to częste zjawisko jest, moźliwe źe związane z tym , źe napęd nie ma nośnika na którym został wypalony system w swoim firmware. Albo update Biosu dla napędu zrobić, albo wypalić płytkę na jakimś dobrym znanym napędowi nośniku IMO.
coyote:
Krzysiek_L:
XP Prof mam tylko "kopię bezpieczeństwa". Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć ???
Znaczy przegrana ?
Pewnikiem źle tzn. nie jest bootowalna.
Krzysiek_L:
dodam źe stacjonarny z niej startuje
W laptopach to częste zjawisko jest, moźliwe źe związane z tym , źe napęd nie ma nośnika na którym został wypalony system w swoim firmware. Albo update Biosu dla napędu zrobić, albo wypalić płytkę na jakimś dobrym znanym napędowi nośniku IMO.
Krzysiek_L:
...dodam źe stacjonarny z niej startuje...
Pewnikiem dobrze – chyba nie dokładnie czytasz mój post...
Strona 1 / 1