Instalacja WIN XP + dysk SATA

Witam! Mam pytanko w sprawie instalacji Windowsa XP (Home, Proffesional) na dysku SATA czy tez w przypadku gdy podpinam go jako drugi. Moze na poczatek tak: [size=7][b]1)[/b][/size] Chce instalowac tylko majac dysk SATA w komputerze czy tez laptopie WINDE XP. Wiem ze chodzi tu o F6 na poczatku instalacji ale sęk własnie w tym ze powiedzmy [b]nie posiadam floppa dyskietki[/b] z ktorej ewentualnie moglbym zgrac sterowniki do tego dysku. [i][b]Dlatego tez moja prosba o pomoc w poinstruowaniu mnie jak zrobic sobie taka plytke instalacyjna WINDY juz ze sterownikiami do dyskow SATA...[/b][/i] Bo slyszalem ze cosik mozna takiego, bez dodatkowego szukania i dogrywania sterow... :rolleyes: [size=7][b]2)[/b][/size] To samo (co w pkt.1) ale chce instalowac WINDE na dysku ATA podpietym pod tasme IDE, a dysk SATA ma mi sluszyc jako SLAVE. [size=7][b]3)[/b][/size] Mam juz WINDE zainstalowana na dysku ATA teraz podpinam nowy dysk SATA i chce go zainstalowac aby byl widoczny pod WINDA bez ponownej instalacji!? [-o< O pomoc i instrukcje jak wykonac takie cos!!

Odpowiedzi: 2

Można tak ale można jeszcze przecież wgrać sterowniki po zainstalowaniu Windy. Jak to zrobić? Najpierw w BIOSie musimy wyłączyć SATA, czyli ustawić opcje na "DISABLED", zapisać ustawienia i wgrać normalnie windows. Następnie z strony producenta (np w przypadku laptopów HP) ściągać sterowniki do dysku i zainstalować. Potem to już tylko wystarczy uruchomić SATA w biosie i ebuala :) Więcej moich przepisów znajdziecie w mojej nowej książce :P
pipboy2000
Dodano
25.03.2008 01:32:23
  • PAFCIO 25.03.2008 20:59:48

Dzięki za instrukcje [b]SLAY3R[/b] & [b]pipboy2000[/b] !!! :) [i][b]SLAY3R[/b][/i] co sądzisz o tym że jeszcze lepsze rozwiązanie to integracja CD z driver packami = taka CD będzie uniwersalna (do zastosowania na każdym pececie niezależnie od jego sprzętu) i nie tylko problem SATA odpadnie[b] lecz innych sterów również[/b]. Jak takie cosik zrobić?:-k [quote=pipboy2000]Więcej moich przepisów znajdziecie w mojej nowej książce :P[/quote] Jaki tytuł jest tej książki? Chętnie ją nabęde :lol:

• SLAY3R 25.03.2008 22:21:10

[quote=PAFCIO][i][b]SLAY3R[/b][/i] co sądzisz o tym że jeszcze lepsze rozwiązanie to integracja CD z driver packami = taka CD będzie uniwersalna (do zastosowania na każdym pececie niezależnie od jego sprzętu) i nie tylko problem SATA odpadnie[b] lecz innych sterów również[/b]. Jak takie cosik zrobić?:-k [/quote] E tam, co najwyżej przygotować można płytę ze sterownikami do konkretnej maszyny. Czym? Nlite'm dodając w sterownik regularny trybu PNP.

1) nlite - tym programem można dodać w dosyć prosty sposób sterowniki SATA do plików instalacyjnych windowsa, potem wypalić to na płycie i z niej instalować system. Tutaj jest opisane jak to zrobić: [url=http://carlostech.wordpress.com/2007/06/13/integracja-sterownikow-trybu-tekstowego-win-2000xp2003-nlite-cz-1/]http://carlostech.wordpress.com/2007/06/13/integracja-sterownikow-trybu-tekstowego-win-2000xp2003-nlite-cz-1/[/url] 2)Dysk ata zostanie wykryty przez instalator bez żadnych dodatkowych sterowników. Po zainstalowaniu nań systemu, z płyty cd dołączonej do płyty głównej zainstaluj sterowniki kontrolera sata, żeby uzyskać dostęp do dysku sata. 3)Tak jak w 2 przypadku, musisz mieć zainstalowane sterowniki kontrolera sata. Nie trzeba instalować na nowo systemu.
SLAY3R
Dodano
25.03.2008 01:17:53
PAFCIO
Dodano:
25.03.2008 00:55:26
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1