Instalacja oprogramowania na kontach użytkowników.
Witam wszystkich :)
Moje pytanie /problem/ jest następujący. Mam dwa konta użytkownika: moje i syna. Syn instaluje sobie nowe gry. Jak je zainstalować /czy istnieje taka możliwość/ aby ikony pojawiały się wyłącznie na jego koncie? Teraz jest tak, że pojawiają się także na moim pulpicie i w menu start. Czy istnieje taka możliwość, czy muszę po każdej instalacji ręcznie je usuwać? Problem dotyczy także innego oprogramowania pod windows xp, szczególnie tego, które nie proponuje instalacji jedynie dla wybranego konta. Używam windows xp home.
Proszę o odpowiedź.
Odpowiedzi: 1
Ikonki zarówno na Pulpicie jak i w Menu Start kopiują się do All Users w Documents and Settings.
Musiałbyś skróty przenosić do katalogu profilu syna ręcznie.
Chyba ze napiszesz sobie skrypt/plik wsadowy, który automatycznie przenosi wszystkie elementy ze wskazanych katalogów do innego.
Musiałbyś skróty przenosić do katalogu profilu syna ręcznie.
Chyba ze napiszesz sobie skrypt/plik wsadowy, który automatycznie przenosi wszystkie elementy ze wskazanych katalogów do innego.
Strona 1 / 1
<P>Dzięki :)</P> <P>Ikon na konto syna nie muszę kopiować bo one już tam są, gry instalowane są z jego konta. Wiem XP to nie Linux i całkowicie oddzielić kont użytkowników się nie da. No i rejestr jest wspólny. Cóż pozostaje mi dotychczasowe rozwiązanie - dwa xp na dwóch dyskach, chociaż to trochę upierdliwe.</P>
Mozna sie pobawic w ustawianie uprawnien (zapisu) do folderu \All Users. Tzn. musialbys sprawdzic, czy ikony nie beda sie pojawiac po wylaczeniu uprawnien dla "Wszyscy", "Uzytkownicy", czy dopiero dla "System". W pierwszych dwoch wypadkach sprawa jest prosta, w trzecim juz trudniejsza (skrypt).
<P>Dzięki El Nino :)</P> <P>Pokombinuję z uprawnieniami. Jeśli coś zdziałam - napiszę :)</P>