Impedancja w głośnikach

Impedancja 4 Ohm i 8 Ohm.
4 Ohm stosowane jest w głośnikach samochodowych a 8 Ohm w sprzęcie domowym (np. głośniki w wierzy hi–fi).

1–Cztero ohmowy sprzęt samochodowy moźna spokojnie podpiąć pod domowe sprzęty.

2–Ośmio ohmowy sprzęt moźna podpiąć pod samochodową instalację.

Które rozwiązanie jest dopuszczalne?

Odpowiedzi: 20

U mnie jeden kanał = 1 głośnik.
Właściwie nie wiem, czy grzeje mi się same radio ale na bank grzeje mi się panel.

W samochodzie mam tą tubę na tylni prawy kanał podłączony. Z lewego odłączyłem stary głośnik bo tylko harczał ja dodawałem basów :lol: . Taka mnie myśl naszła, czy tuba nie jest teraz "upośledzona na jedno ucho"? Moźe lepiej tak pociągnąć oba tylnie kanały do niej, źeby zrobić mono zamiast 0,5 stereo... Co o tym sądzicie? Wykonalne? Jak to wszystko połączyć? (głośnik– jedna cewka)
Cappadonna
Dodano
18.06.2004 16:11:47
Cappadonna:
Właśnie radio ciągle mi się grzeje nawet na zwykłych głośnikach. Tubę sprawdziłem teź na tym radiu co wcześniej wspomniałem (8 Ohm) i działa dobrze– wzmacniacz nie siada.

A ile głosników masz na jednym kanale (bo znam takich co mają na jednym "druciku" po dwa, czyli w sumie mają 8 głasników :lol:)
Anonymous
Dodano
18.06.2004 13:51:39
Właśnie radio ciągle mi się grzeje nawet na zwykłych głośnikach. Tubę sprawdziłem teź na tym radiu co wcześniej wspomniałem (8 Ohm) i działa dobrze– wzmacniacz nie siada.
Cappadonna
Dodano
18.06.2004 13:35:47
A radio Ci się nie grzeje :shock:
Anonymous
Dodano
17.06.2004 10:59:16
Dzisiaj sprzęcik doszedł mi do domu. Podłączyłem na jeden kanał w aucie (25 W) i gra. Nawet nieźle (tuba z głośnikiem 200 W). Jak będę miał czas i chęci to skombinuję gdzieś voltomierz i sprawdzę sobie +/– wegług waszych rad. Pozdro!
Cappadonna
Dodano
16.06.2004 22:51:49
extrim:
Woltomierzem tez sie da, ale latwiej tak jak opisalem.

gusioo: Basy bedzie slychac tylko troche inaczej – slabiej (czasem ciezko wyczuc) moze w Twoim przypadku glosniki o malej sprawnosci, albo masz ucho... (kto wie :D)

Ehh sam nie wiem jak to wykryłem, ale po zamianie przewodów lepiej grało to tak zostawiłem :)
Anonymous
Dodano
12.06.2004 11:32:35
Woltomierzem tez sie da, ale latwiej tak jak opisalem.

gusioo: Basy bedzie slychac tylko troche inaczej – slabiej (czasem ciezko wyczuc) moze w Twoim przypadku glosniki o malej sprawnosci, albo masz ucho... (kto wie :D)
extrim
Dodano
12.06.2004 00:52:09
Dokładnie, najlepiej sprawdzić, który (+) a który (–) metodą prób i błedów. Przy odwrotnym podłączeniu nie będzie słychać tonów niskich (jak kto woli: basów) bo membrana nie bedzie sie wychylać ;) Ja własnie w ten sposób podłączyłem głośniki do mojego radia i działa. Ale IMHO jak ktoś się zna na miernikach to i woltomierzem to sprawdzi :)
Anonymous
Dodano
11.06.2004 17:24:26
To moze ja tez wtrace swoje 3 grosze bo na tym to sie akurat znam.
Po pierwsze impedancja glosnikow mowi pod jakim obciazeniem moze pracowac wzmacniacz, skoro jest przystosowany do impedancji 8 ohm to przy podlaczeniu mniejszej w obwodzie wyjsciowym wzmacniacza bedzie plynal wiekszy prad zgodnie z prawem ohma. W momencie gdy ustawia sie glosnosc na zbyt duzym poziomie wzmacniacz moze sie uszkodzic. To ze czasem tak sie nie dzieje moze oznaczac ze wzmacniacz ma wieksza tolerancje na zmiany pradu niz podaje producent w dokumentacji lub po prostu ma sie szczescie i/lub przypadek.
Natomiast w kazdej sytuacji mozna do wzmacniacza przystosowanego do impedancji 4ohm podlaczyc glosniki 8 ohmowe. Najwyzej bedzie troche ciszej grac ale nic sie nie stanie.

Jesli chodzi o sprawdzenie ktory kabel to + a ktory minus to najlepiej miernikiem posiadajacym opcje mierzenia zwarc (mierzyc przy odlaczonym zasilaniu radia) sprawdzic przejscie pomiedzy jednym z przewodow a metalowa obudowa radia. Jesli przejcie jest to kabel jest –
Inna sprawa ze odwrotne podlaczenie plusa z minusem nie skutkuje zadnymi uszkodzeniami, po prostu membrana w jednym glosniku bedzie sie wychylac a w drugim wciagac w tym samym czasie. Bedzie takie nierowne stereo wyczywalne tylko dla wprawnego ucha.
Mam nadzieje ze troche pomoglem.
Pozdrawiam.
extrim
Dodano
11.06.2004 17:00:08
Bez miernika /voltomierza/ IMO nie da rady.
Obojętnie czy wychyłowy czy na wyświetlaczu pokaźe który +.
Seeker
Dodano
09.06.2004 23:16:21
:arrow: A jaki jest najprostrzy i najbardziej pewny (bezpecedensowy :lol: ) sposób sprawdzenia który kabelek w instalacji car–audio daje impulsy dodatnie a który ujemne do głośnika (gdzie plus a gdzie minus)? Normalnie to jest na końcach kabla opisane albo oznaczone kolorami, ale u mnie nie :( :?: :?: :?:
Cappadonna
Dodano
09.06.2004 22:44:20
Nie ma prostej zalezności międzi 12V zasilania , a mocą muzyczną , która zaleźy li tylko od jakości wzmacniacza i jakości kolumn.
Zasilanie obojętnie jakie z mocą muzyczną nie ma nic wspólnego .Napisałeś jakby miało i dlatego tak odpowiedziałem.
Seeker
Dodano
08.06.2004 20:45:16
16 W – to moc muzyczna radia, a nie jak myślisz moc ogólnie (przykład źarówki)
Zadko które radio wyćiąga tyle mocy muzycznej :)
Anonymous
Dodano
08.06.2004 20:30:06
Gusioo , prowdopodobnie mylisz moc znamionową wzmacniacza z mocą muzyczną, ta druga jest zwykle sporo większa.
Akumulator naładowany ma zawsze więcej niź 12V /spada trochę pod obciaźeniem , ale zawsze jest to więcej / i wystarczy wziąść poj akumulatora i to jakiej wartości prąd jest w stanie oddać co z nów zaleźy od poboru prądu przez odbiornik/ jest na nim napisane/ i z policzyć ze wzoru P=U x I i masz moc .
To 16W to jest jakaś śmieszna wartość – jedna źarówka reflektorowa w samochodzie ma cirka 21W :lol:
Seeker
Dodano
08.06.2004 20:25:12
Moźe zacznijmy od tego źe źadne radio nie wyćiąga tyle ile jest napisane (np.: 4x55 W). Czytałem o tym, chodzi o to źe z akumulatora nie da rady więcej wyciągnąc niź 12 V co moźe dać do 16 W. Natomiast wzmacniacze mają w sobie przetwornice napięcia, która to umoźliwia (teoretycznie) uzyskanie dowolnego napięcia, czyli zwiększenie mocy wyjściowej. Nie wiem czy ta teoria jest prawdziwa, ale moje radio (Sony ma podobno 4x50 W), a porównując mój sprzęt audio w domu (wzmacniacz 2x50 W) to te Waty ze wzmacniacza siakieś takie głośniejsze są.
Anonymous
Dodano
08.06.2004 16:49:00
sapero:
jeśli w tubie masz głośnik dwucewkowy 4ohm (cewki odizolowane od siebie) co poznać po tym źe jest 1 głośnik i 4 "kable" to juź masz 50W

A jak nie mam :?:
Cappadonna
Dodano
08.06.2004 15:54:56
jeśli w tubie masz głośnik dwucewkowy 4ohm (cewki odizolowane od siebie) co poznać po tym źe jest 1 głośnik i 4 "kable" to juź masz 50W
Wtedy podłączasz obie cewki do lewego kanału 0 jedną na "przód", drugą na "tył" (a jeśli wzmacniacz pozwoli na obciąźenie 2ohm to podłączasz cewki równolegle); jak pomylisz fazy (kable) to będzie grało dziwnie cicho, lub nawet wcale :)
sapero
Dodano
08.06.2004 14:18:58
Tak nawiązując do tej tuby:

Mam w aucie radio dość niskiej mocy (25 W na kanał, czyli 100 W na 4 kanały). Nie mam jeszcze wzmacniacza a chciałbym tą tubę (200 W) podłączyć tak, źeby grała na tym radiu (dla sprawdzenia czy działa). Jest taka moźliwość konfiguracji, źe np. moc dwóch kanałów puszczę na tubę i wtedy dojdzie do niej moc nie 25 W tylko 50W? Jeśli moźna tak zrobić, to w jaki sposób? Wystarczy pociągnąć kabelek z sygnałem z dwóch głośników do tuby, czy moźe jakiś inny sposób?
Cappadonna
Dodano
08.06.2004 13:09:53
Zawsze moźesz wymienić cewkę i membranę, ale czy czy to opłacalne to juź inna sprawa ;)
Anonymous
Dodano
07.06.2004 14:13:25
Seeker:
Amator 2b napewno nie miał 60W – mocy ,chyba źe mówimy o muzycznej ale to IMO i tak za duźo.Standardowo podłączało sie do niego głośniki 15W więc pi razy oko moc znamionowa nie większa niź 10W.
Dlaczego działa , ..nie wiem widac stara PRL robota moźe na jakiś ruskich tranzystorach :wink: .
Ale powaźnie , wqidocznie te głośniki 4 Ohm'owe mają większą impedancję niź napisane lub były naprawiane – nawijany drut od nowa i mają jednak więcej niź 4 Ohm'y
Co do tych 220V /9–12 – nie zrozumieliśmy się.
Nie chodziło mi o to źe podłaczasz 220 tylko o to źe jak podłaczyłeś akumulator to tak jak sapero napisał tam nie ma 12V tylko ok 15 i jedynie co przychodzi mi do głowy to źe to napiecie było jednak za wysokie lub pomyliłeś + z –

Widzę źe miałeś styczność z tym sprzętem z PRL i pamiętasz nawet moc oryginalnych głośników :D . Zaglądnęłem na tył radia i pisze tam 60 W – moźliwe, źe radio tyle ciągnie z sieci a nie daje na głośniki.
W przypadku tej mojej awarii to moźliwe, źe akumulator dał za duźo V i moźliwe, źe pomyliłem + z –. W kaźdym razie głośniki Sony stoją bezuźyteczne :?
Jeszcze tak na koniec pochwalę się sprzętem który kupiłem na allegro i który chciałem pod 8 Ohm'ów podłączyć :lol: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26106649
Cappadonna
Dodano
07.06.2004 14:11:29
Cappadonna
Dodano:
06.06.2004 17:10:46
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2