Ilość zajmowanego miejsca – dziwna sprawa...
Chodzio to nie zgadza sie ilosc pokazywanego wolnego miejsca na dysku C.
Jesli zaznacze własciwosci dysku C: w "Mój komputer" to pokazuje:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/001.jpg
ze mam zajete 8.58 GB
ale jesli zaznacze wszystkie foldery na dysku C wraz z ukrytymi to pokazuje:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/002.jpg
ze mam zajete tylko 4.34 GB.
Wiem, ze napewno nie mam az zapełnionego dysku C az 8.58 GB danych ! Katalog "Windows" zajmuje 1.07 GB, "Program Files" 1.81 GB a "Documents and Settings" 1.44 GB i to praktycznie cały dysk C o zajetej pojemnosci 4.34 GB.
Dlaczego w takim razie we własciwosciach dysku pokazuej mi, ze mam zajety prawe cały dysk danymi o pojemnosci 8.58 GB co objawia sie czasami informowaniem mnie przez WIndows o małej ilosci miejsca.
O co wiec chodzi ??? Dlaczego pokazuje mi w jednym inaczej i w drugim inaczej ??? Jestem przekonany, ze nie mam az zapchany dysk tymi 8 GB danymi. Prosze o podpowiedzi. Dziekuje.
Jesli zaznacze własciwosci dysku C: w "Mój komputer" to pokazuje:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/001.jpg
ze mam zajete 8.58 GB
ale jesli zaznacze wszystkie foldery na dysku C wraz z ukrytymi to pokazuje:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/002.jpg
ze mam zajete tylko 4.34 GB.
Wiem, ze napewno nie mam az zapełnionego dysku C az 8.58 GB danych ! Katalog "Windows" zajmuje 1.07 GB, "Program Files" 1.81 GB a "Documents and Settings" 1.44 GB i to praktycznie cały dysk C o zajetej pojemnosci 4.34 GB.
Dlaczego w takim razie we własciwosciach dysku pokazuej mi, ze mam zajety prawe cały dysk danymi o pojemnosci 8.58 GB co objawia sie czasami informowaniem mnie przez WIndows o małej ilosci miejsca.
O co wiec chodzi ??? Dlaczego pokazuje mi w jednym inaczej i w drugim inaczej ??? Jestem przekonany, ze nie mam az zapchany dysk tymi 8 GB danymi. Prosze o podpowiedzi. Dziekuje.
Odpowiedzi: 16
OK – dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Nie mam wiecej pytan :)
Poszukaj pod hasłem "odchudzanie" – ten dział. Moźesz teź uzyć np. XPLite – w wersji bez opłat teź moźna z tego progrmau – przynajmniej częściowo skorzystać.
Stosuje Nortona Ghosta to przywracania systemu, wiec windowsowa metoda mnie malo interesuje. Jesli faktycznie mam zostawic ten plik to go zostawie wg twoich zalecen.
Prosze mi jeszcze powiedziec co moze jeszcze zajmowac miejsce a nie jest konieczne ???
Prosze mi jeszcze powiedziec co moze jeszcze zajmowac miejsce a nie jest konieczne ???
Zostaw juz ten plik, bo wiele miejsca nie zajmuje.
Natomiast jesli chodzi o przywracanie systemu, to moze jednak zalacz je sobie przynajmniej dla partycji systemowej. Nie jednemu uzytkownikowi przywracanie uratowalo juz dupsko.
Natomiast jesli chodzi o przywracanie systemu, to moze jednak zalacz je sobie przynajmniej dla partycji systemowej. Nie jednemu uzytkownikowi przywracanie uratowalo juz dupsko.
Wywaliłem prawie wszystko, ale nie moge usunac plików z katalogu RP46 o nazwie "change.log". Pisze, ze trzeba usunac zabezpieczenia przed zapisem. Czy usunac ten plik – jesli tak to w jaki sposob usunac zabezpieczenie ???
Tak.
Czy korzystasz z Nortona ? On sobie teź lubi zgromadzić pliki ;)
Czy korzystasz z Nortona ? On sobie teź lubi zgromadzić pliki ;)
Puknt przywracania mam wyłaczony od jakiegos czasu, nie uzywam go. Czy w takim razie moge usunac pliki ktore znajduja sie w tym katalogu ???
w katalogu "System Volume Information" jest katalog:
"_restore{13A065E3–A61B–4212–B5DF–9DE5E1C1D372}" (katalog) jego zawartosc:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/011.jpg
oraz plik tracking.log
Moge usunac te wszystkie pliki, czy tylko niektore niektore ??? Zajmuja one wszystkie az 3.74 GB !
w katalogu "System Volume Information" jest katalog:
"_restore{13A065E3–A61B–4212–B5DF–9DE5E1C1D372}" (katalog) jego zawartosc:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/011.jpg
oraz plik tracking.log
Moge usunac te wszystkie pliki, czy tylko niektore niektore ??? Zajmuja one wszystkie az 3.74 GB !
Tomasso, zadne przeciaganie do Dokumenty udostepnione, a w zakladce Zabezpieczenia kliknij Dodaj, dodasz swojego nicka oraz zezwolisz mu na dostep i co tam jeszcze chcesz.
Uzywasz przywracania systemu ? Jesli tak, to masz tam punkty przywracania.
Uzywasz przywracania systemu ? Jesli tak, to masz tam punkty przywracania.
Co teraz mam zrobic w tych oknach ?
www.punk.dmkproject.pl/avatar/006.jpg (Udostepnianie)
www.punk.dmkproject.pl/avatar/007.jpg (Zabezpieczenia)
www.punk.dmkproject.pl/avatar/006.jpg (Udostepnianie)
www.punk.dmkproject.pl/avatar/007.jpg (Zabezpieczenia)
Opcje folderów – widok – Odzancz: Uźyj prostego udostępniania.
daje prawy klik myszy "Udostepnianie i zabezpieczenia" i bedac w:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/004.jpg
wchodze na linka "dokumenty udostepnione". Przyciagam katalog "System Volume Information" do folderu "Dokumenty udostepnione" i wyskakuje mi komunikat:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/005.jpg
Co jest nie tak ???
www.punk.dmkproject.pl/avatar/004.jpg
wchodze na linka "dokumenty udostepnione". Przyciagam katalog "System Volume Information" do folderu "Dokumenty udostepnione" i wyskakuje mi komunikat:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/005.jpg
Co jest nie tak ???
Tomasso:
OK – znalazło, ale nie moge wejsc ani odczytac ilosc MB. Wyskakuje:
"System Volume Information nie jest dostepny.
Odmowa dostepu"
Jestem na swoik jedynem koncie Tomasso, ktore w panelu a opcjach konta jest kontem adminisratora:
www.punk.dmkproject.pl/avatar/003.jpg
jak odczytac informacje z System Volume Information ???
To kliknij prawym na folderze – zabazpieczenia dodaj swoje konto i ustaw prawa na zapis i odczyt.
Tomasso:
Odmowa dostepu"
Jestem na swoik jedynem koncie Tomasso, ktore w panelu a opcjach konta jest kontem adminisratora:
To kliknij prawym na folderze – zabazpieczenia dodaj swoje konto i ustaw prawa na zapis i odczyt.
Odmowa dostepu"
Odmowa dostepu"
A odzanczyłeś w opcjach folderów źeby pokazywał plik ukryte i systemowe ?
Nie znajduje mi tego katalogu. Mozliwe, ze go nie mam, poniewaz próbowałem go znalesc funkcją szukaj roznymi sposobami i go nie ma. Windows jest troche okrojony dla przyspieszenia chodzenia i mozliwe, ze tego katalogu nie ma.
Prosze o dalsze rady.
Prosze o dalsze rady.
Strona 1 / 1