Hyper Threading
Mam Pentium IV 3 Ghz.
Gdy aplikacja nie wykorzystuje wielordzeniowości i procesor mam obciążony do około 50, 60 % to gdy wyłączę HT i procesor będzie obciążony do 100 % będzie wieksza wydajność?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Odpowiedzi: 5
@ Rebe: Czy mi się wydaje, czyżby znowu twoje malkontenctwo się zaczęło udzielać? ;-)
@vasilievpl: Tak, HT da się wyłączyć w biosie. Może nie w każdej mobo, ale zazwyczaj...
@emil0076: Procesory Pentium 4 oczywiście mają jeden fizyczny rdzeń, jednakże już w systemie widnieje jako 2 jednostki logiczne. Co do tej obsługi, to od systemu tutaj niewiele zależy. Bardziej od oprogramowania, choć takiego, które zdolne to wykorzystać jest nie naliczymy za wiele. Niekiedy jednakże wręcz zalecane jest wyłączenie HT, przykładem niech będzie Microsoft Virtual PC 2007 ;-)
P.S. Płyta tutaj także nie ma znaczenia przy wyborze kolejności wykonywania zadań, od tego są jednostki arytmetyczne zaszyte w cpu.
Również mam ten procesor i o ile wiem to ma jeden rdzeń :), a o wyłączeniu HT nie słyszałem i nic nie znalazłem w biosie na ten temat. Po drugie skoro się kupuje z HT to w celu żeby to HT było i WYDAJE MI SIĘ (choć nie upieram się że mam rację) że aplikacje i system nie muszą być z obsługą dwóch rdzeni bo HT to nie dwa rdzenie i raczej Windowsowi to lotto czy jest HT czy nie. Procesor (lub płyta) sobie sam wybiera które zadania z której lini ma w pierwszej kolejności wykonać (jak coś źle to sprostujcie, to jest to co ja myślę).
To HT da się wyłączyć ?? :D HT = Hyperthreading Technology Też mam tego Pentiuma od dobrych paru lat (6 lat dokładnie) i nic o nim nie wiem ^^
My laicy lubimy być na bieżąco w zw. z tym prosimy o wyjaśnienie wątpliwości co do tych kawałków :
[quote] aplikacja nie wykorzystuje [b]wielordzeniowości[/b] [/quote]
[quote]wyłączę[b] HT [/b][/quote]
Wychodzi mi bowiem, że mają to być synonimy.
Czyzbym znowu czegoś nie wiedziął i w błogiej nieświadomości dotyczącej [b]tożsamości[/b] [u]rdzenia[/u] i [u]wątku[/u] żył ?
Z tym obciążeniem to nie tak do końca jest jak Ci się wydaje. Wyłączenie HT wcale nie musi powodować wzrostu obciążenia, a już tym bardziej wzrostu wydajności ;-)
P.S. Temat przenoszę do działu ze sprzętem.
Strona 1 / 1
[quote=Anathema]@ Rebe: Czy mi się wydaje, czyżby znowu twoje malkontenctwo się zaczęło udzielać? ;-)[/quote] Pewnie tak skoro czepiam się drobiazgów, kóre weyboldowąłem w cytacie i podkreśliłem w pytaniu. Chyba jednak jest pewna różnica między cytowaną "swobodą" wypowiedzi, a precyzją , bez której udzielenie prawidłowej odpowiedzi nie jest możliwe inaczej niż w sposób " [b]jeżlei[/b] [i]prawidłowo[/i] [b]domyśliłem się[/b] co chicąłeś napisać to ............ ".
[quote=Rebe][quote=Anathema]@ Rebe: Czy mi się wydaje, czyżby znowu twoje malkontenctwo się zaczęło udzielać? ;-)[/quote] Pewnie tak skoro czepiam się drobiazgów, kóre weyboldowąłem w cytacie i podkreśliłem w pytaniu. Chyba jednak jest pewna różnica między cytowaną "swobodą" wypowiedzi, a precyzją , bez której udzielenie prawidłowej odpowiedzi nie jest możliwe inaczej niż w sposób " [b]jeżlei[/b] [i]prawidłowo[/i] [b]domyśliłem się[/b] co chicąłeś napisać to ............ ".[/quote] Hehe, generalnie masz rację, pozostają domysły czasami tylko, ale cóż poradzić... Sam zainteresowany będzie wiedział najlepiej, czy odpowiedzi, które otrzymał były tymi, których szukał.