Home OEM i reinstal systemu

Witam,
Mam kilka pytań odnośnie Windowsa XP Home Edition OEM.
1. Załóźmy, ze kupiłem windowsa home oem, zainstalowałem go i następnie aktywowałem. Nagle windows sie sypie...(np. virusy/siostra:D) Formacik... instaluje znowu windowsa i czy aktywacja jest wtedy mozliwa??? Bo moźna windowsa raz aktywowa (oem), ale przy przeinstalowaniu windowsa dalej moge cieszyc sie legalnym windowsem??? Czy poprostu tego windowsa raz sie aktywuje a po reinstalacji systemu wystarczy wpisac serial i nie ma potrzebu nic aktywowac?
2. Czy taki zakup windowsa np. z allegro + myszka to to jest legalne? Słyszałem róźne opinie...:/

PS. Dziwny ten windows jak mozna go kupic legalnie i miec go nielegalnie:D

Odpowiedzi: 4

Po co ryzykować zbędną aktywację. Zapisz sobie plik
wpa.dbl z katalogu c:\windows\system32 (zakładam, źe masz windowsa na standardowej ścieźce). Jeśli nie zmienisz sprzętu po ponownej instalacji windy i wgraniu tego pliku na jego miejsce ponowna aktywacja nie będzi konieczna.
Pzdr.
kierofca
Dodano
12.12.2005 00:29:01
Renilps:
Wielkie dzieki za szybką odpowiedź:) Ciekwe ile będzie kosztowała wersja BOX po premierze Visty:)

Tyle samo.
Anonymous
Dodano
09.11.2005 16:02:23
Wielkie dzieki za szybką odpowiedź:) Ciekwe ile będzie kosztowała wersja BOX po premierze Visty:)
Renilps
Dodano
09.11.2005 15:45:36
Duzo sie teraz zmienia jeźeli chodzi o OEM. np. teraz na pudełeczku:
Microsoft
Pakiet OEM System Builder
Przeznaczony wyłącznie dla producentów komputerów i serwerów lub firm składających je z gotowych elementów. – wydaje się, źe jezeli masz system z myszką to masz nielegalnie system... itp. itd.
...ale
Orzymałem informację od sprzedawcy iz mogę spokojnie zakupić oprogramowania OEM (nawet z myszką) niestety wtedy tracę coś z gwarancji (wymysły ludzi...)
...natomiast
Panowie z M$ Polska tak to skrupulatnie mi tłumaczyli, źe dałem sobie spokój i kupiłem BOX'a :) (wiem, wiem... ale ja czasami strasznie leniwy jestem).
Egzek–JKD
Dodano
09.11.2005 12:09:25
Renilps
Dodano:
09.11.2005 11:32:31
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1