hlp hlp hlp hlp hlp :(
Niedawno sformatowalem kompa (mam dwa fizyczne dyski) usuwajac z dysku C windowsa XP i kiedy zaczalem instalowac no nowo winde, tym razem Millenium wyskoczyl mi blad :shock:
BLAD SU0013
Aby przeprowadzić instalację systemu Windows Me, dysk startowy
musi być partycją rozruchową MS–DOS. Jeśli dysk startowy jest
dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora
naleźy utworzyć partycję rozruchową MS–DOS. Więcej informacji
na temat tworzenia partycji rozruchowej MS–DOS moźna znaleźć
w dokumentacji komputera.
Nastepnie zakanczylem instalacje, bootuje z dyskietki startowej z obsluga CD,wchodze komenda fdisk(troche kombinuje nie majac wiekszego pojecia o tym) i ciagle nie moge utworzyc tej cholernej partycji rozruchowej(czy wogole ja da sie zrobic Fdiskiem???) . Nie chce wiecej tam kombinowac bo zalezy mi na pozostawionych danych na dysku. Ustawilem sobie ten drugi dysk (ktory niezawieral zadnego systemu operacyjnego) jak dysk C: podzielilem go na 2 partycje typu Dos w stosunku 35 Gb do 3Gb i nic nie pomoglo.. Nie wiem dokladnie o co chodzi z ta partycja rozruchowa..... Chce miec system winMe na moim nowym dysku C:, ktory jest obecnie podzielony na te 2 czesci, ale caly czas wyskakuje mi BLAD SU0013. Moze macie jakis sensowny pomysl jak przez to przebrnac bo na google.pl nic nie moglem znalezc. Z gory Thx :evil:
BLAD SU0013
Aby przeprowadzić instalację systemu Windows Me, dysk startowy
musi być partycją rozruchową MS–DOS. Jeśli dysk startowy jest
dyskiem z partycją HPFS lub NTFS, przed uruchomieniem Instalatora
naleźy utworzyć partycję rozruchową MS–DOS. Więcej informacji
na temat tworzenia partycji rozruchowej MS–DOS moźna znaleźć
w dokumentacji komputera.
Nastepnie zakanczylem instalacje, bootuje z dyskietki startowej z obsluga CD,wchodze komenda fdisk(troche kombinuje nie majac wiekszego pojecia o tym) i ciagle nie moge utworzyc tej cholernej partycji rozruchowej(czy wogole ja da sie zrobic Fdiskiem???) . Nie chce wiecej tam kombinowac bo zalezy mi na pozostawionych danych na dysku. Ustawilem sobie ten drugi dysk (ktory niezawieral zadnego systemu operacyjnego) jak dysk C: podzielilem go na 2 partycje typu Dos w stosunku 35 Gb do 3Gb i nic nie pomoglo.. Nie wiem dokladnie o co chodzi z ta partycja rozruchowa..... Chce miec system winMe na moim nowym dysku C:, ktory jest obecnie podzielony na te 2 czesci, ale caly czas wyskakuje mi BLAD SU0013. Moze macie jakis sensowny pomysl jak przez to przebrnac bo na google.pl nic nie moglem znalezc. Z gory Thx :evil:
Odpowiedzi: 6
bor:
3– partycję podstawową format c: /s
Przełącznik /s jest niepotrzebny
jarecki:
Z partycjami NTFS współpracuje tylko xp. Zainstalowanie innego win wymaga nieco ekwilibrystyki ;)
xp, 2k , 2k3 oraz Vista
Z partycjami NTFS współpracuje tylko xp. Zainstalowanie innego win wymaga nieco ekwilibrystyki ;)
Z tego co pamiętam to robi się tak :
1– w fdisk tworzysz partycje podstawową i rozszerzoną a na niej dyski logiczne.
2– formatujesz partycje poleceniem format
4– dyski logiczne na partycji rozszerzonej format d: (e f g ....) i to wszystko.
Po uruchomieniu dyskietki systemowej sprawdź format ? . Czy format C: /s jest prawidłowym zapisem (nie jestem pewny).
1– w fdisk tworzysz partycje podstawową i rozszerzoną a na niej dyski logiczne.
2– formatujesz partycje poleceniem format
4– dyski logiczne na partycji rozszerzonej format d: (e f g ....) i to wszystko.
Po uruchomieniu dyskietki systemowej sprawdź format ? . Czy format C: /s jest prawidłowym zapisem (nie jestem pewny).
aceracc:
No na forum szukalem wczesniej, ale nie znalazlem rozwiazania problemu zwlaszcza,ze chlopaki odsylalido wwww.bootdisk.com, a moj angielski jest b slaby.. :(
Na www.bootdisk.com odsyłali jedynie po dyskietki startowe – po nic innego.
No na forum szukalem wczesniej, ale nie znalazlem rozwiazania problemu zwlaszcza,ze chlopaki odsylalido wwww.bootdisk.com, a moj angielski jest b slaby.. :(
Strona 1 / 1