Hibernacja systemu/komputera
Witam mam nadzieje, źe ktoś odpowie mi na moje pytanie. Mój problem związany jest z hibernacja systemu kilka dni zobaczylem u kolegi, ze podczas hibernowania systemu wyłacza mu sie calkowicie komputer nie działa dysk procesor zasilacz tak jak by wyciągnoł wtyczke z gniazdka natomiast po ponownym uruchomieniu sesja w windowsie zostaje automatycznie przywrócona. Po powrocie do domu chciałem zrobic to samo jednak u mnie nie ma hibernacji a jedynie "Stan wstrzymania" po wyborze ktorego system jest hibernowany ale nadal działa zasilacz kreci sie wentylator na procesorze lecz komputer nie ulega calkowitemu wyłaczeniu. Posiadam Windows XP Home +SP 2 i wszytkie updaty.
Moj sprzet to Sempron 2600+
1024MB RAM
HDD 2x160GB
Bede wdzieczny za pomoc.
Moj sprzet to Sempron 2600+
1024MB RAM
HDD 2x160GB
Bede wdzieczny za pomoc.
Odpowiedzi: 14
Zdarzały się tkaie przypadki za sprawą niektórych wersji uźywanych programów – np. jakieś Nero z przełomu 4/5 tak własnie objawiało swoje niezadowolenie.
Nie moźna jednak wykluczyć i jakiegoś błędu w samym systemie, ale bez uźycia metody "prób i błędów" nie da się tego zdiagnozować.
Moźesz ew. spróbować sprawdzić w podglądzie zdarzeń czy nie da się czegoś z zawartych tma komunikaów wywnioskować.
MS wydał jakąś poprawkę dla hibernacji,ale dotyczyć ma ona 1GB RAM–u i dla systmeu bez SP.
Wydaje isę więc, źe i tą drogą nic nie wskurasz.
Nie moźna jednak wykluczyć i jakiegoś błędu w samym systemie, ale bez uźycia metody "prób i błędów" nie da się tego zdiagnozować.
Moźesz ew. spróbować sprawdzić w podglądzie zdarzeń czy nie da się czegoś z zawartych tma komunikaów wywnioskować.
MS wydał jakąś poprawkę dla hibernacji,ale dotyczyć ma ona 1GB RAM–u i dla systmeu bez SP.
Wydaje isę więc, źe i tą drogą nic nie wskurasz.
Witam ja mam zainstalowane 768 ramu 512 i 256. Jest to notebook Fujitsu–Siemens LifeBook E4010. Mam problem z hibernacją w Windowsie XP PRo SP2. Kilka razy na 10 nie potrafi wrócić zahibernowanego systemu dochodzi do 100% i stoi tak cały czas, i nie odpali sie winodws. Czasami wraca z hibernacji czasami nie. Czym to moźe być spowodowane?
Pozdrawiam
Jaro850T5
Pozdrawiam
Jaro850T5
zolw:
czy takie wprowadzanie komputera w stan hibernacji zamiast wylaczania moze mu zaszkodzic ?
Patrząc na tę kwestię bardzo pragmatycznie, gdyby ta opcja mogła jakoś sprzętowi zaszkodzić, najprawdopodobniej nie zostałaby zaimplementowana w systemie :wink:.
Odpowiadając jednak ściśle na Twoje pytanie: nie, nie sądzę.
I wszystko jasne dzieki za pomoc :)
zolw:
(...)czy takie wprowadzanie komputera w stan hibernacji zamiast wylaczania moze mu zaszkodzic ?
Nie, nie zaszkodzi.
wielkie dzieki :D
te pytanie niech będzie juz tylko puenta tego tematu. Czy Hibernacje mozna stosowac zamiast tradycyjnego wyłaczania komputera? bardzo wygodna opcja mam kontynuowana sesje i do tego komputer podnosi sie w dosłownie kilka sekund., czy takie wprowadzanie komputera w stan hibernacji zamiast wylaczania moze mu zaszkodzic ?
te pytanie niech będzie juz tylko puenta tego tematu. Czy Hibernacje mozna stosowac zamiast tradycyjnego wyłaczania komputera? bardzo wygodna opcja mam kontynuowana sesje i do tego komputer podnosi sie w dosłownie kilka sekund., czy takie wprowadzanie komputera w stan hibernacji zamiast wylaczania moze mu zaszkodzic ?
zolw:
super dzieki za pomoc a skoro wspomiałes juz o ekranie powitalnym czy mozesz napisac jak go wyłaczyc?
Panel Sterowania > Konta uźytkowników > Zmień sposób...; po dokładniejsze instrukcje odsyłam do Pomocy systemowej (fraza wyszukiwania: ekran powitalny).
super dzieki za pomoc a skoro wspomiałes juz o ekranie powitalnym czy mozesz napisac jak go wyłaczyc?
Wyłączyć ekran powitalny, ewentualnie wprowadzać komputer w stan hibernacji komendą
np. dzięki skrótowi na Pulpicie lub dodatkowej pozycji w prawej kolumnie Menu Start.
RunDll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState
np. dzięki skrótowi na Pulpicie lub dodatkowej pozycji w prawej kolumnie Menu Start.
Wszytko działa narescie :) ostatnie pytanie czy moźna jakos zrobic by nie trzeba było naciskać klawisza Shift za kazdym razem gdy chce przejsc w stan hibernacji? na komputerze kolegi nie trzeba bylo tego robic tzn naciskać Shift
zolw:
Proces nie moźe uzyskać dostępu do pliku, poniewaź jest on uzywany przez inny proces
Jeden problem to nie problem ;)
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=42200&highlight=
problem w tym ze w opcjach zasilania gdy zaznaczm ta opcje wyskakuje mi taki komunikat
oto maly screen
www.bartek.btk.net.pl/1.png
Proces nie moźe uzyskać dostępu do pliku, poniewaź jest on uzywany przez inny proces
oto maly screen
www.bartek.btk.net.pl/1.png
Poniewaź nie stosujesz Hibernacji, a jedynie wprowadzasz komputer w standardowy stan wstrzymania.
Włącz najpierw hibernację w Opcjach zasilania (Panel Sterowania); ukaźe się ona w okienku Zamykania systemu po wciśnięciu klawisza Shift.
Włącz najpierw hibernację w Opcjach zasilania (Panel Sterowania); ukaźe się ona w okienku Zamykania systemu po wciśnięciu klawisza Shift.
Panel Sterowania –> Opcje zasilania –> Hibernacja –> Włącz hibernację. Jak masz włączoną to Start –> Zamknij i jak się pojawi okienko to wciśnij Shift –> opcja "Stan wstrzymania" na Hibernację się zmienić powinna.
Strona 1 / 1