Help!! LG CD–rom + LG nagrywara
Mam problem z Cd–romem(48x)CRD–8482B i nagrywarką(24x) HL–DT–CD–RW GCE–8240B. Widziałem na tym forum juź duźo problemów z LG ale niemoge se poradzić. Otóź przy nagrywaniu z płyty na płyte mam problem. Na początku bufor w nagrywarce jest norlmany. Ale pochwili spada poniźej 10 % zatrzymuje sie nagranie wzrasta i znowu spada. Dopiero pod koniec nagrywania bufor nagrywarki wzrasta. Dodatkowo komputer jest maksymalnie obciąźony. Cd i CD–Rw mam podłączone do jednej taśmy. nagrywam na nowym nero. Dodatkowo niewiem jak wymósić DMA. Płyty nagrywałem 16x. moja płyta to Asus Cubx, HDD 30 GB IBM, PIII 1GH , Ram 256+128 mb. G–Force 2MX 400 32mb. Mam nadzieje źe ktoś mi pomoźe albo spróbuje pomóc. Nieznam sie na kompach więc mogłem napisać jakąś głupote.
Odpowiedzi: 6
No chyba źe cd–rom jest nowy(prosto z fabryki)a nagrywara ma kilka lat.To wtedy jest na odwrót. :D
I tego źe cd jest z nagrywarką na jednej taśmie. Piszesz źe problem występuje tylko przy kopiowaniu "w locie". Spróbój zmniejszyć prędkość nagrywania np. na 12x. Bo widzisz jak kopiujesz w locie to dane nie idą bezpośrednio z cd do nagrywry tylko przechodzą przez kontroler ide (a jak nie ma włączonego dma to jeszcze przez procesor), i tak najpierw z cd do kontrolera, co zajmuje jakąś tam określoną przepustowość taśmy, i zaraz muszą te dane z powrotem wracać do nagrywarki. Poza tym cd rom działa wolniej niź nagrywarka.
Powiem ci ze ja przynajmniej sie z tym problemem nie spotkałem.Miałem cdrom i nagrywarke w kompie kiedys i nie zlatywał mi bufor.Moze to jednak wina ze nie masz ustawionego DMA .
Zapomniałem dodać źe bufor spada tylko w locie i źe wtedy komp jest maksymalnie obciąźony
Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko gdize indziej podlonczyc cd–rw ale niemoge ustawić na DMA. Myśle źe to przez to źe tego niemam włączonego. W nero mam duźy bufor dodatkowy (max) ale to niema znaczenia bo bufor spada w nagrywarce a nie w wtym drugim. Myśle źe duźo osób moźe mieć identyczny problem, więc mam nadzieje źe znajde programik który ustawi DMA. Dzięki za wyraźenie opini.
Piszesz źe masz nagrywarkę i cd na jednej taśmie to podczas kopiowania cd w locie, moźe się tak dziać. Rozwiązaniem w tym wypadku byłoby zapodanie nagrywarki na taśmę razem z dyskiem, lub teź moźesz zgrywać najpierw płytę na dysk (tworząc obraz dysku w postaci pliku *.iso) a potem zgrać obraz na cd.
Aby włączyć DMA zrób tak:
Panel sterowaniasystemzakładka sprzętmenadźer uźądzeń ozwijasz listę kontrolery ide/atapi kliknij prawym na kanał ide na którym masz cd i wypalarkę i wybierz właściwościzakładka ustawienia zaawansowanei tutaj ustawiasz tryb transferu na DMA jeśli dostępny.
Aby włączyć DMA zrób tak:
Panel sterowaniasystemzakładka sprzętmenadźer uźądzeń ozwijasz listę kontrolery ide/atapi kliknij prawym na kanał ide na którym masz cd i wypalarkę i wybierz właściwościzakładka ustawienia zaawansowanei tutaj ustawiasz tryb transferu na DMA jeśli dostępny.
Strona 1 / 1