Help!! LG CD–rom + LG nagrywara

Mam problem z Cd–romem(48x)CRD–8482B i nagrywarką(24x) HL–DT–CD–RW GCE–8240B. Widziałem na tym forum juź duźo problemów z LG ale niemoge se poradzić. Otóź przy nagrywaniu z płyty na płyte mam problem. Na początku bufor w nagrywarce jest norlmany. Ale pochwili spada poniźej 10 % zatrzymuje sie nagranie wzrasta i znowu spada. Dopiero pod koniec nagrywania bufor nagrywarki wzrasta. Dodatkowo komputer jest maksymalnie obciąźony. Cd i CD–Rw mam podłączone do jednej taśmy. nagrywam na nowym nero. Dodatkowo niewiem jak wymósić DMA. Płyty nagrywałem 16x. moja płyta to Asus Cubx, HDD 30 GB IBM, PIII 1GH , Ram 256+128 mb. G–Force 2MX 400 32mb. Mam nadzieje źe ktoś mi pomoźe albo spróbuje pomóc. Nieznam sie na kompach więc mogłem napisać jakąś głupote.

Odpowiedzi: 6

No chyba źe cd–rom jest nowy(prosto z fabryki)a nagrywara ma kilka lat.To wtedy jest na odwrót. :D
Lezio111
Dodano
23.10.2002 21:50:47
I tego źe cd jest z nagrywarką na jednej taśmie. Piszesz źe problem występuje tylko przy kopiowaniu "w locie". Spróbój zmniejszyć prędkość nagrywania np. na 12x. Bo widzisz jak kopiujesz w locie to dane nie idą bezpośrednio z cd do nagrywry tylko przechodzą przez kontroler ide (a jak nie ma włączonego dma to jeszcze przez procesor), i tak najpierw z cd do kontrolera, co zajmuje jakąś tam określoną przepustowość taśmy, i zaraz muszą te dane z powrotem wracać do nagrywarki. Poza tym cd rom działa wolniej niź nagrywarka.
SLAY3R
Dodano
22.10.2002 02:22:38
Powiem ci ze ja przynajmniej sie z tym problemem nie spotkałem.Miałem cdrom i nagrywarke w kompie kiedys i nie zlatywał mi bufor.Moze to jednak wina ze nie masz ustawionego DMA .
Dark Angel
Dodano
21.10.2002 23:34:14
Zapomniałem dodać źe bufor spada tylko w locie i źe wtedy komp jest maksymalnie obciąźony
ajtako
Dodano
21.10.2002 21:45:54
Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko gdize indziej podlonczyc cd–rw ale niemoge ustawić na DMA. Myśle źe to przez to źe tego niemam włączonego. W nero mam duźy bufor dodatkowy (max) ale to niema znaczenia bo bufor spada w nagrywarce a nie w wtym drugim. Myśle źe duźo osób moźe mieć identyczny problem, więc mam nadzieje źe znajde programik który ustawi DMA. Dzięki za wyraźenie opini.
ajtako
Dodano
21.10.2002 21:44:37
Piszesz źe masz nagrywarkę i cd na jednej taśmie to podczas kopiowania cd w locie, moźe się tak dziać. Rozwiązaniem w tym wypadku byłoby zapodanie nagrywarki na taśmę razem z dyskiem, lub teź moźesz zgrywać najpierw płytę na dysk (tworząc obraz dysku w postaci pliku *.iso) a potem zgrać obraz na cd.
Aby włączyć DMA zrób tak:
Panel sterowaniasystemzakładka sprzętmenadźer uźądzeń ozwijasz listę kontrolery ide/atapi kliknij prawym na kanał ide na którym masz cd i wypalarkę i wybierz właściwościzakładka ustawienia zaawansowanei tutaj ustawiasz tryb transferu na DMA jeśli dostępny.
SLAY3R
Dodano
21.10.2002 02:39:30
ajtako
Dodano:
21.10.2002 01:24:37
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1