hehe za niska temp na procku 20 stopni help!! :)
No to chłopaki i dziewczyny;) mamy problem ( a raczej ja) na forum znalazłem jeden temat i nie dał mi odpowiedzi..
kupiłem płytę główną MSI k7N2 delta2 FSR... przepiąłem wszystko ładnie i pięknie.. nic nie ukruszyłem.. zainstalowałem winde.. oprogramowanie.. w tym CORE CENTER i pojawił się problemik bo procek mi smiga na 1,4 GHz (mam Athlona 1,7 Xp+) czyli tak jak zawsze a TEMPERATURA jaka jest pokazywana tak w BIOSIE jak i w CORE CENTER jest ok 20 stopni Celciusza a na starej płycie miałem 60 stopni... dotykam radiatora i zimny jak fix.. podobnie jak na mostku północnym radiator teź zimny.. a najdziwniejsze jest to ze jak zwiekszyłem w CC prędkośc szyny z 133 na 150 to mi temp proca spadła do 18 stopni.. ja nie wiem co mam myśleć... czy moźe coś z czujnikami nie tak.. eh:/ dorzucam screen z CC w jpg
kupiłem płytę główną MSI k7N2 delta2 FSR... przepiąłem wszystko ładnie i pięknie.. nic nie ukruszyłem.. zainstalowałem winde.. oprogramowanie.. w tym CORE CENTER i pojawił się problemik bo procek mi smiga na 1,4 GHz (mam Athlona 1,7 Xp+) czyli tak jak zawsze a TEMPERATURA jaka jest pokazywana tak w BIOSIE jak i w CORE CENTER jest ok 20 stopni Celciusza a na starej płycie miałem 60 stopni... dotykam radiatora i zimny jak fix.. podobnie jak na mostku północnym radiator teź zimny.. a najdziwniejsze jest to ze jak zwiekszyłem w CC prędkośc szyny z 133 na 150 to mi temp proca spadła do 18 stopni.. ja nie wiem co mam myśleć... czy moźe coś z czujnikami nie tak.. eh:/ dorzucam screen z CC w jpg
Odpowiedzi: 9
no to tak zapodałem 3dmark i temp skoczyła do 29 stopni.. pasta na procku na pewno jest w racjonalnej ilości.. :) moźe wszystko jednak ok..
To ja powiem tak: Przesiadłem się Athlonem 2400+ z płytki ASUS KT266A na MSI KT600 – i temp zmalała z 62 do 39 przy tym samym wiatraczku. I wszystko mam OK!
Więc: Zakładając, źe masz wolniejszy procesor, dobre chłodzenie i niezbyt cieplutko w domku – efekt poprawny! MSI ma coś takiego jak CORE CELL. Jeśli procek nie jest obciąźony – dostaje mało mocy. To samo dotyczy DDR i chipsetu. Efekt – niska temp i mała konsumpcja prądu.
Taka jest prawda – o ile masz procek XP1700+ 0,13.
Więc: Zakładając, źe masz wolniejszy procesor, dobre chłodzenie i niezbyt cieplutko w domku – efekt poprawny! MSI ma coś takiego jak CORE CELL. Jeśli procek nie jest obciąźony – dostaje mało mocy. To samo dotyczy DDR i chipsetu. Efekt – niska temp i mała konsumpcja prądu.
Taka jest prawda – o ile masz procek XP1700+ 0,13.
RzEmIeN:
radiator jest zimny to ja bym sie z tego powodu cieszył :wink:
jabym się z tego nie cieszyl, jezleli radiator jest zimny to znaczy ze nie spełnia swojej roli :shock:
sprawa jest dzwina ... tak btw. czy miedzy prockiem a radiatorem jest pasta ?
po 2. jak w biosie sprawdzasz komp jest na 'looz' tzn. nie grzeje sie, wlacz 3dmarka itp. i zobacz roznice
po.3 temp. 20 moze byc, to fakt, ale jak wlaczasz sobie na poczatku komp :| niech ci pochodzi z 1h lub wiecej i zobacz rezultat, proponuje program everest lub jakis co moze masz do MOBO dolaczony
ale nie wygląda wam to choć trochę dziwne?? widzieliście juź kiedyś coś takiego??
ja teź bym tak chciał podkręcał bym procka ile wejdzie a tak go moge przgrzać ..chodź kiedyś z 533mh zrobiłem 1000mhz:)
hehe ja bym sie cieszyl, u mnie musze pracowac bez bocznej scianki, a u Ciebie mozna zajac sie wyciszaniem kompa np. tymi takimi podkładkami do jajek z tektruty co wyciszają :P a i tak bedzie temp. OK ;)
hehe ja bym sie cieszyl, u mnie musze pracowac bez bocznej scianki, a u Ciebie mozna zajac sie wyciszaniem kompa np. tymi takimi podkładkami do jajek z tektruty co wyciszają :P a i tak bedzie temp. OK ;)
nieee wiem.. martwie sie mnie to wyglada na hipotermie.. zaraz go potraktuje chyba defibrylatorem :P
Mozliwe ze cos z czujnikami do pomiaru mozesz uzyc Speedfan'a jezeli twierdzisz ze radiator jest zimny to ja bym sie z tego powodu cieszył :wink:
Strona 1 / 1