hdd wyłącza sie podczas pracy, monitor mruga

Witam.

Kilka dni temu zaczeły dziać się z moim kompem dziwne rzeczy.
Posiadam takie party:
AMD Athlon XP 2400+
Epox 8RDA+
GeForce 4 MX440
128 DDR w jednej kości
HDD Maxtor 6Y080L0
HDD WDC WD200EB
Nagrywarka Liteon 48 24 48
DVD Samsung 4x
Windows XP pro z SP2

Trzy dni temu podczas pracy kompa główny dysk (Maxtor 80 GB) poprostu sie wyłaczył. Nie było słychać źadnego stękania, słychać jak talerze sie zatrzymują, ekran zamarzł bo inaczej być nie mogło, drugi dysk WD 20GB podpiety na tej samej taśmie jako slave działał. Zresetowałem kompa na twardo, bios wykrył dysk itp wydawało się źe jest ok ale znów sie wyłaczył. Czasami po kilku minutach od startu systemu a czasami nawet nie zdazył sie uruchomić. Sprawdziłem i dysk był dosyć ciepły, ale nie jest to niczym nadzwyczajnym bo on zawsze sie tak grzał, temp w obudowie była nawet niźsza o kilka stopni z racji tego źe w pokoju chłodniej. Temp procka teź niźsza o jakieś 3 st. Odpiałem dysk i wpiałem spowrotem wszystko i od tej pory dysk działa bez problemu. Dzis znów podczas pracy zaczął mi mrugać monitor, dioda na monitorze świeciłą czyli sygnał jakotaki dochodził ale obraz znikał. Tego kompa mam juz od ok 8 miesięcy, cały czas pracuje na dokladnie tej samej konfiguracji, w ostatnim czasie nic nie zmieniałem. Przeskanowałem go mks'em i paroma innymi programami do szukania robaków ale nic nie znalazły. Mało prawdopodobne wydaje mi sie uszkodzenie jednoczesne dysku i grafiki/monitora (dysk ma ok 1,5 roku, grafika niecaly rok, monitor jest z 99 roku). Myslalem nad zasilaczem. Obecnie od początku w tym kompe posiadam zasilacz dosyć słaby Linkworda 350W (:|) ale nigdy nie mialem z nim podobnych problemów : Prosze o pomoc co moźe być przycyzną takiego zachowania?

Odpowiedzi: 3

Napewno nie jest to wina źadnych ustawien w panelu sterowania.

A z tym odpinaniem dysku teź nie da mi pewności bo jak tylko coś rusze w kompe to zaczyna działać ok... poza tym problemy pojawiły się tylko raz i do tej pory jest wszystko w porządku. Jest wogóle taka moźliwość źe to wszystko dzieje się z winy zasiłki ?
Wahoodra
Dodano
25.11.2004 17:38:06
Odłącz napędy i dodatkowy dysk od zasilania i zobacz.

Moźe czas na nowy zasilacz.

Zmień wtyczke zasilającą na dysku 80.
JNJN
Dodano
25.11.2004 16:24:11
Upewnij sie ze w panelu sterowania w zarzadzaniu energia nie masz wlaczonej opcji zatrzymuj dysk po jakims tam czasie jesli tak wylacz to.
PTomek
Dodano
25.11.2004 16:16:42
Wahoodra
Dodano:
25.11.2004 00:43:02
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1