Hasło w biosie
Cześć.
Z góty przepraszam, jeśli topik się powtórzył , ale nie mogłe znaleźć podobnego. Kolega kupił komputer w jakimś markecie i jest załoźone hasło do biosu. Bios jest firmy Award. Próbowałem zwierać plus z minusem, wyciągnąłem baterie na 10 minut, ale niestety to nie pomogło. Hasło jest nadal. Czy zna ktoś jakiś sposób na usunięcie tego hasła? Z góry dziękuję.
Pioterk.
Z góty przepraszam, jeśli topik się powtórzył , ale nie mogłe znaleźć podobnego. Kolega kupił komputer w jakimś markecie i jest załoźone hasło do biosu. Bios jest firmy Award. Próbowałem zwierać plus z minusem, wyciągnąłem baterie na 10 minut, ale niestety to nie pomogło. Hasło jest nadal. Czy zna ktoś jakiś sposób na usunięcie tego hasła? Z góry dziękuję.
Pioterk.
Odpowiedzi: 8
No to chyba zostaje ci tylko aktualizacja biosu – nic innego nie wymyślę.
ja miałem bodobnie wyciongnołem baterie i jak ustawie godzine to pisze mi bład w CMOS albo podobnie wciskam enter i wyminia nosniki danych i piisze ze ich nie mam włacza windowsa i działa co teraz
Zworka zazwyczaj jest obok bateri i wystarczy obrucić ją w wkoło środkowej nóźki(i pochwili spowrotem oczywiście), a dosklepu nawet nie idź bo ci powiedzą źe to warunek gwarancji.
Plomba na obudowie,zachasłowany bios a w środku "kręcony" procek.
Plomba na obudowie,zachasłowany bios a w środku "kręcony" procek.
Skóra:
Próbowałem zwierać plus z minusem,
:shock: – chcesz zabić MoBo?
A co z tą zworką? Teź próbowałeś?
A moźe kolega powinien wrócić do tego marketu i zapytać o hałso?
A moźe kolega powinien wrócić do tego marketu i zapytać o hałso?
Skóra:
wyciągnąłem baterie na 10 minut, ale niestety to nie pomogło. Hasło jest nadal
:lol:XanTyp:
Jeśli nie wiesz, która to zworka – zwyczajnie wyjmij baterię z płyty głównej. Na ok. 5 minut.
Jeśli nie wiesz, która to zworka – zwyczajnie wyjmij baterię z płyty głównej. Na ok. 5 minut.
Conajwyźej ryzykujesz ponownym ustawieniem daty i godziny.
Jeśli to nie pomoźe – wyjmij ją na moźe 10 minut :)
Bateria ma średnicę ok. 1 cm. więc raczej trudno jej nie zauwaźyć :)
Pozdro.
Conajwyźej ryzykujesz ponownym ustawieniem daty i godziny.
Jeśli to nie pomoźe – wyjmij ją na moźe 10 minut :)
Bateria ma średnicę ok. 1 cm. więc raczej trudno jej nie zauwaźyć :)
Pozdro.
Znajdź na płycie głównej zworke "ClearCMOS", ustaw ją w pozycji kasowania ustawień biosu na pół minuty przy podłączonym zasilaniu do płyty (nie włączonym komputerze) Ten zabieg powinien wykasować wszystkie ustawienia i hasła. Ewentualnie moźna zadzwonić do marketu i spytać kto się zajmował komputerami na tym stoisku, napewno ta osoba zna hasło do biosu.
Strona 1 / 1