Hasło dla konkretnego katalogu
Witam
Chcialbym zabezpieczyc kilka swoich katalogow hasłem – cos podobnego do ochrony plikow uzytkownika w Documents and Settings. Nie moge jednak wszystkich swoich plikow wrzucac do tego katalogu gdyz rozmiar partycji systemowej mi nie pozwala na to
Sprawdzalem juz kilka opcji , m.in.
– wlasciwosci > zabezpieczenia (majac wylaczone proste udostepnianie) jednak to nie to bo moge tylko ograniczyc dostep na konkretnego uzytkownika a nie jak w moim przypadku zadac hasla do katalogu mimo iz jestem zalogowany
Bydz moze jest to nie mozliwe i bez instalacji dodatkowych programow sie nie obejdzie – jednak wolalbym sobie to odpuscic
pzdr jarek
Chcialbym zabezpieczyc kilka swoich katalogow hasłem – cos podobnego do ochrony plikow uzytkownika w Documents and Settings. Nie moge jednak wszystkich swoich plikow wrzucac do tego katalogu gdyz rozmiar partycji systemowej mi nie pozwala na to
Sprawdzalem juz kilka opcji , m.in.
– wlasciwosci > zabezpieczenia (majac wylaczone proste udostepnianie) jednak to nie to bo moge tylko ograniczyc dostep na konkretnego uzytkownika a nie jak w moim przypadku zadac hasla do katalogu mimo iz jestem zalogowany
Bydz moze jest to nie mozliwe i bez instalacji dodatkowych programow sie nie obejdzie – jednak wolalbym sobie to odpuscic
pzdr jarek
Odpowiedzi: 5
Bez dodatkowych narzędzi nie załoźysz dostepu na hasło dla pliku/katalogu.
Zostaje albo wspomniane szyfrowanie, które zabezpieczy pliki przed innymi uzytkownikami bez moźliwości przejęcia ich na włąsność (nie zapomnij wyeksportowac klucza szyfrującego bo po formacie plików nie odzyskasz w razie czego) albo zabezpieczenia XP Pro na NTFS, tyle źe wtedy spod konta dowolnego admina pliki są do przejęcia.
Zostaje albo wspomniane szyfrowanie, które zabezpieczy pliki przed innymi uzytkownikami bez moźliwości przejęcia ich na włąsność (nie zapomnij wyeksportowac klucza szyfrującego bo po formacie plików nie odzyskasz w razie czego) albo zabezpieczenia XP Pro na NTFS, tyle źe wtedy spod konta dowolnego admina pliki są do przejęcia.
Akurat w moim przypadku hasło to wystarczajace zabezpieczenie
Tak system plikow to NTFS
A co do szyfrowania to z tego co wiem to jest taka opcja w systemie ale szyfruje okreslony plik natomiast nici z hasla
Tak system plikow to NTFS
A co do szyfrowania to z tego co wiem to jest taka opcja w systemie ale szyfruje okreslony plik natomiast nici z hasla
Moźe mniej istotne jaki system operacyjny a bardziej jaki system plików.
Ale nie ludź się źe NTFS i załoźenie hasła kogoś powstrzyma.
Proponuje skorzystać programów pozwalających na szyfrowanie danych.[/u]
Ale nie ludź się źe NTFS i załoźenie hasła kogoś powstrzyma.
Proponuje skorzystać programów pozwalających na szyfrowanie danych.[/u]
Sekeer:
Być moźe nie padnie odpowiedź, chyba źe kogoś olśni i zgadnie jak system masz.
nie wiem :?: bydz moze ktos zauwaźy źe watek jest w dziale Windows xp :idea:
zwracam honor jesli znaczenie ma czy home lub prof z sp lub bez – wiec by odpowiedz padła napisze ze moj system to Microsoft Windows xp prof sp2 pl
ejarko:
Być moźe nie padnie odpowiedź, chyba źe kogoś olśni i zgadnie jak system masz.
Strona 1 / 1