Hasło dla konkretnego katalogu

Witam

Chcialbym zabezpieczyc kilka swoich katalogow hasłem – cos podobnego do ochrony plikow uzytkownika w Documents and Settings. Nie moge jednak wszystkich swoich plikow wrzucac do tego katalogu gdyz rozmiar partycji systemowej mi nie pozwala na to
Sprawdzalem juz kilka opcji , m.in.
– wlasciwosci > zabezpieczenia (majac wylaczone proste udostepnianie) jednak to nie to bo moge tylko ograniczyc dostep na konkretnego uzytkownika a nie jak w moim przypadku zadac hasla do katalogu mimo iz jestem zalogowany

Bydz moze jest to nie mozliwe i bez instalacji dodatkowych programow sie nie obejdzie – jednak wolalbym sobie to odpuscic

pzdr jarek

Odpowiedzi: 5

Bez dodatkowych narzędzi nie załoźysz dostepu na hasło dla pliku/katalogu.
Zostaje albo wspomniane szyfrowanie, które zabezpieczy pliki przed innymi uzytkownikami bez moźliwości przejęcia ich na włąsność (nie zapomnij wyeksportowac klucza szyfrującego bo po formacie plików nie odzyskasz w razie czego) albo zabezpieczenia XP Pro na NTFS, tyle źe wtedy spod konta dowolnego admina pliki są do przejęcia.
Bobi
Dodano
04.01.2006 17:15:46
Akurat w moim przypadku hasło to wystarczajace zabezpieczenie
Tak system plikow to NTFS
A co do szyfrowania to z tego co wiem to jest taka opcja w systemie ale szyfruje okreslony plik natomiast nici z hasla
ejarko
Dodano
04.01.2006 14:10:59
Moźe mniej istotne jaki system operacyjny a bardziej jaki system plików.
Ale nie ludź się źe NTFS i załoźenie hasła kogoś powstrzyma.
Proponuje skorzystać programów pozwalających na szyfrowanie danych.[/u]
ferdydek
Dodano
04.01.2006 13:42:54
Sekeer:

Być moźe nie padnie odpowiedź, chyba źe kogoś olśni i zgadnie jak system masz.

nie wiem :?: bydz moze ktos zauwaźy źe watek jest w dziale Windows xp :idea:

zwracam honor jesli znaczenie ma czy home lub prof z sp lub bez – wiec by odpowiedz padła napisze ze moj system to Microsoft Windows xp prof sp2 pl
ejarko
Dodano
04.01.2006 09:44:36
ejarko:

Bydz moze jest to nie mozliwe i bez instalacji dodatkowych programow sie nie obejdzie – jednak wolalbym sobie to odpuscic

Być moźe nie padnie odpowiedź, chyba źe kogoś olśni i zgadnie jak system masz.
Seeker
Dodano
04.01.2006 06:06:00
ejarko
Dodano:
04.01.2006 02:25:41
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1