hasło administratora w XP
Witam wszystkich,
Mam pytanie.
Jak z poziomu uzytkownika bez uprawnien uzyskac haslo administratora?
Dostalem od znajomego laptopa z kontem z ograniczeniami.
Zalozylismy sie o to ze nie dostane sie na jego konto (administarator). Chcialbym wygrac ten zaklad.
moje pytanie:
1. jak zdobyc haslo admina (nie uzywajac do pomocy wlasciciela tego konta:)
(Rozumiem iz czesc osob moze uzyc odpowiedzi na te pytanie w celach niezgodnych z etyka zawodowa, wiec zrozumiem jesli nie otrzymam odpowiedzi na to pytanie. Niemniej jednak jesli ktos zna odpowiedz na moje pytanie a jednak nie bedzie chcial sie z nia podzielic na forum to moze chociaz mi wysle odp na maila freeride@poczta.fm – zapewniam ze nie chodzi tu o zadne z dzialan niezgodnych z etyka.)
pozdrawiam serdecznie
Marcin
Mam pytanie.
Zalozylismy sie o to ze nie dostane sie na jego konto (administarator). Chcialbym wygrac ten zaklad.
moje pytanie:
(Rozumiem iz czesc osob moze uzyc odpowiedzi na te pytanie w celach niezgodnych z etyka zawodowa, wiec zrozumiem jesli nie otrzymam odpowiedzi na to pytanie. Niemniej jednak jesli ktos zna odpowiedz na moje pytanie a jednak nie bedzie chcial sie z nia podzielic na forum to moze chociaz mi wysle odp na maila freeride@poczta.fm – zapewniam ze nie chodzi tu o zadne z dzialan niezgodnych z etyka.)
pozdrawiam serdecznie
Marcin
Odpowiedzi: 20
Sprawdz czy pusci Cie do konsoli odzyskiwania po zbotowaniu kompa z plyty.
P.S. Tak to juz jest, jesli pracuje sie na wbudowanym koncie.
P.S. Tak to juz jest, jesli pracuje sie na wbudowanym koncie.
Tak próbowałem nie moźna załączyć trybu awaryjnego tylko ustawienia w bios działa
Probowałes w awaryjnym ??
Nie wiem czy oto a jeźeli tak to jak się tam dostać
Przecieź nie mogę się zalogować
:roll:
Przecieź nie mogę się zalogować
:roll:
Pewnie chodzi o to: http://agang.webpark.pl/TMP/admin.gif
Witam wszystkich na forum
Nie wiem czy dobrze trafiłem z pytaniem do tematu
Ale zaryzykuje
Mój problem to owy komunikat TWOJE KONTO ZOSTAŁO WYŁĄCZONE . SKONTAKTUJ SIĘ Z ADMINISTRATOREM SYSTEMU
Zaznaczam źe było tylko jedno konto i po włączeniu komputera trzeba było sił zalogować jako administrator
Nie wiem czy dobrze trafiłem z pytaniem do tematu
Ale zaryzykuje
Mój problem to owy komunikat TWOJE KONTO ZOSTAŁO WYŁĄCZONE . SKONTAKTUJ SIĘ Z ADMINISTRATOREM SYSTEMU
Zaznaczam źe było tylko jedno konto i po włączeniu komputera trzeba było sił zalogować jako administrator
Metodą BF zdobywa się hasła do 8 znaków...dalej to nie ma sensu – za długi czas....
No to jak sie da, to podgladaj.MaStEr_HoMe:
Jak sie nie da jak sie da!
Jak sie nie da jak sie da!
Juz raz poderzalem haslo metoga slownikowa..oraz BF,
Tylko mam haslo z 14 znakow i BF trwalby bardzo dlugo :D
Pozdro MH
Juz raz poderzalem haslo metoga slownikowa..oraz BF,
Tylko mam haslo z 14 znakow i BF trwalby bardzo dlugo :D
Pozdro MH
MaStEr_HoMe:
Ad Rebe
Chodzi mi o to |e jestem posiadam konto administratora, LECZ mam powylaczane niektore uslugi :( kpw ?
To moźe ja jeszcze raz napiszę :
skasować hasło admina moźesz
podejrzeć hasła admina nie moźesz
kpw?
Ps. Powyłączane usługi do rzeczy nic nie mają
Ad Rebe
Chodzi mi o to |e jestem posiadam konto administratora, LECZ mam powylaczane niektore uslugi :( kpw ?
Co prawda jedyne co mi przychodzi na myśl gdy czytam
Przecieź ten opis jest dokładny w tym zakresie.
to niezbyt pochlebna opiniia o poziomie tego admina, ale podejrzeć – nie, zmienić/skasować – tak.z poziomu admina z ograniczeniami
Przecieź ten opis jest dokładny w tym zakresie.
broch:
zajrzyj na tu:http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_89899.html
chyba umarlbym gdybym mial sie tak bawic.
Jesli masz dostep do konta uzytkownika to sprawa jest banalnie prosta:
Start –> run –> cmd
w oknie wpisz
net user administrator *
jesli imie Administratora jest zmienione to wpisz:
net user
bez zmiennych i dostaniesz pelna liste uzytkownikow.
dostaniesz pytanie o password. Wpisz nowe haslo i gotowe
Aha, jesli login zawiera spacje, wowczas wpisujesz nazwe uzywajac "". Np
net user "Ala ma kota" *
pamietaj o przerwie miedzy login'em i znakiem "gwiazdki"
Metoda nie dziala na w2k
Generalnie radzi sie CD linuksa (np knoppix), ale w wypadku dostepu do dowolnego konta, sprawa jest duzo bardziej prosta. Co wiecej nie potrzebujesz dostepu do CDROM czy floppy. Wystarczy aktywne konto...
Opisana metoda jest dostepna ze stron MS i nie jest zadna tajemnica.
No ok u mnie dziala..co prawda z poziomu admina z ograniczeniami...ale jak z tad skasowac/podejrzec haslo ?
No ok ale co jesli chce TYLKO zobaczyc haslo (PODEJRZEC) usowanie na trwale mnie nie interesuje ;]
Co to za programy LC4 ? Moze mi ktos na PMa przeslac nazwe takiego programu (albo na @: MaStEr_HoMe@wp.pl )
Pliz....
Co to za programy LC4 ? Moze mi ktos na PMa przeslac nazwe takiego programu (albo na @: MaStEr_HoMe@wp.pl )
Pliz....
Co do EFS i pliku SAM mam małe pytanko: czy w przypadku "metody drugiej" nie następuje zmiana zawartości tego pliku i tym samym szyfrowane dane ........strzeli. Wydaje mi się, źe do odczytu w/w narzędziami potrzebny jest niezmodyfikowany plik SAM.
Co do poznania hasła admina to – patrząc na opisy– pozostają nam narzędzia typu LC4.
p.s.temat robi się coraz bardziej ciekawy........
Co do poznania hasła admina to – patrząc na opisy– pozostają nam narzędzia typu LC4.
p.s.temat robi się coraz bardziej ciekawy........
marodh:
Witam wszystkich,
wg mnie interpretacja jest tylko jedna ZDOBYC(pozyskac) HASLO ADMINA
usuniecie hasla czy zmiana to jest zdobycie uprawnien admina lub dostanie sie do konta admina nie jest rownoznaczne ze zdobyciem hasla admina
radze czytac uwazniej wtedy obedzie sie bez zbednych wywodow
a metoda jest pokretna poniewaz to co piszesz mozna zrobic ul******m albo hi****m o wiele prosciej...
nie podaje nazw softu ze wzgledow oczywistych...
o rany czyli usuwasz cala db SAM tak?
Ciekawe jak bez tego OS dziala. SAM wystarczy do deszyfrowania.
Cytat ze strony MS
Innymi slowy fizyczny dostep do maszyny pozwala na jej "compromise" (polskie slowo?). O tym jest mowa: fizyczny dostep do maszyny. Nic innego nie twierdzilem oraz autor pierwszego postu nie stawial innych warunkow niz fizyczny dostep.
Jesli posiadasz tajemnicza wiedze niedostepna programistom z Redmond, to skontaktuj sie z nimi.
Ciekawe jak bez tego OS dziala. SAM wystarczy do deszyfrowania.
Cytat ze strony MS
Are there tools that allow an attacker to reset the Administrator account password to a known value?
Yes. We've examined several tools that do this. In each case, they require that the attacker have physical control over the machine, then boot into a different operating system.
Innymi slowy fizyczny dostep do maszyny pozwala na jej "compromise" (polskie slowo?). O tym jest mowa: fizyczny dostep do maszyny. Nic innego nie twierdzilem oraz autor pierwszego postu nie stawial innych warunkow niz fizyczny dostep.
Jesli posiadasz tajemnicza wiedze niedostepna programistom z Redmond, to skontaktuj sie z nimi.
Jesli spelniony zostanie ten warunek:broch:
Advanced EFS Data Recovery
Advanced EFS Data Recovery (or simply AEFSDR) is a program to recover (decrypt) files encrypted on NTFS (EFS) partitions created in Windows 2000, Windows XP and Windows Server 2003.
i dalejAdvanced EFS Data Recovery (or simply AEFSDR) is a program to recover (decrypt) files encrypted on NTFS (EFS) partitions created in Windows 2000, Windows XP
...Besides, decryption is possible even when Windows is protected using SYSKEY.
= Known problems and limitations
– The program can decrypt protected files only if encryption keys
(at least, some of them) are still exist in the system and have
not been tampered.
Nie radza sobie z windowsowym EFS.
Jakies przykre doswiadczenia?
Advanced EFS Data Recovery
Advanced EFS Data Recovery (or simply AEFSDR) is a program to recover (decrypt) files encrypted on NTFS (EFS) partitions created in Windows 2000, Windows XP and Windows Server 2003.
i dalej
Advanced EFS Data Recovery (or simply AEFSDR) is a program to recover (decrypt) files encrypted on NTFS (EFS) partitions created in Windows 2000, Windows XP
...Besides, decryption is possible even when Windows is protected using SYSKEY.
Aha, jesli przy okzji nieumiejetnego szyfrownia dysk jest skopany to i wlasciciel danych nie odzyska. Narzedzi do deszyfrowania jest wiele, cena rozna i wydajnosc rozna.
Co wiecej, byc moze o tym nie wiesz, ale pierwsze narzedzie do deszyfrowania EFS powstalo we wspolpracy z MS. Innymi slowy jesli deszyfrowanie zawiodlo, to ...
dosc pokretny spsob i polega na usunieciu hasla , i wydaje mi sie ze kolega broh ni eprzeczytal uwaznie posta pytajacego, chodzi o ominiecie hasla, lub wydobycie go – nie o usuniecie lub zmiane...
a pytanie bylo:
moje pytanie:
Innymi slowy o uzyskanie hasla admina. Sposob ktory podalem po prostu tworzy nowe haslo. Czyli cel osiagniety
Ta czesc o pokretnosci to nieco bez sensu.
Mistrzu nie przekrecaj mojego imienia.
SID w dalszym ciagu nie ma nic do rzeczy.
Nie mam pojecia jaki jest stan wiedzy o OS ale zawsze sa zabezpieczenia i tylne drzwi. Te drzwi nie sa w wypadku MS do uzytku dla ludzi z Redmond. Ulatwiaja administracje.
SID – jest tez SID changer
EFS i jest potrzeba odzyskiwania danych
sa tez dziury oczywiscie.
Dobra wystarczy bo coraz wiecej dziwnych rzeczy sie dowiaduje. Czasy gdy wierzylem w opowiesci Szeherezady dawno minely.
spsob polega na usunieciu hasla , i wydaje mi sie ze kolega broh nie przeczytal uwaznie posta pytajacego, chodzi o ominiecie hasla, lub wydobycie go – nie o usuniecie lub zmiane...
ale metoda nr 2 broha jest skuteczna i nie wymaga dodatkowych softow...
ale metoda nr 2 broha jest skuteczna i nie wymaga dodatkowych softow...