Hasła do kont użytkowników - nieda się wyłączyć

Hej Mam na kompie kilka kont użytkowników, które nie mają hasła, a raczej nie miały ponieważ ostatnio włączyłem kompa i wszystkie wymagały hasła którego ja nie znałem. Zalogowałem się na admina, wszedłem w panel sterowania->konta użytkowników (niestety ustawienie hasła w profilu na pusty nie usuwa hasła) i zmieniłem hasła na np:a. Zalogowałem się na inne konta wszedłem w panel sterowania->konta użytkowników dałem usuń hasło. Wylogowałem się, zalogowałem ponownie (nie musząc wpisywać hasła). Jednak po ponownym włączeniu kompa znowu są hasła których nie znam. Zresetowałem hasła z konsoli poleceniem 'control userpasswords2' działa jednak w momencie wylogowania się z konta admina hasła wracają (nawet kompa nie trzeba wyłączać) Sprawdziłem kompa avastem, avirom, avg, comodo, pctools i hjthis. Żadnych wirusów. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli to wirus to nie wiem jak go znaleźć. Może jakiś update windy coś spaprał, ale nie wiem jak sprawdzić czy coś się tego dnia instalowało? Windows XP SP3 z programu msdnaa

Odpowiedzi: 3

Na moje oko to to jest jakiś dobry wirus. Pamiętacie KillBill'a? Działanie bardzo podobne z tym że tam ustalał/zmieniał hasła w momencie włączenia wygaszacza ekranu - przejścia w stan nieużywalności. Z tą różnicą że po restarcie te hasła pozostały niezmienione jak gdyby nigdy nic.
Razorek
Dodano
28.02.2009 12:55:52
czyszczenie rejestru CClener też nic nie dało:( Tweak UI - ale na kompie jest kilka kont więc ustawienie jednego na autologowanie to kiepski pomysł. Zauważyłem że jak zresetuje hasło konta to go niema, pojawia się gdy wyłacze kompa-> zaloguje się na to konto->wyłącze kompa i hasło już jest. Czyli po usunięciu haslo tylko raz można skorzystać z konta (kilka razy jeśli wylogowujesz i zalogowujesz, ale nie można wyłączyć kompa), co za bezsens :(.
znudzony
Dodano
27.02.2009 23:21:41
  • XanTyp 28.02.2009 07:44:15

[quote=znudzony]pojawia się gdy wyłacze kompa ()...co za bezsens :(.[/quote]??

• znudzony 01.03.2009 13:43:09

[quote=XanTyp][quote=znudzony]pojawia się gdy wyłacze kompa ()...co za bezsens :(.[/quote]??[/quote] Chodzi o to że loguje się na admina i zmieniam hasło użytkownika (przełanczam użytkownika). Loguje się na użytkownika i usuwam hasło. Teraz mogę wylogować , zalogować użytkownika - hasła nie ma. Jednak jeśli wyloguje się z admina wszystkie hasła wracają :(. Natomiast jeśli usunę hasło w użytkowniku i dam uruchom ponownie kompa (admin dalej zalogowany), to po uruchomieniu kompa nie mam hasła, ale wystarczy się zalogować i wylogować lub zalogować i uruchomić ponownie kompa aby wróciło hasło. Super wirus którego nie widać. A nie jest to jakieś zachowanie windy że wymusza posiadanie hasła i ustawia domyślne hasło. Może gdzieś w rejestrze da się to zmienić?

Zainstaluj Tweak UI i ustaw autologowanie. Powinno pomóc.
XanTyp
Dodano
25.02.2009 23:48:17
znudzony
Dodano:
25.02.2009 11:30:38
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1