Hal.dll
Mam pewien problem. Otóz jakis czas temu przeprowadzalem reinstalacje systemu, nie wywalilem zadnych plików tylko "nadinstalowalem" system ponownie (ta sama wersja– XP).Od tego czasu pojawial mi sie komunikat, tuz przed uruchominiem systemu, ze plik BOOT.INI jest nieprawidlowy i rozruch nastapi z C\windows. POczatkowo sie przejalem ale poniewaz wszytsko uruchamialo sie normalnie przeszedlem nad tym do porzadku dziennego. Niestety przedwczoraj, gdy wychodzilem z gry komputer zgasl(bez zadnego powodu), a gdy go restartowalem pojawia sie kounikat, ze plik HAL.DLL jest uszkodzony i nalezy go zastapic kopia. Problem w tym, ze nie moge wejsc do windowsa– proces uruchamiania zawsze konczy sie na tym komunikacie, potem moze byc juz tylko restart. Kilka dni wczesniej zmienilem nosnik plyt na nowszy, ale to raczej nie ma nic wspólnego. Z góry przepraszam jesli pytanie jest glupie ale moja wiedza o komputerach plasuje mnie jako zóltodzioba. :roll:
Odpowiedzi: 4
Konsole uruchamia się klawiszem R . Jest odpowiedni monit o jego wciśnięciu...
Być mo0ze w BIOS–ie musz ustawioną sekwencję startu z dysku.
Trzeba to zmienić ustawiając jako pierwsze urządzenie CD–ROM.
Zwoć uwagę ownieź na komunikat który moźe isęp ojawić – sens jest mniej więcej taki : naciśni9ecie dowolnego lawisza spowoduje rozruch z płyty CD – jeźeli taki napis zobaczysz to zastosuj się do jego treści – "walnij" jakiś klawisz.
Gdy juź procedura się uruchomi to zostanie Ci śledzenie komunikatów instalatora i wybranie "naprawy przy uzyciu konsoli" – reszta do dalszego doczytania :)
Trzeba to zmienić ustawiając jako pierwsze urządzenie CD–ROM.
Zwoć uwagę ownieź na komunikat który moźe isęp ojawić – sens jest mniej więcej taki : naciśni9ecie dowolnego lawisza spowoduje rozruch z płyty CD – jeźeli taki napis zobaczysz to zastosuj się do jego treści – "walnij" jakiś klawisz.
Gdy juź procedura się uruchomi to zostanie Ci śledzenie komunikatów instalatora i wybranie "naprawy przy uzyciu konsoli" – reszta do dalszego doczytania :)
Aby dojsc do kontroli odzyskiwania, trzeba jak mniemam uruchomic Windowsa z plyty (nie mam dyskietki startowej).
Problem w tym, ze plyta nie chce sie uruchomic– wkladam plyte i... nic. Czy mam wpisac jakas komende?Od razu mówie ze moja znajomosc dosa jest znikoma.
Wkładamy płytę instalacyjną Windows XP do napędu CD i uruchamiamy z jej uźyciem komputer;
przechodzimy do konsoli odzyskiwania systemu;
wpisujemy polecenie bootcfg /rebuild;
wyjmujemy krąźek z napędu CD i restartujemy komputer.
To całe paneceum na problem ( było ).
Problem w tym, ze plyta nie chce sie uruchomic– wkladam plyte i... nic. Czy mam wpisac jakas komende?Od razu mówie ze moja znajomosc dosa jest znikoma.
"hall.dll" wpisany w http://www.centrumxp.com.pl/forum/search.php i tam zaznaczona opcja szukania wszystkich słów to raptem 31 wyników. Jestem niemal pewien, źe między tymi tematami znajdze się i taki, w którym opisano jak plik się przywraca przy uźyciu konsoli odzyskiwaniai polecenia expand.
Strona 1 / 1