grafika, co wybrac ?
witam
od dluzszego czasu nosze sie z zamiarem kupna nowej karty graficznej,po przeczytaniu artykolow w sieci i wielu postow na tym forum rozjasnil mi sie nieco obraz czym sie kierowac w wyborze,jednak mam jeszcze pewne watpliwosci dlatego zwracam sie z uprzejmym zapytaniem:
1.która z kart jest lepsza: HIS radeon 9550 256MB, 128 bit,4 potoki,takt. rdzenia 250Mhz, takt. pam. 400MHz, RADMAC 400MHz czy Sapphire radeon 9800PRO 128 MB,256 bit,potoków 8 (chyba), RADMAC 400MHz
2.co jest wazniejsze szerokosc szyny czy pamiec,o ile mozna na to w ten sposob patrzec (zakladajac ze inne parametry hipotetycznej karty sa takie same,lepsza bedzie ta z 256 MB i 128 bit czy ta z 128MB i 256 bit?)
3.czy firma w 1. ma cos do rzeczy, bo roznica w cenie siega ok. 300 PLN
z gory dziekuje zyczliwym uzytkownikom forum za pomoc
pozdrawiam
od dluzszego czasu nosze sie z zamiarem kupna nowej karty graficznej,po przeczytaniu artykolow w sieci i wielu postow na tym forum rozjasnil mi sie nieco obraz czym sie kierowac w wyborze,jednak mam jeszcze pewne watpliwosci dlatego zwracam sie z uprzejmym zapytaniem:
1.która z kart jest lepsza: HIS radeon 9550 256MB, 128 bit,4 potoki,takt. rdzenia 250Mhz, takt. pam. 400MHz, RADMAC 400MHz czy Sapphire radeon 9800PRO 128 MB,256 bit,potoków 8 (chyba), RADMAC 400MHz
2.co jest wazniejsze szerokosc szyny czy pamiec,o ile mozna na to w ten sposob patrzec (zakladajac ze inne parametry hipotetycznej karty sa takie same,lepsza bedzie ta z 256 MB i 128 bit czy ta z 128MB i 256 bit?)
3.czy firma w 1. ma cos do rzeczy, bo roznica w cenie siega ok. 300 PLN
z gory dziekuje zyczliwym uzytkownikom forum za pomoc
pozdrawiam
Odpowiedzi: 15
Ja tez ma Radeona tego samego i mam bardzo podobne napięcia ale wentylator ma cichszy :D
mysle ze odnioslem mylne wrazenie, bo pozno w nocy kiedy wszedzie jest cicho wszystko slychac wyrazniej :) ,wiec to pewnie przez to.Teraz wszystko jest standardowo jak zawsze,ale na wszelki wypadek sprawdzilem ten wentylator, no i jest ok
Nie znam się na napięciach ale są troszkę inne od tych co ja mam choć to moźe być przyczyną innych bebechów ale ja nie o tym lecz o tym wiatraczku.
Ja mam radka 9800Pro Adventage i pudło z pościąganymi blachani stoi jakiś metr dalej a nic nie słyszę (tylko troszkę wiatrak z procka czasem zawyje jak dostanie na strzał coś więkrzego do pochrupania). Sprawdź czy coś po tym wiatraczku się nie ślaja tzn. czy jakiś kabelek doń nie przylega albo cuś. A jak jest wsio OK to moźe tak ma być.
Ja mam radka 9800Pro Adventage i pudło z pościąganymi blachani stoi jakiś metr dalej a nic nie słyszę (tylko troszkę wiatrak z procka czasem zawyje jak dostanie na strzał coś więkrzego do pochrupania). Sprawdź czy coś po tym wiatraczku się nie ślaja tzn. czy jakiś kabelek doń nie przylega albo cuś. A jak jest wsio OK to moźe tak ma być.
tak sie przedstawiaja napiecia po zamontowaniu radka:
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.39 V
+3.3 V 3.26 V
+5 V 5.13 V
+12 V 12.22 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.03 V
wiec chyba jest spoko :D
a tak swoja droga to wentylatorek jest niezly–slychac go z jakichs 10 m :lol: ,no ale coz to w porownaniu z mozliwosciami tej karty,chociaz na razie to zdazylem tylko rzucic okiem–w "empire earth 2" morza i plynace po nich fregaty wygladaja niesamowicie...:D,ale musze znalezc cos bardziej wymagajacego... :)
ukłony i podziekowania za dobre rady i okazana pomoc :) thx
Wartości napięć
+3.3 V 3.26 V
+5 V 5.13 V
+12 V 12.22 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.03 V
wiec chyba jest spoko :D
a tak swoja droga to wentylatorek jest niezly–slychac go z jakichs 10 m :lol: ,no ale coz to w porownaniu z mozliwosciami tej karty,chociaz na razie to zdazylem tylko rzucic okiem–w "empire earth 2" morza i plynace po nich fregaty wygladaja niesamowicie...:D,ale musze znalezc cos bardziej wymagajacego... :)
ukłony i podziekowania za dobre rady i okazana pomoc :) thx
no więc zasiłka ci wytrzyma raczej to obciązenie, więc moźesz i ciesz się wypasionym Radeonkiem :mrgreen:
Napięcia są w porządku. Moźesz spróbować podłączyc tego radka i wtedy sprawdzić napięcia. Jak bedą OK to nie ma sie czym przejmować i mozesz cieszyc sie nową kartą :wink:
te napiecia to oczywiscie bez podlaczonego radeona, na razie "jade" na geforce fx 5200
Wartości napięć
+3.3 V 3.28 V
+5 V 5.19 V
+12 V 11.98 V (waha sie pomiedzy 11,98 a 12,04)
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.06 V
p.s.nie moglem dac zrzutu bo wyskakiwal jakis blad ze mam sprawdzic uztawienia klienta ftp..no ale mniejsza o to
Wartości napięć
+3.3 V 3.28 V
+5 V 5.19 V
+12 V 11.98 V (waha sie pomiedzy 11,98 a 12,04)
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.06 V
p.s.nie moglem dac zrzutu bo wyskakiwal jakis blad ze mam sprawdzic uztawienia klienta ftp..no ale mniejsza o to
Bardzo dobrego i trafnego wyboru dokonałeś:wink:
co do zasilacza to z tego opisu wynika iź ma 350W . Zassaj sobie program EVEREST i daj nam zrzut ekranu z tego miejsca
co do zasilacza to z tego opisu wynika iź ma 350W . Zassaj sobie program EVEREST i daj nam zrzut ekranu z tego miejsca

no to dokonalem wyboru, kupilem 9800 PRO...jednak ogarnelo mnie pewne zdziwienie gdy podczas zakupu sprzedawca zapytal mnie jaki mam zasilacz(ale jak to mowia "im dalej w las tym wiecej drzew" :) )otoz okazalo sie ze od karty wychodza jakies kabelki kolorowe :) z wtyczka pasujacq do gniazda gdzie zwykle podlaczalem drugi dysk...no i wszystko stalo sie jasne–karta ma wlasne zasilanie(ostatnio do czynienia z k. graf. mialem troche czasu temu wiec nie wiedzialem ze tak tez mozna :o )no i o ile mozna powiedziec ze w sprawach kart jestem zielony, to jesli chodzi o zasilacze i napiecia to moja wiedza plasuje sie na dnie totalnym,
mam obudowe trecar grandee TRO–868 350W(mam nadzieje ze tu cos jest o zasilaczu,bo jako osobnego podzespolu nie mam wyroznionego),a zasilacz musi poradzic:proc.P4 3GHZ,asus p4p800–e,dysk western digital,dwa optyczne LG,audigy 2,czy wiec zasilacz da rade obsluzyc jeszcze tego radeona?
powiedziano mi ze jesli zasilacz bedzie za slaby to komp bedzie sie wieszal itd.,ale ja bym wolal uniknac ewentualnych spadkow napiecia,bo to nigdy nie wiadomo co z tego moze wyniknac
prosilbym o sugestie, za ktore bede wdzieczny
p.s. sorki ze sie tak rozpisuje
mam obudowe trecar grandee TRO–868 350W(mam nadzieje ze tu cos jest o zasilaczu,bo jako osobnego podzespolu nie mam wyroznionego),a zasilacz musi poradzic:proc.P4 3GHZ,asus p4p800–e,dysk western digital,dwa optyczne LG,audigy 2,czy wiec zasilacz da rade obsluzyc jeszcze tego radeona?
powiedziano mi ze jesli zasilacz bedzie za slaby to komp bedzie sie wieszal itd.,ale ja bym wolal uniknac ewentualnych spadkow napiecia,bo to nigdy nie wiadomo co z tego moze wyniknac
prosilbym o sugestie, za ktore bede wdzieczny
p.s. sorki ze sie tak rozpisuje
Ukey:
Slyszalem z 9550 Cociube (czy jakos tak) swietnie sie kreci nawet do 9800(ale niewiem czy pro) Heh ale ta szyna 256 bit to raczej sie niepodkreci tego 9550. Ale jesli chcesz wydac mniejsza kase .. A noz sie uda :D
Te dwie karty sa zbudowane z dwoch roznych procesorow graficznych, nieporownywalnie rozniacych sie od siebie architektura i wydajnoscia. 9800 pro od szafira bedzie swietnym wyborem.
Ukey:
Slyszalem z 9550 Cociube (czy jakos tak) swietnie sie kreci nawet do 9800(ale niewiem czy pro) Heh ale ta szyna 256 bit to raczej sie niepodkreci tego 9550. Ale jesli chcesz wydac mniejsza kase .. A noz sie uda :D
9550 na 9800 PRO :shock: ajjj nie przesadzaj :wink: To byłaby istna powódź artefaktów i poźar na karcie :wink:
wlasnie takich informacji bylo mi trzeba :D
thx adik154, rowniez za tak szybka odpowiedz
pozdr
thx adik154, rowniez za tak szybka odpowiedz
pozdr
Ad1. bezapelacyjnie 9800 Pro duźooooooooooo lepszy
Ad2. lepsze byłoby 128 Mb 256 bit
Ad3. porównujesz ceny Radeona 9800 Pro z 9550 i myślisz ze te 300zł równicy to przez firme. R9800 PRo jest droźszy bo jest duźo wydajniejszy i duźo lepszy... A jeśli chodzi o firme to w przypadku 2 takich samych kart ceny mogą sie róźnic przez to ze kaźda z firm stosuje innej jakości podzespoły itd. z tąd rozbierznosć w cenach. A jeśli chodzi o Sapphire i HIS to są to bardzo dobre firmy.
Ad2. lepsze byłoby 128 Mb 256 bit
Ad3. porównujesz ceny Radeona 9800 Pro z 9550 i myślisz ze te 300zł równicy to przez firme. R9800 PRo jest droźszy bo jest duźo wydajniejszy i duźo lepszy... A jeśli chodzi o firme to w przypadku 2 takich samych kart ceny mogą sie róźnic przez to ze kaźda z firm stosuje innej jakości podzespoły itd. z tąd rozbierznosć w cenach. A jeśli chodzi o Sapphire i HIS to są to bardzo dobre firmy.
Strona 1 / 1