Gorący chipset...

witam, niedawno zauwaźyłem przy wymianie cd–roma źe chipset mobo jest bardzo gorący, nie mogę na nim utrzymać palca dłuźej niź 3–5 sekund, FSB pracuje z częstotliwiścią 124 mhz (domyślnie jest 100 mhz), gdy ustawiam na 126 komp przez jakieś 15 minut nie chce się włączyć, moźe właśni grzejący sie chipset to tak ogranicza, czy jedynym rozwiązaniem jest kupno radiatora? obok chipsetu nie ma otworów na śruby, więc pewnie będę musiał go jakoś przykleić, jedyny pasujący jaki znalazłem to ten i_ten widzieliście gdzieś tańsze? mój chipset: VIA Apollo Pro133A

Odpowiedzi: 4

dzięki panowie, kupiłem tak jak mi doradzaliście radiator Zalman ZM–NB32J oraz coś takiego do przymocowania go (jak juź pisałem nie mam otworów na śrubki)
emil
Dodano
09.08.2004 22:56:48
Zalman ZM–NB32J bdb. wybór w Twoim przypadku na NB.
Moźesz na niego zamontować bez problemów wentylator 40 np. @ 5v i takie chłodzenie mostka w zupełności wystaczyć.
Pamiętaj tylko o wyczyszczeniu NB z starej pasty przed załoźeniem nowego i idelnie płaskej powieszchni chipsetu i radiatora.
Jeśli nie ma moźliwości przykręcenia go to w takim przypadku idealnym rozwiązaniem jest miedziana taśma termoprzewodząca ( odradzam kleje Thermopox, Elpox itp ).
McScr@by
Dodano
09.08.2004 22:37:42
Owszem trzeba zamocowac radiator...mysle ze wszystkie trzy pokazane beda dobrze spelnialy swoja funkcje. Ale jezeli grzeje sie tak mocno to mozna by poszukac jakiegos radiatorka z wiatraczkiem (ja np na swoja karte graficzna GF4MX zamocowalem radiator od Celerona 633 bo tez temperatura byla bardzo wysoka).
TuneR
Dodano
09.08.2004 20:21:19
radiator nie jest jedynym rozwiązaniem – moźesz zamiast niego kupić i przymocować wiatraczek, jeśli nie przeszkadza Ci burczenie.
Ale radiator jest najlepszym rozwiązaniem.
Co do cen, to model ZM–NB32J kupisz na allegro za 20 zł

http://www.allegro.pl/search.php?string=ZM–NB32J+
The_judge
Dodano
09.08.2004 20:09:28
emil
Dodano:
09.08.2004 19:44:55
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1