Goodram, czy zainwestować ?

motyw jest taki, chce miec dobre pamieci. Zastanawiam sie powaznie na Kingstonami 2x256 Hyper–X ktore sa w cenie 500zl. Lecz zauwazylem ze 2x512mb Polskiej firmy GoodRam kosztuje 600(pare)zl. I tu sie nasuwa pytanie: nie mialem nigdy doczynienia z overclokingiem i nie wiem czy bym sie bawil w podkrecanie pamieci tych kingstona, a znowu dokladam pare zlotych wiecej i mam 1gb. Wazna jest jakosc, to fakt, ale w parametrach nie zauwazylem jakis gigantczynych roznicy. Co mozecie poradzic? Myslalem tez zeby kupic jedna 512 kingstona(hyper–x) i przejechac na nim samym 1 rok, a pozniej dokupic druga pamiec zeby dzialaly w dualu. No bo podejrzewam ze za 2 lata standardy sie az tak nie zmienia, i ze dual 512mb kingstonow, bedzie dosc dobry. Lecz jest jeszcze jedna kwestia, czy nie lepiej zainwestowac w polska firme, ktora bardzo tanio sprzedaje ramy ? a nie wydawac kase na sprzet "markowy" z angli. Co wy no to?

Odpowiedzi: 15

MOBO z Chipset`ami Intel 925XE, 925X, 915P
( większość ) 915G ( niektóre ) ma wsparcie dla DDR2.
Ze strony AMD narazie brak wsparcia dla DDR2.
AMD nie zaprzecza wprowadzenia w przyszłości Chipset`u ze wsparciem dla DDR2, jednak póki co ma ona na uwadze fakt, źe DDR2 nie są znacząco wydajniejsze od DDR i narazie się na tym nie skupia.
McScr@by
Dodano
15.12.2004 16:17:18
ok, a teraz takie czyste pytanie z ciekawosci, troche szukalem ale nie znalazlem MOBO ktora oblugje DDR2(bo ddr2 nie sa starsznie drozsze od zwyklych ddr, lecz cos mi sie wydaje ze MOBO jest lekko drozsza).
Lucky
Dodano
15.12.2004 15:41:09
Co prawda nie miałem z nimi styczności, ale najlepszym rozwiązaniem jest zapoznanie się z opinią user`ów którzy je mieli, uźywali lub uźywają.

:arrow: http://www.goodram.pl/
:arrow: http://forum.sirius.pl/viewtopic.php?t=4746
:arrow: http://www.forum.ocm.pl/about1090.html
:arrow: http://forum.tweak.pl/about86230–0–asc–0.html

Wnioski powinieneś wyciągnąć sam.
BTW, niby lepsze od tych na układzie Elixir.
McScr@by
Dodano
15.12.2004 13:43:29
a wracajac do Goodramow to jakie opinie na temat tych pamieci :>
Wilson
Dodano
15.12.2004 13:10:42
Jedynie sobie dopisze, źe nie brałbym zwykłego Kingston`a Value tylko Hynix`a D–43, kto miał styczność z OC i z tymi dwoma producentami napewno się ze mną zgodzi ( tańsze i wydajniejsze ).
Co do płyty głównej to IMO bardziej trafnym wyborem będzie jakiś Abit AV8, czy DFI – narazie brak u niego wsparcia 939, ale prace trwają ( dwie konkurujące ze sobą firmy, które obecnie się liczą w temacie OC ) lub ewentualnie ASUS A8V.
Win XP 64 Beta Eng jest od jakiegoś czasu dostępny, RC ma się pojawić ~ w marcu `05 ;) a final `05 w ~ czerwcu ( jak Bóg ta ).
BTW Longhorn teź ma być 64 bitowy, więc o support się nie martw.
Lucky, jak postanowisz z zakupem to tak zrobisz, ja tylko wcisnełem swoje małe 'ale' z mojego punktu widzenia.
McScr@by
Dodano
15.12.2004 00:39:41
no to po gruntownym mysleniu doszedlem do wniosku ze najlepiej bedzie kupic: athlona 64 3000+ (Socket 939), plyte GigaByta no i wg. mnie dobrym rozwiazaniem bedzie tu sprawdzona firma Kingston z 2x256 PC–400 (zwykle, nie hyper).

Hmm, wg. moich obliczen to jak standardy nie beda sie szybko zmieniac to przez 2 lata powinno conajmniej byc dobra maszyna, no bo jak moze kiedys Windows 64 bitowy wejdzie w rutyne, to juz nie bede musial zmieniac procka(to samo dotyczy aplikacji)

P.S. Cenowo powinnienem sie zmiescic w 1400zl, lecz mysle ze troszke ztanieją do lutego
Lucky
Dodano
15.12.2004 00:10:03
@ Lucky.

Ten CPU o którym napisałeś ( Athlon64 3000+ 0.13 ) jest przeznaczony pod s.754 .
Socket 754 nie ma wsparcia dla Dual.
Wsparcie dla Dual ma s.939 i Athlon64 3000 + ale wytworzony w technologi 0.90 .
Nie wiem jakiego PIV 2.4 masz na myśli, chyba PIV 2.4 0.13 Prescott FSB 533 MHz, który bardzo dobrze się kręci ( ~3.5 Ghz ) ale i tak IMO po OC będzie on mniej wydajny od OC Athlon64 3000 + 0.13 i 0.09 ze względu na większą czestotliwość magistali systemowej i architekture 64 bitową.
Wybór jest w tym przypadku oczywisty.

Jeśli zaleźy Tobie na bardzo agresywnych timingach i wysokim FSB to zainteresuj się HyperX`ami.
Jeśli nie chcesz zbytnio kombinować z wydajnością to zainteresuj się Hynix`ami D–43, które dobrze znoszą wysokie FSB ale kiepsko u nich z timingami przy wysokim FSB i zwiększanie Vdimm w ich przypadku nie wiele daje.
McScr@by
Dodano
13.12.2004 20:32:47
Seeker:

toź to z racji konstrukcji jeden z lepszych procków do kręcenia za psie pieniądze.

Jasne źe idzie kręcić.
Przy dobrej płycie i i serii z Semprona idzie sporo wycisnąć.
Chodzi o to źe nie ma sensu pakować kasy w drogie kości ( Hyper X ),Hynixy wystarczą.
Co do podkręcalności to trzeba trafić na dobrą serię plus niezła płyta, Bartony były w tym przypadku lepsze zwłaszcza seria 2500 +
Trochę bawiłem się w oc Sempa niestety na nie najlepszej płycie rewelacji nie było :(
Jednak dobrze dobrany sprzęt to podstawa.
MarcinX
Dodano
12.12.2004 23:02:10
no teraz mysle czy by nie kupic Athlona 64 3000+, taktowanie niskie lecz mimo to jest porownywalny z 1ghz wiekszym Pentiumem. Lecz zobaczylem jedna rzecz, ze do tego athlona nie ma plyt z Dual DDR, tylko pisza w recezjach ze to jakos procesor wspomaga. No dobra, to chyba moje juz ostatnie pytanie (chyba :PP). Budzet jak widac to jest 1100 zl, i jest opcja zainwestowania w Pentiuma 2,4 ghz i miec dual ddr lub wlasnie w tego athlona ktory jest napewno lepsze ale nie ma duala (nie wiem czemu sie tak uparlem:P). przynamniej wg. mnie lepszym rozwiazaniem jest opjca z tym athlonem, co wy na to ?

P.S. musze dodac ze to dopiero zamierzam tak kupic w lutym wiec ceny moga jeszcze lekko spac.
Lucky
Dodano
12.12.2004 23:00:30
MarcinX:

Poza tym na tym Sempronie nie poszalejesz w oc,moźe lepiej poszukać jakiegoś Bartona ?

Łe no Marcin, jakby miał Palomino to moźe bym się nie odzywał, ale Sempron? toź to z racji konstrukcji jeden z lepszych procków do kręcenia za psie pieniądze.
Zobacz co chłopcy na Tweaku'u z tym wyprawiają?
http://forum.tweak.pl/about95926.html&highlight=sempron
Seeker
Dodano
12.12.2004 22:40:14
Lucky:
Pierwsze slysze ;oo czy to rzeczywscie fakt ze na AMD duzej roznicy sie nie odczuje ?? :OO

Dokładnie tak,moźe kilka procent.
Kup zwykłe Hynixy D43 kostkę 512 mb to koszt ok 340 pln
Kostki dobre tanie podkręcalne.
Poza tym na tym Sempronie nie poszalejesz w oc,moźe lepiej poszukać jakiegoś Bartona ?
MarcinX
Dodano
12.12.2004 17:37:18
no co wy, przeciez nie mam zamiaru wkladac tych ramów do obecnej plyty głownej. mam zamiar tak po swietach(jak sie ceny uspokoją) kupic Asusa http://sklep.benchmark.pl/pelny_4849.html . No i oporcz tego Semprona ze 2200+ no i te ramy. Jesli dobrze zrozumialem to te Hyper–X sa dobre dla tych co sie znaja na oc, wiec moze kiedys jak bede sie na tym znal to sie w to pobawie. Czyli styknely by zwykle Kingstony lub te goodramy. Ale mam jeszcze jedno pytanie do procka. bo np. Sempron 2200+ kosztuje 200 zl i ma mnoznik 9, a 2800+ ma 12. No ale to nadal ten sam procesor a inna cena. No i wlasnie czy nie lepiej kupic sobie tego tanszego i go podkrecic ? czy potrzeba po takim podkreceniu jakiegos dobrego wiaraka ?

P.S.
Bobi_robert:
i najlepiej procesor Intela
Pierwsze slysze ;oo czy to rzeczywscie fakt ze na AMD duzej roznicy sie nie odczuje ?? :OO
Lucky
Dodano
12.12.2004 16:49:27
HyperX są robione na układach BH–5, BH–6 czasami TCCD które de facto są bardzo podatne na OC.
Jeśli nie zamierzasz zwiększać wydajności swojej platformy po przez OC to ich zakup mija się z celem.
Lucky poza tym jeśli mają to być pamięci pod ten CPU i pod jakąś starą MOBO to takźe nie ma to sensu.
Podstawowe pytanie to co chcesz osiągnąc uźywając tego typu pamięci i na jakim config`u ?
McScr@by
Dodano
12.12.2004 16:21:08
Lucky:
Myslalem tez zeby kupic jedna 512 kingstona(hyper–x) i przejechac na nim samym 1 rok, a pozniej dokupic druga pamiec zeby dzialaly w dualu

Pod duala najlepiej kupowac zestawy dwuch identycznych kostek
Watpie ze za rok poszczesci Ci sie i taka dostaniesz
Pod duala musisz miec odpowiednia MOBO (z nForce2) i najlepiej procesor Intela bo na AMD duzej roznicy nie odczujesz
Ogolnie na tym co masz w podpisie za duzo nie urzyjesz
Bobi
Dodano
12.12.2004 14:44:38
Moim zdaniem... lepsza jest opcja kupna najpierw 512 Kingostona (na tych ramach jak narazie pojedziesz z z wszystkimi grami oczywiscie z dobrym prockiem, grafą itp.) a potem dokupić drugą kość 512 Kingstona :)
pIEKAr
Dodano
12.12.2004 14:41:59
Lucky
Dodano:
12.12.2004 14:37:09
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1