godne znawcy
czesc mam problemik.Chciałbym zainstalować windowsa(Me)(xp) ale jakos nie moge– juz mówie co je grane. Na kompie mam linuksa po odinstalowaniu jego pozostaje mi ' grub ' (którego nie moge odinstalować!)Instaluje winde zpłytki (po dokonaniu odpowiednich zmian w biosie) ireakcja jest taka ;"Inwalid system disk,and then press any key" a jak nie ten komunikat to na monitorze w trybie tekstowym pokazuje sie grub oczekujacy na komedy(tylko jakie ?),Próbuje z dyskietki startowej z win 98 i wtedy komunikat; "Searching for boot recor from flopy...ok
This is not a bootable disk.Pleas insert a bootable floopy and press any key to try again ..'
Co robic ? BLOCKED SCRIPT emoticon('')
This is not a bootable disk.Pleas insert a bootable floopy and press any key to try again ..'
Co robic ? BLOCKED SCRIPT emoticon('')
Odpowiedzi: 7
a jak je ze soba połączyć? przez usb ? jak wtedy formatować (dysk mam wbudowany ) jestem zielony jak to zrobić
Wydaje mi sie ze mozna go podłączyc do innego kompa jako slave i tam sformatowac. Tylko źe to źadne rozwązanie bo tak naprawde twój problem nie powinien wogóle wystąpić. Tak więc spróbuj sformatować go na innym kompie i sprawdź czy problem bedzie dalej występował.
nie twoja rada nie jest dobra bo zrobiłem tak,sformatowałem linuksa zrobiłem partycje zarówno FAT jak i ntfs i wcią grub czeka na komendy
moze jeszcze ma ktos pomysł a co z podłaczeniem do inneg kompa?
moze jeszcze ma ktos pomysł a co z podłaczeniem do inneg kompa?
Jako osoba z natury leniwa zrobiłbym tak:
odpalam komputer z dowolnej płyty startowej .........Linuksa i problem rozwiązuję jego partycjonerem.
odpalam komputer z dowolnej płyty startowej .........Linuksa i problem rozwiązuję jego partycjonerem.
źadna z porad nie jest skuteczna (pisałem otym ) moźe są jakieś inne sposoby albo komendy do tego gruba.Ijeszcze jedno –gdyby podłaczył mój komp do innego to czy da sie to w ten sposób naprawić
Uruchom komputer z dyskietki startowej i wpisz fix /mbr
Spróbuj zainstalowac jeszcze raz linuxa, później zainstalowac winde a następnie usunąc linuksa. Dziwny ten twój problem poniewaź ja wielokrotnie tak robiłem i nigdy takiego problemu nie miałem.
Pozdrawiam
Damianos
Pozdrawiam
Damianos