godne znawcy
czesc mam problemik.Chciałbym zainstalować windowsa(Me)(xp) ale jakos nie moge– juz mówie co je grane. Na kompie mam linuksa po odinstalowaniu jego pozostaje mi ' grub ' (którego nie moge odinstalować!)Instaluje winde zpłytki (po dokonaniu odpowiednich zmian w biosie) ireakcja jest taka ;"Inwalid system disk,and then press any key" a jak nie ten komunikat to na monitorze w trybie tekstowym pokazuje sie grub oczekujacy na komedy(tylko jakie ?),Próbuje z dyskietki startowej z win 98 i wtedy komunikat; "Searching for boot recor from flopy...ok
This is not a bootable disk.Pleas insert a bootable floopy and press any key to try again ..'
Co robic ? BLOCKED SCRIPT emoticon('')
This is not a bootable disk.Pleas insert a bootable floopy and press any key to try again ..'
Co robic ? BLOCKED SCRIPT emoticon('')
Odpowiedzi: 20
Mysle ze znam rozwiazanie:
Lin zrobil swoja parycje jakomstam... Linuksowom.. dyskietka startowa tego nie widzi bo nie ma prawa..fbr nie zadziala bo tysz nie ma prawa....
robimy tak:
odpalamy z plytki instalacyjnej instalacje Linuksa
tam jest opcja zmiany partycji: zmieniamy na w32 Plyta instalacyjna nam zmieni, ale potem uciekamy z instalacji i restartujemy kompa (nie bac sie restartu)
na koniec odpalamy komnpa z dyskietki Win98 i wtedy wrzucamy komende fbr
Lin zrobil swoja parycje jakomstam... Linuksowom.. dyskietka startowa tego nie widzi bo nie ma prawa..fbr nie zadziala bo tysz nie ma prawa....
robimy tak:
odpalamy z plytki instalacyjnej instalacje Linuksa
tam jest opcja zmiany partycji: zmieniamy na w32 Plyta instalacyjna nam zmieni, ale potem uciekamy z instalacji i restartujemy kompa (nie bac sie restartu)
na koniec odpalamy komnpa z dyskietki Win98 i wtedy wrzucamy komende fbr
Owszem pisales, ale ja nie wiem czy Twoja plytka z systemem jest botowalna, nie wiem czy dyskietka jest OK. Wylacz w BIOSie calkowicie botowanie z HDD (nie moze byc tego botowania w zadnej pozycji) i pozycz od kolegi sprawna dyskietke. Nie ma – "nie da sie, nie idzie".polo78:
o ty co sie dzieje pisałem na samym początku moich postów
o ty co sie dzieje pisałem na samym początku moich postów
nadal bez zmian wieczorem sprubuje z mandrake
chyba źe ktos zna inne sposoby lub komendy do gruba
nadal bez zmian wieczorem sprubuje z mandrake
chyba źe ktos zna inne sposoby lub komendy do gruba
polo, co sie dzieje w momencie gdy ustawisz w BIOSie botowanie z dyskietki lub plyty ? Wylacz zupelnie botowanie z HDD, ustaw z floppy, wloz sprawna dyskietke awaryjna w98 i po uruchomieniu wpisz "fdisk /mbr". Pamietaj o spacji.
mam mandrake 9.2 sprubuje zainstalować moźe coś sie zmieni tak na marginesie jestem ciekaw jezeli sie nie uda w jaki sposób zrobią to w serwisie–czyźby nasza wiedza i moźliwośi były na tyle ograniczone aby naprawy dokonac
Systemy red hato podobne mają to do siebie źe jesli usunie sie partycje na której są zainstalowane a zostanie grub albo lilo to są problemy z odpaleniem windy. Nie wiem czy wypali moja porada, poniewaź nie masz zainstalowanego windowsa ale zawsze warto spróbowac:
jeszcze raz odpal instalacje auroxa. Wykonuj po kolei wszystkie polecenia instalatora. W końcu dojdziesz do okna w którym bedzie napisane:
"Boot loader Configuration"
Tutaj mozesz wskazac partycje zawierającą sektor rozruchowy Linuksa. Domyslnym boot loaderem ustawiony jest GRUB ale powinna tez byc opcja zmiany gruba na lilo oraz wykorzystanie boot loadera DOS'a. Wybierz tą ostatnią opcje. Nie wiem czy to pójdzie poniewaz tej ostatniej opcji wogóle moze nie byc. Mozna tez pokombinowac z partycjami z których ma sie uruchamiac boot loader.
Inne rozwiązanie to załatwienie sobie Linuxa Mandrake (najlepiej w wersjach 9.2 lub 10). jest on bardzo prosty w instalacji a ja osobiscie nigdy nie miałem problemów z jego odinstalowaniem. Przy jego instalacji zachowuj wszystkie domyslne ustawienia a powinno byc ok.
Ostatecznym rozwiązaniem jest po prostu podłączenie do innego kompa. jesli nie wiesz jak to zrobic to popros kogos o pomoc (moze masz jakiegos kolege co wie jak to sie robi)
Pozdrawiam i źycze szczęscia
Damianos
jeszcze raz odpal instalacje auroxa. Wykonuj po kolei wszystkie polecenia instalatora. W końcu dojdziesz do okna w którym bedzie napisane:
"Boot loader Configuration"
Tutaj mozesz wskazac partycje zawierającą sektor rozruchowy Linuksa. Domyslnym boot loaderem ustawiony jest GRUB ale powinna tez byc opcja zmiany gruba na lilo oraz wykorzystanie boot loadera DOS'a. Wybierz tą ostatnią opcje. Nie wiem czy to pójdzie poniewaz tej ostatniej opcji wogóle moze nie byc. Mozna tez pokombinowac z partycjami z których ma sie uruchamiac boot loader.
Inne rozwiązanie to załatwienie sobie Linuxa Mandrake (najlepiej w wersjach 9.2 lub 10). jest on bardzo prosty w instalacji a ja osobiscie nigdy nie miałem problemów z jego odinstalowaniem. Przy jego instalacji zachowuj wszystkie domyslne ustawienia a powinno byc ok.
Ostatecznym rozwiązaniem jest po prostu podłączenie do innego kompa. jesli nie wiesz jak to zrobic to popros kogos o pomoc (moze masz jakiegos kolege co wie jak to sie robi)
Pozdrawiam i źycze szczęscia
Damianos
Mam pytanie do szanownych zebranych: czy to znaczy, źe juź nic nie moźna zrobić? Moja rada: zainstaluj winde xp. w czasie i po instalacji cały czas w biosie musi być ustawione na "bootcd". Potem uruchamiasz konsole odzyskiwania systemu. i dwie komendy: (sprawdź najpierw poleceniem map kolejność dysków, ja tu załoźyłem, źe xp chcesz zainstalować na 1 partycji dysku podpiętego do pierwszego kanału ide jako master)
1.fixmbr DeviceHardDisk0
2. fixboot c:
poniźej opis do poleceń.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
FixmbrNaprawia główny rekord rozruchowy dysku rozruchowego. Polecenie fixmbr jest dostępne tylko w przypadku, gdy uźywana jest Konsola odzyskiwania.
fixmbr [nazwa_urządzenia]
Parametr
nazwa_urządzenia
Urządzenie (dysk), na którym ma zostać zapisany nowy główny rekord rozruchowy. Nazwę urządzenia moźna uzyskać z danych wyjściowych polecenia map. Przykładowa nazwa urządzenia:
DeviceHardDisk0.
Przykład
W następującym przykładzie polecenie zapisuje na określonym urządzeniu nowy główny rekord rozruchowy:
fixmbr DeviceHardDisk0
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
FixbootZapisuje na partycji systemowej nowy sektor rozruchowy partycji. Polecenie fixboot jest dostępne tylko w przypadku, gdy uźywana jest Konsola odzyskiwania.
fixboot [dysk]
Parametr
dysk
Określa dysk, na którym zostanie zapisany sektor rozruchowy. Parametr ten zamienia dysk domyślny, który jest partycją systemową systemu, do którego uźytkownik jest zalogowany. Przykładowy dysk:
D:
Przykład
W następującym przykładzie polecenie zapisuje nowy sektor rozruchowy partycji na partycji systemowej na dysku D:
fixboot d:
Uwaga
Polecenie fixboot bez parametrów zapisuje nowy sektor rozruchowy partycji na partycji systemowej systemu, do którego uźytkownik jest zalogowany.
1.fixmbr DeviceHardDisk0
2. fixboot c:
poniźej opis do poleceń.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
FixmbrNaprawia główny rekord rozruchowy dysku rozruchowego. Polecenie fixmbr jest dostępne tylko w przypadku, gdy uźywana jest Konsola odzyskiwania.
fixmbr [nazwa_urządzenia]
Parametr
nazwa_urządzenia
Urządzenie (dysk), na którym ma zostać zapisany nowy główny rekord rozruchowy. Nazwę urządzenia moźna uzyskać z danych wyjściowych polecenia map. Przykładowa nazwa urządzenia:
DeviceHardDisk0.
Przykład
W następującym przykładzie polecenie zapisuje na określonym urządzeniu nowy główny rekord rozruchowy:
fixmbr DeviceHardDisk0
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
FixbootZapisuje na partycji systemowej nowy sektor rozruchowy partycji. Polecenie fixboot jest dostępne tylko w przypadku, gdy uźywana jest Konsola odzyskiwania.
fixboot [dysk]
Parametr
dysk
Określa dysk, na którym zostanie zapisany sektor rozruchowy. Parametr ten zamienia dysk domyślny, który jest partycją systemową systemu, do którego uźytkownik jest zalogowany. Przykładowy dysk:
D:
Przykład
W następującym przykładzie polecenie zapisuje nowy sektor rozruchowy partycji na partycji systemowej na dysku D:
fixboot d:
Uwaga
Polecenie fixboot bez parametrów zapisuje nowy sektor rozruchowy partycji na partycji systemowej systemu, do którego uźytkownik jest zalogowany.
zaistalowałem ponownie lina (aurox9.2) ale teraz z lilo ale grub pozostał a lina moge odpalic tylo z dyskietki startowej
o instalacji windy nie ma mowy.windy nie mam zainstalowanej ale mam utworzona partycje po nia (fat 32 lin widzi ja jako vfat)
o instalacji windy nie ma mowy.windy nie mam zainstalowanej ale mam utworzona partycje po nia (fat 32 lin widzi ja jako vfat)
Napisz mi jeszcze jakigo masz linuxa (red hat, aurox, mandrake, fedora itd itp)oraz czy masz zainstalowanego na innej partycji windowsa. Odpowiedz to moze ci pomoge.
fajnie wszycho robiłem teraz sprubuje z lilo i dam znac
Wszystko masz takźe opisane na Forum Dobre Programy więc w końcu to zrób jak naleźy,bo będziemy pisać i pisać.
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=16719
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=16719
źeby odinstalować gruba musisz nadpisać sektor mbr na dysku twardym. Mozesz go nadpisac poprzez zainstalowanie windowsa lub zamienic gruba na lilo. jesli chcesz zainstalowac boot loader (czyli program który ładuje system)windowsa musisz uruchmic komende FDISK /MBR
Jesli chcesz zainstalowac lilo uruchom w linuksie /sbin/lilo
Jesli chcesz zainstalowac lilo uruchom w linuksie /sbin/lilo
wstyd sie przyznac ale jezyki obce sa mi obce :lol: :oops:
moze po polsku
moze po polsku
Powtorze za gusiem:
http://www.gnu.org/software/grub/grub–legacy–faq.en.html#q12
How to uninstall GRUB from my hard disk drive?
There is no concept uninstall in boot loaders, because if you uninstall a boot loader, an unbootable machine would simply remain. So all you need to do is overwrite another boot loader you like to your disk, that is, install the boot loader without uninstalling GRUB.
For example, if you want to install the boot loader for Windows, just run FDISK /MBR on Windows. If you want to install LILO (I can't imagine why you want to do such a thing, though), run / sbin/lilo on GNU/Linux.
http://www.gnu.org/software/grub/grub–legacy–faq.en.html#q12
A jak nie pomoźe rada Mateuszpi, to chyba pozostaje Ci wymontować dysk, ustawić zworki na slawe i podłączyć sie z nim do kogoś, jak pisał Damianos.Nic innego do łba mi nie przychodzi.
sprubuj programem Fdisk jest na dyskietce startowej windowsa 9X usunąć partycje i załuź je od nowa
tak ale ja nie moge jej odpalic u mnie grub czeka na komede(jak juz pisałem)
Miałem podobny problem i pomogło Fix /mbr (jak pisal gusioo) ale z płytki instalacyjnej poprzez konsole odzyskiwania.
niestety nie podam ci tych danych bo nie pamietam a linuksa mam teraz zainstalowanego tak abym mógł z netu kozystac(i to jeszcze nie do konca)bez źadnych dodatkowych narzedzi
a co z komendami do gruba zna je ktoś???
a co z komendami do gruba zna je ktoś???
napisz jaki masz dysk: serial ATA, SATA? poprzez jaki interfejs jet podłączony?