Głośne harczenie dysku przy uruchamianiu kompa

zawsze przy uruchamianiu kompa ostatnio wydobywa sieo kropne harczenie z dysku twardego .
Aha mam dwa dyski cavier 80 gb po 8 mb cache.

To zaczelo sie dziać dopieor po sformatowaniu z jednej z partycji i po instalce XP

Wczesniej mialem 2 dyki wszytko OK
Aha zauwazylem ze dyski pozmienialy swoje litery i kolejoność po tym formacie mimo ze nic nie grzebalem wiecej
jedynie partycje systemowa zformatowalem

co jest grane ???????

Odpowiedzi: 3

1. zmiana liter – jeźeli rzeczywiścien ic nie robiłes moźe być oznaką działania wirusa.
2. Z tego samego powodu nogło dojść do zmiany trybu pracy dysku na głośny. Weź ze strony WD oprogramowanie diagnostyczne – ono nie tylko pozwala na sprawdzenie czy z dyskiem coś się dzieje, ale równieź zawiera opcje odtyczące "uciszania".

Pawek – samo właczenie SMART–a w BIOS–ie nic nie da – trzeba jeszcze zainstalować program, kóry te dane zinterpretuje i przekaźe dalej – np. SIGuardian.
Rebe
Dodano
28.02.2004 10:31:25
to sie dzieje w momecie uruchamiania komputera ,albo restartu.
Jak mama wlaczony komputer to wszystko OK chodzi ,
dysk tez dobrze sie wydaje.
Anonymous
Dodano
28.02.2004 10:02:28
Pozmieniana kolejność partycji nie ma związku z tym "warczeniem", które jest sygnałem "sypania się" dysku najprawdopodobniej. Sprawdź, czy masz aktywny system wczesnego ostrzegania przed awarią dysków twardych S.M.A.R.T. (bios).

Ja radzę zaczac wykonywać backupy, źeby nie było przykrego zaskoczenia, gdy za pewnym razem dysk w ogóle odmówi posłuszeństwa. Oczywiście zakładam, źe to są naprawdę "warki", a nie wyczulony słuch usera.
Pawek
Dodano
28.02.2004 01:50:28
Anonymous
Dodano:
28.02.2004 01:25:22
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1