GIGA PROBLEM Z DYSKIEM TWARDYM ! ! !

Więc zaczne od początku. Kupiłem od kolegi dysk Samsung 20Gb, na początku wszystko działało dobrze. Zainstalowałem na nim Linuxa i teź wszystko grało. Po pewnym czasie okazało sie źe muszę formatować partycje systemową z mojego pierwszego dysku (Baracudy 40Gb), po formacie przestało mi sie pokazywać okno (przy włączeniu kompa) w którym wybierałem system. W związku z tym źe nie widziałem partycji linuksowych w Windowsie postanowiłem usunąć wszystkie partycje (z dysku o którym mowa) za pomocą programu Partition Magic 7 i zrobić jedną 20 gigową, jednak nie sformatowałem wcześniej tych partycji tylko od razu zrobiłem jedną 20. Dzięki mojemu genialnemu pomysłowi podczas procesu tworzenia partycji wystąpił błąd i na tym sie skończyło. Po tym błędzie widziałem pustą (niespartycjonowaną) przestrzeń o pojemności 20 giga z której za pomocą narzędzia ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM utworzyłem partycje. Jeszcze przez pewien czas po tym mogłem normalnie włączyć system, dysk był wykrywany przez system, ale nie mogłem na nim nic zapisać bo wyskakiwał jakiś błąd w chmurce, źe system Windows nie moźe zapisać danych poniewaź (nie pamiętam co dalej). Muszę jeszcze dodać źe folder który powstał podczas proby zapisu był niebieski. Ten błąd wystąpił przy bodajźe 5 moich próbach zapisania danych. Teraz jeźeli podepne dysk to nie Windows nie wejdzie do systemu bo zatrzymie sie w momencie gdy sprawdza dyski i dalej nie ruszy.

MAM WINDOWS XP

BARDZO PROSZĘ O POMOC[/b]

Odpowiedzi: 9

Jak zdjąłeś partycje z dysku to najpierw Fdiskiem trzeba załoźyć nowe i dopiero partycje sformatować.
JNJN
Dodano
30.10.2004 17:44:12
Włoźyłem dyskietkę W98 usunąłem partycje i dzięki temu włączył mi sie system z podpiętym dyskiem, jednak gdy włączam właściwości dysku pisze źe mam system plików RAW. Problem jest w tym źe niemoge sformatować dysku nawet programem low format z dyskietki startowej 2.2.
LOHACK
Dodano
30.10.2004 14:56:20
Brzęczki:
to mbr juź nie zrobi
Zalozysz sie ?

Coz. PM nigdy nie uzywalem, bom nie mial takiej potrzeby. Jakos sobie radze przy pomocy narzedzi "systemowych".
EL NINO
Dodano
29.10.2004 00:56:00
Myśle źe juź to dawno robił, a tak formatowanego dysku po linuxie jak to robił to mbr juź nie zrobi tylko PM z pod DOSA a zestaw to jedna dyskietka przedniej marki źaden linux sie nie opar a i tak zrobi c będzie chciał :wink:
Brzęczki
Dodano
29.10.2004 00:48:08
Brzęczki, a po co ten zestaw ?

LOHACK, zdobadz dyskietke startowa w98, podepnij tylko ten jeden "uszkodzony" dysk, uruchom komputer z dyskietki, wpisz fdisk /mbr a pozniej usun partycje, zaloz od nowa i formatuj z dyskietki.

To nie pierwszy raz, gdy po uzyciu PM sa klopoty.
EL NINO
Dodano
29.10.2004 00:26:24
Na tej JEDNEJ, stworzonej , dyskietce startowej
3,5" (1,44MB) znajduje się:
1. System operacyjny DOS (zmodyfikowany)
2. Norton Partition Magic 8.0.5
[najlepsze narzędzie do partycjonowania dyskow – ale to chyba kaźdy wie ;–]
3. Volcov Commander 4.05
[manager plików pod DOS'a – malutki, ale ma wszystko co trzeba]
4. Sterownik CD–ROM
[podmontowywane są wszystkie dostępne napędy CD–ROM]
5. Active@ NTFS Reader 1.0.2
[program umoźliwiający odczyt danych z partycji NTFS,
kopiowanie ich na inne partycje FAT oraz podgląd]
6. Active@ UnEraser 2.1.1
[program umoźliwiający odzyskanie skasowanych katalogów, plików i partycji;
obsługuje FAT, FAT32 (długie nazwy) i NTFS; pozwala równieź wykonać kopię MBR
a takźe przeglądać sektory dysku przy pomocy Disk Viewer]
7. Low Level Format
[program do formatowania dysków z niskiego poziomu]
8. Programy (wiele) do łamaniazdejmowania haseł z biosów Award i Ami
9. DOS Long File Names
[program pozwalający uźywać długich nazw pod DOS'em,
np. polecenie: dir – w ostatniej kolumnie wyświetlane są długie nazwy]
10. Mało????? nazwa tego jest Dyskietka startowa 2.2
jest w necie to jest tabletka na twoje problemy :lol:
Brzęczki
Dodano
28.10.2004 23:16:41
Wiem źe zamotałem, ale starałem sie, aby niczego nie pominąć :)

Jak jeszcze mogłem wejść z podpiętym dyskiem do systemu to go formatowałem, ale nic to nie dało. Moźe Low Level Format? Tylko jak to się robi???
LOHACK
Dodano
28.10.2004 23:10:54
No wiec chyba po formacie padl ci BOOT czy jakto sie tam nazywa wystarczylo by naprawic go . Natym forum juz kiedys to bylo opisywane. A ten program to mozesz sobie w d... wsadzic. Tak to jest jak sie robi takie operacje na dzialajacym windowsie. Mi sie kiedys caly dysk wyzerowal :(
Ukey
Dodano
28.10.2004 23:08:30
Troche zamotales nie bardzo mozna sie polapac =]

Ztego co mi sie wydaje powinienes uruchomic komputer z dyskietki ktora mozna utworzyc przy instalacji partiton magic. Wloz poprostu dyskietke nr dwa, wpisz pqmagic.exe i tam sprobowac cos naprawic ewentualnie zformatowac wszystko i utworzyc od nowa cala partycje(zawsze dziala ^^)
o0
Dodano
28.10.2004 22:56:14
LOHACK
Dodano:
28.10.2004 22:44:54
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1