Gentoo

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najnowsza wersja Gentoo, i czy lepiej instalować Gentoo czy Debiana... poniewaź chcę zacząć "przygode" z linux'em i zastawiam się nad powyźszymi dystrybucjami. Nie chce źadnego Madarke'a... :) jakoś sobie poradzę, z obsługą tych dystrybucji, a jak nie to znam kilka osób, które udzielą mi pomocy... a Was proszę tylko o podanie najnowszej wersji Gentoo lub Debiana (zaleźnie, którą dystrybucje polecacie)

Odpowiedzi: 20

Ja napisze tak. Kaźdy ma swoje plusy i minusy. Nie ma nic idealnego co stworzył człowiek :wink:
Damianos
Dodano
08.06.2005 21:20:44
pIEKAr:
gusioo:
Jak to ludzie szybko potrafią zmieniać zdanie.

nie rozumiem ?! :shock:

:arrow:
nie, bardziej chodziło mi o to, źe nienawidze Windows'a.

Od zawsze, czy tylko tak sobie zdanie zmieniłeś ?
P.S: Nie chce sie kłócić które OS jest lepszy, nie mam czasu, ani siły.
Anonymous
Dodano
08.06.2005 18:01:31
gusioo:

nie rozumiem ?! :shock:
pIEKAr
Dodano
08.06.2005 17:37:56
Anonymous
Dodano
08.06.2005 13:59:58
gusioo:

1. Winshit – Znaczy sie juź jesteś hardkorującym i rulezującym fanatykiem Linuxa ? To nie świadczy dobrze o Tobie.

nie, bardziej chodziło mi o to, źe nienawidze Windows'a... a źe wcześniej nie miałem styczności i chęci przekonać się, źe linuks jest o wiele lepszy, to juź inna sprawa...

ps. a to określenie poprostu spodobało mi się, po przeczytaniu historii jakiegoś haker'a, tam była taka nazwa produktu Bill'a... i mi się przyjęło ;)
pIEKAr
Dodano
07.06.2005 23:07:43
Dobra jedziemy od początku:
## Jeśli masz zainstalowane stery pomiń to
Odpalasz konsolę i (jako root) wpisujesz:
rpm –qa |grep kernel–source

Jeśli się coś pojawi to okej, jeśli nie to wpisz:
urpmi kernel–source

Gdy wszystko zainstalowane, wpisz w konsoli:
/sbin/telinit 3

Serwer Iksów zostanie zamknięty przejdzesz do trybu graficznego.
Teraz kolej na właściwą instalacje driverów.
Jako root wpisz:
sh ./NVIDIA......

Cała nazwa pliku sterownika
## Gdy ominołeś poprzedni krok, zacznij od tego
Gdy wszysto ładnie sie zainstaluje wpisz:
mcedit /etc/X11/XF86Config–4

znajdź wpisy:
Driver "nv"
i zmien na:
Driver "nvidia"
Wydaj polecenie:
/sbin/telinit 5

Po starcie X'ów powinno Cię powitać ładne logo Nvidi.
To wszystko.
–––––––––––––UPDATE–––––––––
pIEKAr:
No, cóź mniej więcej poznałem linuksa, ale potrzebuje troszke programów pod linuksa... np. są pod Winshita sterowniki udostępnione przez frimę Omega, dzięki którym odblokowałem 4 potoki w moim Radku 9800 Se, więc jeźeli masz jakieś namiary na te sterowniki tylko, źe pod Mandrake to byłbym wdzięczny...

Nie ma. Producenci zaniedbują Linuxa.
pIEKAr:
]ah no i ten nieszczęsny Office (czyźby to było Open Office, na który przez przypadek niedawno natrafiłem ?)..

Tak.
pIEKAr:
ah Gusioo z tego co pamiętam, kiedyś komuś podawałes link do tabeli programów pod Winshita i ich odpowiednikom pod Linuksem... mógłbyś jeszcze raz przytoczyć ten link ?

1. Winshit – Znaczy sie juź jesteś hardkorującym i rulezującym fanatykiem Linuxa ? To nie świadczy dobrze o Tobie.
2. http://linuxshop.ru/linuxbegin/win–lin–soft–en/table.shtml
http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=994
–––
Co się tyczy ACPI:
http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=10578
http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=5380
http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=12376
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet–2003/04.2003/1640.php3
Anonymous
Dodano
07.06.2005 20:25:48
No, cóź mniej więcej poznałem linuksa, ale potrzebuje troszke programów pod linuksa... np. są pod Winshita sterowniki udostępnione przez frimę Omega, dzięki którym odblokowałem 4 potoki w moim Radku 9800 Se, więc jeźeli masz jakieś namiary na te sterowniki tylko, źe pod Mandrake to byłbym wdzięczny... ah no i ten nieszczęsny Office (czyźby to było Open Office, na który przez przypadek niedawno natrafiłem ?).. ah Gusioo z tego co pamiętam, kiedyś komuś podawałes link do tabeli programów pod Winshita i ich odpowiednikom pod Linuksem... mógłbyś jeszcze raz przytoczyć ten link ?
pIEKAr
Dodano
07.06.2005 20:20:42
gusioo:
XFree86 zmodyfikowany ?

Sory za głupie pytanie(jeśli chodzi o Linuxa jestem totalną lamą) ale jak mam to zrobić?
IcY
Dodano
07.06.2005 20:15:56
IcY:
Gusioo: Widze źe orientujesz się w MDK więc moźe wiesz jak zrobić aby wersja 10.0 obsługiwała bez problemów GeForce'a FX'a??

Sterowniki zainstalowane ?
XFree86 zmodyfikowany ?
Anonymous
Dodano
07.06.2005 20:13:47
Gusioo: Widze źe orientujesz się w MDK więc moźe wiesz jak zrobić aby wersja 10.0 obsługiwała bez problemów GeForce'a FX'a??
IcY
Dodano
07.06.2005 20:08:51
Sprawdź czy w BOIS masz włączone ACPI.
Anonymous
Dodano
07.06.2005 19:17:19
Mam kolejny problem (chyba mógłbym napisac ksiąźke pt. "Wszystkie moźliwe błędy w Mandrake 10.1") a mianowicie, gdy wyłączam system naciskam ESC, aby popatrzeć co i jak się wyłącza... no i tutaj ZONK wyłączanie systemu kończy się na "Halting System" i NIC... musze kompa wyłączać ręcznie... da się to jakoś zmienić ?
pIEKAr
Dodano
07.06.2005 18:16:45
pIEKAr:
Podsumowując, dzięki (z tego miejsca naprawde serdeczne dzięki) Gusioo–wi pisze swój pierwszy post spod linuxa ;)

Nawet błędów nie popełniasz ;)
pIEKAr:
Gusioo, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko, w poszukiwaniu Kadu natrafiłem na ten link http://www.kadu.net/~dorr/ co mam z tym zrobić, aby móc zainstalować na swoim kompie Kadu (aha wybrać 4.0 czy 5.0 ?

Sciągnąć z tego miejsca: http://www.kadu.net/download/binary/mandrake/10.1/0.4.0/
Plik o nazwie: kadu–0.4.0–2.i586.rpm
P.S: Wersje beta (Linuxowcy operują pojęciem Snapshot) są dostępne tylko do skompilowania ze źródeł. Jak chesz to się baw ;)
pIEKAr:
jeszcze jedno... jak jest z plikami .mp3 pod linuksem ? i jaki program jest linuksowym odpowiednikiem Winampa ?

Jak w windowsie ;)
Odpowiednik winampa to Xmms
pIEKAr:
EDIT:
Wiec, tak problem z instalacją Kadu zniknął (troche nudy+chęć zrobienia czegoś [prawie] samemu i po sprawie), ale denerwuje mnie pewna, rzecz... a dokladniej, odpalam Kadu z wiersza poleceń i gdy go wyłącze to wyłączam i Kadu da się to jakoś zmienić ?

1. nie wyłaczać Konsoli ;)
2. Wpisać kadu & – wtedy moźesz dalej korzystać z konsoli, ale jej nie moźesz wyłączyć.
3. wcisnąć ALT+F2 i wpisać kadu
4. Zrobić skrót na pulpicie w ten sposób:
  • Przechodzisz (w konsoli) na Desktop: cd /home/TY/Desktop
    gdzie TY to Twoj nazwa usera np.: piekar
  • wpisujesz: ln –s /usr/bin/kadu
  • robi sie ładny skrót ;)

pIEKAr:
aha jeszcze pewne pytanie co do tych .mp3, mianowicie nie mogę sciągnąć pewnego kawałka z poczty (o2.pl) włączam zapisywanie na dysku... i NIC !

Z jakiej przeglądarki korzystasz ?
Być moźe zapisujesz do lokalizacji zabronionej.
Najlepiej zapisz to do /home/TY
Anonymous
Dodano
07.06.2005 11:17:13
Podsumowując, dzięki (z tego miejsca naprawde serdeczne dzięki) Gusioo–wi pisze swój pierwszy post spod linuxa ;) Gusioo, mam do Ciebie jeszcze jedno pytanko, w poszukiwaniu Kadu natrafiłem na ten link http://www.kadu.net/~dorr/ co mam z tym zrobić, aby móc zainstalować na swoim kompie Kadu (aha wybrać 4.0 czy 5.0 ?
pIEKAr
Dodano
06.06.2005 23:35:06
pIEKAr:
Gusioo ja Ciebie chyba zamęcze, no ale cóz trzymam się powiedzenia "kto pyta nie błądzi" :)

Kto pyta ten płaci. Nie martw sie po to tu jestem ;)
pIEKAr:
więc, jak je sprawdzić bo szukałem na necie i znalazłem opisy jak to zrobić ale pod linuksem...

http://www.brandonstaggs.com/filecheckmd5.html

pIEKAr:
aha i co do tych pakietów
RPM: rpm –ivh pakiet.rpm

Tak, dla przykładu instalujesz kadu (odpowiednik Gadu Gadu):
rpm –ivh kadu–4.0.rpm
P.S: Zapamiętaj coś takiego: jak nie wiesz jak zastosować polecenie wpisz w konsoli: man polecenie
Przykład: man rpm
Anonymous
Dodano
06.06.2005 16:31:23
Gusioo ja Ciebie chyba zamęcze, no ale cóz trzymam się powiedzenia "kto pyta nie błądzi" :)

więc, jak je sprawdzić bo szukałem na necie i znalazłem opisy jak to zrobić ale pod linuksem...

aha i co do tych pakietów

Instalacja pakietów RPM: rpm –ivh pakiet.rpm
Aktualizacja RPM: rpm –Uvh pakiet.rpm
Usuwanie RPM: rpm –e pakiet.rpm
Wyszukiwanie zainstalowanych pakietów: rpm –qa |grep nazwa_pakietu
Korzystanie z konta root'a: su lub sudo program
Rozpakowywanie archiwów tar.gz: tar zxvf archiwum.tar.gz
Rozpakowywanie archiwów tar.bz2: tar xvjf archiwum.tar.bz2

RPM: rpm –ivh pakiet.rpm
pIEKAr
Dodano
06.06.2005 16:25:39
pIEKAr:
Mandrake sciągnięty ;) teraz czekam do jutra, poniewaź nie mam płytek źeby to nagrać ;)

Sprawdź sumy kontrolne MD5 dla ISO, szkoda płyt ;)
Anonymous
Dodano
06.06.2005 15:56:25
Mandrake sciągnięty ;) teraz czekam do jutra, poniewaź nie mam płytek źeby to nagrać ;)
pIEKAr
Dodano
05.06.2005 21:08:37
pIEKAr:
Gusioo (bo na Twoim zdaniu zaleźy mi najbardziej) czy mógłbyś dać mi kilka wskazówek... na początek takich ogólnych a zarazem uźytecznych... takich powiedzmy "na dobry start"

1. Zrób bekap danych ;)
2. Wywal Windowsa – będzeisz zmuszony do korzystania z Linuxa przez co będziesz musiał go poznać (tak ja zrobiłem).
Z tego miejsca chce równieź podziękawać pewnej osobie, która rozwineła nademną "skrzydła pomocy". Z nicka jej nie wymienie, ale On wie o kim piszę. Dziękuję.
3. Nie zniechęcaj sie po pierwszym Kernel Panic
3a. Ani teź po Default Compiler Not Found ;)
4. Nie instaluj masy softu (na co Ci 8 przeglądarek ?). Zrób to z głowa.
5. Jak będziesz miał jaki problem to pisz ;)

pIEKAr:
EDIT:

mam procesor Pentium IV 3.0 Ghz (presscot)... a są wersje dla procesorów i586 itd... dla jakich procesorów ja mam pobrać wersjee ?

Jak MDK to tylko I586 i nie bierz plików ISO z oznaczeniem x64 ;)
AA poźniej instalując pakiety RPM (od tego zacznij) wybieraj teź i586 lub i686
–––––
Kilka przydatnych poleceń:
    Instalacja pakietów RPM: rpm –ivh pakiet.rpm
    Aktualizacja RPM: rpm –Uvh pakiet.rpm
    Usuwanie RPM: rpm –e pakiet.rpm
    Wyszukiwanie zainstalowanych pakietów: rpm –qa |grep nazwa_pakietu
    Korzystanie z konta root'a: su lub sudo program
    Rozpakowywanie archiwów tar.gz: tar zxvf archiwum.tar.gz
    Rozpakowywanie archiwów tar.bz2: tar xvjf archiwum.tar.bz2

I to chyba tyle dla początkującego.
P.S: O kompilacji będzie później ;)
Anonymous
Dodano
04.06.2005 12:15:52
Gusioo (bo na Twoim zdaniu zaleźy mi najbardziej) czy mógłbyś dać mi kilka wskazówek... na początek takich ogólnych a zarazem uźytecznych... takich powiedzmy "na dobry start"

EDIT:

mam procesor Pentium IV 3.0 Ghz (presscot)... a są wersje dla procesorów i586 itd... dla jakich procesorów ja mam pobrać wersjee ?
pIEKAr
Dodano
03.06.2005 23:36:45
pIEKAr
Dodano:
02.06.2005 15:53:00
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2