geforce fx5200 nvidia 128mb – problem
witam wszystkich szukam porady: zakupiłem właśnie ge forca (jak w tytule) po jego zainstalowaniu pc–et dziwnie sie zachowuje nie mozna go odpalić, muszę go uruchomić w trybie arayjnym i odpalic ponownie wówczas zastartuje i teoretycznie jest ok ale kiedy ponownie właczę jestem w punkcie wyjścia?! instalowałem sterowniki pobrame z www nvidy oraz oryginalne z plyty no i bez zmian moźe ktoś ma jakiś pomysł?
dzięki za wsparcie :D
dzięki za wsparcie :D
Odpowiedzi: 8
rafalh sprawdź czy nie masz włączonej opcji FastWrites w biosie. Jeśli tak to ją wyłącz.
cerber1978:
A propos wydajności ... to nikt mi nie powie źe FX5200 miał zastapić GF4Ti4200 bo trzeba dwóch takich kart źeby zrobić Ti4200. FX Ma taką małą wydajność źe lepiej nie wspominać. Poprostu "tania i niedobra" karta ... jak ktoś chce umoczyć 350PLN to proszę bardzo.
A co ja pisałem kilka postów wyźej. Od razu było wiadomo, źe FX 5200 to nic rewelacyjnego. Jedyna zaleta tej karty w porównaniu do jej konkurentek z tego samego przedziału cenowego, to źe obsługuje DirectX 9, czego nie mają ani stare Radeony, ani GF3. Ktoś kto naprawdę gra, powinien zacząc przynajmniej od FX5600.
Chciałem powiedzieć źe problem, który przedstawił rafalh to taki źe mu się karta nie odpala jak naleźy :–) a nie jakie to ma wydajność :–) Proponuję przeinstalować system a jeśli to nie pomoźe to wymiana na nową ale nie FX tylko GF3Ti200 (ta sama cena) albo na GF4Ti4200 (jakieś 450 PLN)
A propos wydajności ... to nikt mi nie powie źe FX5200 miał zastapić GF4Ti4200 bo trzeba dwóch takich kart źeby zrobić Ti4200. FX Ma taką małą wydajność źe lepiej nie wspominać. Poprostu "tania i niedobra" karta ... jak ktoś chce umoczyć 350PLN to proszę bardzo.
cerber1978:
Pozbądz się tego FX'a i kup sobie w tej samej cenie ok. 350–370 PLN kartę pt. Gainward GF3Ti450GS ... jest o wiele wydajniejsza. Na moim sprzęcie (poniźej konfig) na GF2MX miałem w 3dM2001 2100 pkt. na FX5200 miałem 3050 ... a na GF3Ti miałem 4700!! To chyba wszystko wyjaśnia ... a dodając źe karta kosztuje tyle samo to nie ma o czym rozmawiać. Acha ... po podkręceniu jej (programem dostarczanym przez Gainward'a z kartą :–) ) uzyskałem wydajność taką jak na GF4Ti4200 więc chyba przekonałem niedowiarków. ODDAJ TEGO FX'a puki jeszcze moźesz :–)
Po pierwsze napisz jaką masz płytę ( Xior i jego wersja ).
To moźe nie być wina karty tylko systemu.
Proponuję sprawdzić na innym kompie.
Pawek ma rację , teoretycznie fx 5200 miał zastąpić ti 4200 ,ale tak nie jest.
Ta karta ma wydajność +– jak gf 3 ti 200 albo radeon 9000 pro.
W tym przedziale cenowym to całkie niezła karta i nie zamieniłbym na gf3.
Pozbądz się tego FX'a i kup sobie w tej samej cenie ok. 350–370 PLN kartę pt. Gainward GF3Ti450GS ... jest o wiele wydajniejsza. Na moim sprzęcie (poniźej konfig) na GF2MX miałem w 3dM2001 2100 pkt. na FX5200 miałem 3050 ... a na GF3Ti miałem 4700!! To chyba wszystko wyjaśnia ... a dodając źe karta kosztuje tyle samo to nie ma o czym rozmawiać. Acha ... po podkręceniu jej (programem dostarczanym przez Gainward'a z kartą :–) ) uzyskałem wydajność taką jak na GF4Ti4200 więc chyba przekonałem niedowiarków. ODDAJ TEGO FX'a puki jeszcze moźesz :–)
Elbe ostroźnie z takimi opiniami na temat GeForców z serii FX. Jakoś ja mam jednego i nie narzekam. Natomiast słyszałem od wielu uźytkowników, którzy przeszli na "złą stronę mocy" :wink: (Radki) o niezliczonej ilości problemów z przeróźnymi grami (nawet z takimi jak Colin 3). To prawda, źe FX 5200 jest bardzo wolny, ale nikt nigdy nie mówił, źe ma byc szybki. To następca GeForce 4 MX, który z kolei niewiele róźnił się od GeForca 2 MX. Poczekaj jak wyjdą gry obsługujace DirectX 9
ni wiem czy ci to pomoźe ale ja mam płytę nforce2 MSI
i niedawno producent wypuscił nowy bios likwidujący problem fx
więc moźe pomoźe ci zmiana biosu jesli producent wypuscił łatkę :)
i niedawno producent wypuscił nowy bios likwidujący problem fx
1. This is Award BIOS release.
2. This BIOS fixes the following problems of the previous version:
–Fixed Nvidia FX5200 compatibility issue.
3. 2003/08/12
więc moźe pomoźe ci zmiana biosu jesli producent wypuscił łatkę :)
Sprawdz czy u kogos ta karta tez sie tak zachowuje – jesli tak to idz do sklepu, powiedz ze szajc ci sprzedali i kazadaj zwrotu koszow. I kup se lepiej jakiegos r85009100 lub gf4ti4200 bo FX to szajsy, a 5200 w szczegulnosci....
Strona 1 / 1