GAINWARD GeForce 3Ti 4200 PowerPack a restart komputera ?
Witam
Od momentu kiedy zmienilem w komputerze karte graficzna i dysk, mój komp zaczął "fixować" tzn. po zaladowaniu sie biosu ma wyskakiwać ekran z logiem startowym Windows XP (mam zainstalowany Windows XP Professional z service packiem 1) natomiast u mnie nastepuje restart komputera, czasem nawet to powtarza się 4 razy.
Jak miałem Rive nic takiego sie nie działo, myślę źe przyczyną jest właśnie GeForce.
Moja konfiguracja:
– Asus TUSL2–C
– Intel Celeron 1200 MHz
– 256 MB RAM 133 MHz
– GAINWARD GeForce 3 PowerPack 64MB DDR 4xAGP (wcześniej miałem Rive TNT 2 M64 Vanta 4xAGP)
– Pinnacle System Studio PCTV Pro
– Sound Blaster Live! 1024
– Western Digital Caviar 120GB [(8MB cache, 7200 obr. ATA 100),(mialem do niedawna taki sam dysk tylko ze 60GB)]
– CD–ROM LG 52x
– TDK CyClone CD–RW 32/10/40x.
– Windows XP Professional Service Pack 1.
Co wy o tym sądzicie? Co moźe być tego przyczyną?
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki wszystkim.
Pozdrowionka
Od momentu kiedy zmienilem w komputerze karte graficzna i dysk, mój komp zaczął "fixować" tzn. po zaladowaniu sie biosu ma wyskakiwać ekran z logiem startowym Windows XP (mam zainstalowany Windows XP Professional z service packiem 1) natomiast u mnie nastepuje restart komputera, czasem nawet to powtarza się 4 razy.
Jak miałem Rive nic takiego sie nie działo, myślę źe przyczyną jest właśnie GeForce.
Moja konfiguracja:
– Asus TUSL2–C
– Intel Celeron 1200 MHz
– 256 MB RAM 133 MHz
– GAINWARD GeForce 3 PowerPack 64MB DDR 4xAGP (wcześniej miałem Rive TNT 2 M64 Vanta 4xAGP)
– Pinnacle System Studio PCTV Pro
– Sound Blaster Live! 1024
– Western Digital Caviar 120GB [(8MB cache, 7200 obr. ATA 100),(mialem do niedawna taki sam dysk tylko ze 60GB)]
– CD–ROM LG 52x
– TDK CyClone CD–RW 32/10/40x.
– Windows XP Professional Service Pack 1.
Proszę o pomoc.
Z góry dzięki wszystkim.
Pozdrowionka
Odpowiedzi: 19
A wszystko to pamięć...
Wszystkie te problemy spowodowane są przez uszkodzoną pamięć, moja przygoda z pamięcią trwa cały czas od momentu kiedy dostałem 1 komputer tak do czasów teraźniejszych.
To wina pamięci, poźyczyłem od znajomego kość i wszystko wróciło do normy, jak pech to pech, ale cenne informacje i porady się przydały, wiedza zawsze się przydaje. Posostaje mi udać się do sklepu i zamienić pamięc na sprawną.
Dziwi mnie to bo pamięc od kąd ją przyniosłem była sprawna, system instalował sie bez problemów, a po włoźeniu nowego dysku i karty grafiki, dziwna rzecz pamięć popsuta, nie wiem jak to się stało.
Wszystkim bardzo dziękuje za udzielanie wskazówek, cennych informacji, porad i za cierpliwość.
Pozdrówki dla wszystkich!
8) !Peace! 8)
Wszystkie te problemy spowodowane są przez uszkodzoną pamięć, moja przygoda z pamięcią trwa cały czas od momentu kiedy dostałem 1 komputer tak do czasów teraźniejszych.
To wina pamięci, poźyczyłem od znajomego kość i wszystko wróciło do normy, jak pech to pech, ale cenne informacje i porady się przydały, wiedza zawsze się przydaje. Posostaje mi udać się do sklepu i zamienić pamięc na sprawną.
Dziwi mnie to bo pamięc od kąd ją przyniosłem była sprawna, system instalował sie bez problemów, a po włoźeniu nowego dysku i karty grafiki, dziwna rzecz pamięć popsuta, nie wiem jak to się stało.
Wszystkim bardzo dziękuje za udzielanie wskazówek, cennych informacji, porad i za cierpliwość.
Pozdrówki dla wszystkich!
8) !Peace! 8)
coolfafal – zacznij od sprawdzenai pamięci – inne kości, oczyszczenie gniazd i grzebieni, przekładanie od innych gniazd.
W większości wypadków ten błąd właśnie w wyniku wad pamieci powstaje.
W większości wypadków ten błąd właśnie w wyniku wad pamieci powstaje.
A moźe to wina zasilacza. Mój zasilacz to:
Impet – Codegen 300 W model 300 X1 (P4).
Z tego co czytlem na forum to calkiem mozliwe.
Co Wy na to?
Impet – Codegen 300 W model 300 X1 (P4).
Z tego co czytlem na forum to calkiem mozliwe.
Co Wy na to?
0x0000007E – wpisz w wyszukiwarce ( archiwum ) – znajdziesz odpowiedź.
Pokazał się blue screen, oto jego treść:
Upewnij się źe na dysku jest wystarczająco duźo miejsca. Jeźeli sterownik jest zidentyfikowany w komunikacie STOP wyłącz go lub skontaktuj się z producentem w sprawie aktualicacji sterownika. Spróbuj zmienić karty wideo.
Skontaktuj się z dostawcą sprzętu w sprawie aktualizacji systemu BIOS. Wyłącz opcje systemu BIOS, takie jak buforowanie i przeładowanie (chyba było przeseanianie).
INFORMACJE TECHNICZNE:
***STOP: 0x0000007E (0x0000005, 0x8067F8D2, 0xF9E4D67C, 0XF9E4D37C)
Czy teraz moźecie powiedzieć coś więcej na ten temat?
Upewnij się źe na dysku jest wystarczająco duźo miejsca. Jeźeli sterownik jest zidentyfikowany w komunikacie STOP wyłącz go lub skontaktuj się z producentem w sprawie aktualicacji sterownika. Spróbuj zmienić karty wideo.
Skontaktuj się z dostawcą sprzętu w sprawie aktualizacji systemu BIOS. Wyłącz opcje systemu BIOS, takie jak buforowanie i przeładowanie (chyba było przeseanianie).
INFORMACJE TECHNICZNE:
***STOP: 0x0000007E (0x0000005, 0x8067F8D2, 0xF9E4D67C, 0XF9E4D37C)
Czy teraz moźecie powiedzieć coś więcej na ten temat?
Tak instalowałem system od nowa.
Po zmienie dysku instalowałem system od nowa, pierwszym razem działo się tak samo jak teraz i sformatowałem partycje i wgrałem system po raz drugi tak samo się dzieje.
Po zmienie dysku instalowałem system od nowa, pierwszym razem działo się tak samo jak teraz i sformatowałem partycje i wgrałem system po raz drugi tak samo się dzieje.
coolfafal :
Małe pytanie do Ciebie.
Czy po zmianie dysku na nowy instalowałeś system od nowa po formacie, czy zmieniłeś dysk bez nowej instalacji :?:
Małe pytanie do Ciebie.
Czy po zmianie dysku na nowy instalowałeś system od nowa po formacie, czy zmieniłeś dysk bez nowej instalacji :?:
No niestety ale probowałem wielu sterowników chyba ze rzeczywiście w trybie awaryjnym to pomoze, sprawdze jeszcze.
Gdy spiszesz z blue screena przyczyne poszukaj rozwiązania na stronach które podałem tutaj http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13128
Gdy spiszesz z blue screena przyczyne poszukaj rozwiązania na stronach które podałem tutaj http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=13128
Wtedy byc moze podmiana sterownikow grafiki pomoze – sprobuj w trybie awaryjnym. No chyba ze RAM cos nie taki jak powinien byc.
A jak sie tam nic nie pokazuje źaden niebieski ekran a w lewym górnym rogu ekranu miga kursor to co wtedy?
okej, sprawdze ;P
Nie powinno pomoc, ale powinno pokazac na blue screenie z jakiego powodu restartuje Ci sie komputer.
Czy to pomoźe kiedy komp restartuje sie po zaladowaniu biosu ?
mój komputer – zaawansowane – uruchamianie i odzyskiwanie – awaria systemu i tam odptaszyć "automatycznie uruchom ponownie"
Jak to zrobić?
Zeby ktokolwiek mogl cokolwiek podpowiedziec, musialbys zarowno zerknac do podgladu zdarzen jak i wylaczyc restart systemu spowodowany bledem. Pokaze Ci sie wtedy niebieski ekran z jakimis informacjami.coolfafal:
Zeby ktokolwiek mogl cokolwiek podpowiedziec, musialbys zarowno zerknac do podgladu zdarzen jak i wylaczyc restart systemu spowodowany bledem. Pokaze Ci sie wtedy niebieski ekran z jakimis informacjami.coolfafal:
Strona 1 / 1