Formatowanie nieaktywnego systemu
Witam serdecznie.
Bawię się w odchudzanie systemu i instalowanie go na zewnętrznym dysku.
Wszystko przebiegło pomyślnie i zainstalowałem system na dysku zewnętrznym - poza tym jest jeszcze ten na dysku wewnętrznym(laptop).
Sprawa wygląda tak: chcę uruchomić na dysku zewnętrznym norton ghost, zrobić backup partycji systemowej dysku wewn., przywrócić w razie potrzeby partycję.
Napotkany problem: Windows na dysku zewnętrznym w jakiś sposób korzysta z tego na dysku wewnętrznym. Myślałem, że to może stronicowanie albo jakiś log dump. Wyłączem jednak wszystko, co - jak mi się zdaje - mogłoby używać tej partycji lecz problem występuje dalej i podczas próby sformatowania lub przywrócenia partycji nortonem wyskakuje błąd użycia i flaga FSCTL_LOCK_VOLUME, co dla programistów jest sprawą oczywistą.
Próbowałem znaleźć rozwiązanie lecz chyba szukałem pod złymi hasłami w google. Czy jesteś ktoś taki wspaniały i mógłby mi pomóc w odseparowaniu tej drugiej instalacji od tej pierwszej ?
@EDIT: Oznajmiam, że rozwiązanie typu "włóż płytę, format, wejdź na dysk zewnętrzny i przywróć" to tylko obejście. Potrzebuje prawdziwego rozwiązania.
@EDIT2: Zauważyłem, że system z zewnętrznego dysku nie blokuje swojej partycji przed formatowaniem.
@ROZWIĄZANIE PROBLEMU:
W sumie rozwiązanie dość banalne. Nieważne gdzie ustawiałem plik stron, windows z dysku zewn. i tak myślał, że jest na partycji windowsa dysku wewn. Rozwiązanie na szybko: wyłączyć kompletnie stronicowanie.
Odpowiedzi: 0
Strona 0 / 0