FORMATOWANIE DYSKU SERIAL ATA
Czesc:)Mam maly problem... Mianowicie nie dawno kupilem sobie nowy dysk Saegate 80 GB typu serial ata. Zainstalowalem na nim windowsa xp. niestety po pewnym czasie windows zaczol sie psuc i postanowilem go sformatowac. Tak jak pomyslem tak tez zrobilem :P teraz mam nowy system i wszytko smiga :) ALE... wpadlem na pomysl zeby w przyszlosci sie nie meczyc z mozolnym formatowaniem i pozniejszym instalowaniem roznego rodzaju softu...wiec nagralem sobie na dvd obraz mojego "swiezego" windowsa. Zciagnolem sobie z oficjalnej stronki saegata sterowniki do mojego dysku i teoretycznie wszysko jest OK... z tym ze NIE WIEM W JAKI SPOSOB MAM SFORMATOWAC MOJ DYSK SERIAL ATA... OCZYWISCIE MOZNA GO SFORMATOWAC Z PLYTKI Z WINDOWSA XP ALE BEZPOSREDNIO PO SFORMATOWANIU WINDOWS ZACZYNA SIE INSTALOWAC NA DYSKU A JA CHCE TEN DYSK TYLKO SFORMATOWAC A NA STEPNIE ZA BOOTOWAC MOJA PLTKE Z OBRAZEM I NIE WIEM JAK MAM TO ZROBIC... :( BARDZO PROSZE O POMOC !!! I Z GORY DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA UDZIELENIE MI WSZELKICH WSKAZOWEK :)
P.S. Moje gg 1812327. Piszcie bez obaw ja czesto jestem niewidoczny :P
P.S. Moje gg 1812327. Piszcie bez obaw ja czesto jestem niewidoczny :P
Odpowiedzi: 10
capmaster:
THX za wszytkie rady panowie :) Moj obraz zrobiony jestes w norton ghost. Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie (dla upewnienia). Jezeli wkladam plytke z ghostem to on mi sam formatuje moj dysk nagrywajac na niego zapisany na plytce obraz ???? dobrze zrozumialem ???
Tak dajesz restore partition image (albo podobnie) i w podczas przywracania obrazu dysk jest formatowany.
Cwenu:
kum kum rabe rabe rabe Rebe zjadł źabe
Cwenu – koniecznie chcesz na wakacje polecieć ?
THX za wszytkie rady panowie :) Moj obraz zrobiony jestes w norton ghost. Mam jeszcze jedno ostatnie pytanie (dla upewnienia). Jezeli wkladam plytke z ghostem to on mi sam formatuje moj dysk nagrywajac na niego zapisany na plytce obraz ???? dobrze zrozumialem ???
no myślałem źe instaluje sobie wina na fat 32 bo teź moźna :!: :!: :!:
1.
g...uzik prawda. Po formacie moźna wyjść z instalatora.
2. Jeźlei to obraz do wgrania jakim ghostem czy czymś podobnym dokonany to zapewne wystarczy łaźyć płytę i z niej przywócic – "formatowanie" odbywa się przy przywracaniu samo z siebie. Chyba, ze to jakaś dziwna konstrukcja, która czystego dysku wymaga.
Nie uźywaj CapsLocka, bo to w niczym nie pomaga.
Cwenu –
moźe się zdecydujesz ?
OCZYWISCIE MOZNA GO SFORMATOWAC Z PLYTKI Z WINDOWSA XP ALE BEZPOSREDNIO PO SFORMATOWANIU WINDOWS ZACZYNA SIE INSTALOWAC NA DYSKU
g...uzik prawda. Po formacie moźna wyjść z instalatora.
2. Jeźlei to obraz do wgrania jakim ghostem czy czymś podobnym dokonany to zapewne wystarczy łaźyć płytę i z niej przywócic – "formatowanie" odbywa się przy przywracaniu samo z siebie. Chyba, ze to jakaś dziwna konstrukcja, która czystego dysku wymaga.
Nie uźywaj CapsLocka, bo to w niczym nie pomaga.
Cwenu –
ściągnij program fdisk
skoto masz win xp to pewnie masz partycje ntfs więc fdisk nie pomoźe
moźe się zdecydujesz ?
http://storage.computerworld.pl/ftp/6952/System%20File%20Defragmenter%202.3.html śćiągnij sobie jego obsługa jest bardzo prosta bo skoto masz win xp to pewnie masz partycje ntfs więc fdisk nie pomoźe
Sorka ale ja jestem raczej lama w tych sprawach :P to ma byc dyskietka startowa do wina czy do tego fdiska ?? z gory thx za info :) pozdrowka!!
musisz go dać na dyskietkę i potem ją zbootować musisz mieć do tego dyskietkę startową poszukaj sobie w google naprawdę takie rzeczy nie jast jakaś tajemnica
a czy ten fdisk dziala poza windosem ?? w sensie ze nagram go na plytke a potem zabootuje i juz bezposrednio z plyki sormatuje sobie ten dysk ??
ściągnij program fdisk lub inny darmowy do tego słuźący
Strona 1 / 1