formatowanie dysku przeinstalowywanie win xp

Mam ostatnioo problem z systemem ,zaczęło sie od problemu z nagrywarką ze nagrywa mi wyłacznie cd rw a cd r nei rusza ,byłem w serwisie i ze sprzetem wszytko ok .Ze sprzetem jest ok
Zalecono mi przeinstalowanie win xp
tylko źe mam z tym problem .
Nie wiem jak sformatowac dysk c aby potem zainstalowac xp na nowo . DAje na mój komputer potem na partycje gdzie mam xp prawy klawisz myszy Formatój,powyłaczałem wszytkie programy ,poikazuje mi błąd źe nalezy wyłaczyć wszytklei procesy i aplikacje korzystające z tgeo dysku ,powyłaczałem i nadal nic
Moze wina jest po mojej stronie bo nigdzy nie przeinstalowywałem jeszcze windowsa nie miałem z tym do czymienia .
W jaki sposób mam zformatowac dysk i przeinstalowac win xp ??????

z góry dzięki

Odpowiedzi: 10

Jak coś to z BIOSu cza wyjść klawiszem F11 bo inaczej nie zapisze zmian. Tzn jak wyjdziesz przez esc to nie zapisujesz zmian :wink:
PgX
Dodano
08.11.2003 22:03:26
musisz poszukać czegoś takiego jak First boot device, tam musisz wybrać, CD, enter i wychodzisz z biosu, moźesz przez esc ale się zapyta czy zapisać zmiany, dajesz Y i enter, jak wyjdziesz z takim ustawieniem biosu to komp zaczyna czytać CDrom i załącza się instalator windowsa. Ale moźe ty jush masz takie ustawienie?? wsadź do napędu płytke z windą i uruchom ponownie kompa, jak w czasie bootowania na dole ekranu będziesz miał napis "dowolny klawisz spowoduje rozruch z CD" czy jakoś podobnie to naduś jakiś klawisz i po robocie. Spróbuj, powodzenia. A taka moja przestroga – w innych zakładkach jak boot to raczej w biosie nie mieszaj bo moźesz potem mieć problemy.
neo340
Dodano
08.11.2003 21:57:51
bios juz odwiedziłem

mam wersje 1.13

po angielsku jest niewiem czy sie w tym połapie .

Neo mógłbyś poodac co tam po kolei nalezy wybrac i zatwierdzic
Thomas18
Dodano
08.11.2003 21:38:23
1 a w biosie mam po polsu wszytko ?
2 daje polecenie zainstaluj system windows xp i potem ma mnie zapytac czy chce sformatowac ?
3 jak wyjsc z biosu normalnie ESC
Thomas18
Dodano
08.11.2003 21:22:55
źeby wejśc do biosu musisz w trakcie uruchamiania kompa nadusić guziczek delete, i tam w zaleźności jaki masz bios, muisz znaleźć ustawinia kolejności czytania w czasie uruchamiania, ustwiasz na CD, wsadzasz w napęd płytę i win xp i jak wyjdziesz z biosu to komp uruchomi instalatora win xp, dalej czytaj uwaźnie i wykonuj poszczególne kroki, dojdzie do momentu gdzie będzie napisane czy chcesz sformatować partycję, potwierdzas źe C, i dalej formatuje, potem się ponownie uruchomi komp i zacznie instalować system, uwaznie czytaj a napewno sobie poradzisz, powodzenia.
neo340
Dodano
08.11.2003 21:13:14
neo albo ktos inny jak znasz jakis prostszy sposób to pisze na tom17–1986@tlen.pl
Thomas18
Dodano
08.11.2003 21:10:40
tą dyskietke strtową to mam ,płytke z win xp mam

Nie ma jakiegos sposobu aby to z płytki szło zformatowac ,bo własnie niedawno prolbowałem tak i
nie znalazłem tam takiego polecenia w inslalatorze na płytki,coś mi siepo tym w systemie namieszało bo cos siezaczął wieszac i wogule i pojaweia sie bład z run.dll
Mam pytanie
1 Jak wejsc do biosu i jak przestawić kolejnosc bootowania ,czy po instalacji systemu czeba cos tam w biossie zmieniac
2 jak mam to z dyskietki uruchomić i gdzie to polecenie format wpisac
Thomas18
Dodano
08.11.2003 21:07:05
pawek po co komplikować z dyskietką, poza tym po co uruchamiać z obsługą CD jak i tak nie wystartuje cd z dyskietki, na końcu jak mu radzisz format z dyskietki to dopisz źe po sformatowaniu przed instalacją musi przestawić bootowanie w biosie na cd, bo inaczej mu nie wystartuje. :roll: :roll: :roll: poza tym po co mu mącisz z plikiem instalatora, gość nie umie instalować windy, jest świeźy a ty mu takie cuda zapodajesz i na końcu piszesz powodzenia, bez jaj. Opisz mu formata i instalację z płyty, to jest wiele prostsze.
neo340
Dodano
08.11.2003 20:36:20
pawek po co komplikować z dyskietką, poza tym po co uruchamiać z obsługą CD jak i tak nie wystartuje cd z dyskietki, na końcu jak mu radzisz format z dyskietki to dopisz źe po sformatowaniu przed instalacją musi przestawić bootowanie w biosie na cd, bo inaczej mu nie wystartuje. :roll: :roll: :roll: poza tym po co mu mącisz z plikiem instalatora, gość nie umie instalować windy, jest świeźy a ty mu takie cuda zapodajesz i na końcu piszesz powodzenia, bez jaj. Opisz mu formata i instalację z płyty, to jest wiele prostsze.
neo340
Dodano
08.11.2003 20:36:20
Twój sposób mnie normalnie rozbroił. Moźna tak zrobić z kaźdą partycją oprócz systemowej.

Na forum juź było o tym jak to zrobić, mimo to napiszę.

Jeden ze stposobów jest taki: Żeby sformatować partycję z WinXP, potrzeba dyskietki startowej ze wcześniejszej wersji systemu (np. 98 lub Me). Z tej dyskietki uruchamiasz kompa z obsługą CD–ROMU (oczywiście wcześniej musisz przestawić kolejność bootowania w biosie, tak źeby pierwsza czytana była dyskietka). wpisujesz polecenie 'format x:' gdzie x to litera dysku systemowego. Następnie wkładasz płytę z WinXP i uruchamiasz instalatora z pliku winnt.exe, który znajduje się w folderze i386. Dalej wykonujesz polecenia instalatora. Mam nadzieję, źe sobie poradzisz.
Pawek
Dodano
08.11.2003 20:21:07
Thomas18
Dodano:
08.11.2003 20:09:05
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1