Format
Witam!
W jaki sposób przygotować dyskietkę bootowalną z jakimś fajnym, prostym w obsłudze programem do formatowania partycji?
Windows XP Profesional SP2
Zawsze korzystałem z wbudowanego narzędzia do płytki instalacyjnej z XP, ale chcę spróbować czegoś innego :wink: .
Mile widziane linki :D
Pozdrawiam
W jaki sposób przygotować dyskietkę bootowalną z jakimś fajnym, prostym w obsłudze programem do formatowania partycji?
Windows XP Profesional SP2
Zawsze korzystałem z wbudowanego narzędzia do płytki instalacyjnej z XP, ale chcę spróbować czegoś innego :wink: .
Mile widziane linki :D
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
...ale z drugiej strony, w sumie dlaczego znudziło Ci się fromatowanie z poziomu instalatora. Jeśli coś da się załatwić strzelbą to po co wyciągać na niego czołg...??
Pozostane wierny prostym rozwiązaniom...choć tak często ich nie widać 8)
Pozostane wierny prostym rozwiązaniom...choć tak często ich nie widać 8)
..... prosta dyskietka jak El Nino pisał z Win98 i nagrany na niej Partition Magic. Ja od zawsze ( czyli od dnia kiedy wyszedł) uźywam w wersji 5 i jeszcze nie spotkałem problemu. Najpierw startujesz z tej dyskietki a potem polecenie pqmagic.exe i odpala a nawet montuje sterowniki do myszki i to na USB 8) 8) ...choć to akurat wymaga tego czy plyta główna ma wymuszenie obsługi USB poza systemem operacyjnym ale to juź inna bajka :). Nie musisz koniecznie usuwać nim partycji wystarczy je przefromatować :) DZIAŁA
Jak nie zawiera ? A co ładuje do ramdysku ? :wink:Rebe:
Wiech – nie do końca z tą dyksietką startową – oryginalna nie zawiera polecenia format, a tylko fdisk. Za to ta zrobiona z poziomu systemu w9x odwrotnie.
Dzieki wielkie jak skoluje miernik to sprobuje :D
Komputer powinien być w stresie , jakiś benchmark , gra, obróbka zdjęć .
Cytat:
"W przypadku linii +3.3, +5V oraz +12 V maksymalnym dopuszczalnym wahaniem jest odchylenie rzędu 5% (odpowiednio: 3.14 – 3.47 V dla linii +3.3 V, 4.75 – 5.25 V dla linii +5 V oraz 11.40 – 12.60 V dla linii +12 V)"
koniec cytatu.
Czujniki na płycie mogą nie być dokładne , chcesz pomierzyć rzetelnie uźyj miernika jak , gdzie co przytknąć znajdziesz tu:
http://www.neotec.pl/page.php?id=11
Cytat:
"W przypadku linii +3.3, +5V oraz +12 V maksymalnym dopuszczalnym wahaniem jest odchylenie rzędu 5% (odpowiednio: 3.14 – 3.47 V dla linii +3.3 V, 4.75 – 5.25 V dla linii +5 V oraz 11.40 – 12.60 V dla linii +12 V)"
koniec cytatu.
Czujniki na płycie mogą nie być dokładne , chcesz pomierzyć rzetelnie uźyj miernika jak , gdzie co przytknąć znajdziesz tu:
http://www.neotec.pl/page.php?id=11
No jestem wlasnie po tescie pamieci programem o nazwie memtest i nie wykazal zadnych bledow. A jak wykryc wady zasilacza ?
altan:
Komplikuje sobie zycie z kilku powodow :D
Ostatnio nic nie robie tylko wgrywam nowe systemy. Po pewny czasie kazdy mi sie sypie.
Mnie bardzo rzadko lub wcale, zwalanie wszystkiego na system to nie jest kierunek szukania przyczyny IMO
altan:
Czy jest mozliwosc ze problemy te wynikaja np. z uszkodzonej pamieci albo procesora ? Objawy to ciagle mulenie i bardzo czeste zawiasy.
Wydaje się źe jesteś na dobrej drodze znalezienia przyczyny – dodałbym jeszcze napięcia zasilacza , czy w tzw. stresie trzymają normę ATX i odrzucił myśl o uszkodzonym procesorze – ten albo działa albo nie
Komplikuje sobie zycie z kilku powodow :D
Ostatnio nic nie robie tylko wgrywam nowe systemy. Po pewny czasie kazdy mi sie sypie. Teraz chce wgrac xp sp2 tylko ze nie mam go na plytce tylko na dysku a nagrywarki niestety nie posiadam. Podejzewam problemy zwiazane sa z wirusami jakie ciagle znajduje na dysku. Dlatego chce zainstalowac sp2.
Czy jest mozliwosc ze problemy te wynikaja np. z uszkodzonej pamieci albo procesora ? Objawy to ciagle mulenie i bardzo czeste zawiasy.
Ostatnio nic nie robie tylko wgrywam nowe systemy. Po pewny czasie kazdy mi sie sypie. Teraz chce wgrac xp sp2 tylko ze nie mam go na plytce tylko na dysku a nagrywarki niestety nie posiadam. Podejzewam problemy zwiazane sa z wirusami jakie ciagle znajduje na dysku. Dlatego chce zainstalowac sp2.
Jest sterownik o nazwie ntfs4dos i ,teoretycznie, moźna by go uzyć – pytanie tylko po co ?
Dlaczego nie normalnie posłuźyć się płytą instaltora(?).
Żeby nie było – wiem co dalej napisąłeś, ale teź mam prawo do własnego zdania w tej kwestii.
By instalowac system "z dysku" naleźy posłuźyć się dyskietkami startowymi , o których moźna w archiwum poczytać.
Znajdziesz tam informacje skąd je pobrać ,w jakiej wersji itp. oraz co ew. naleźy na nie dograć by proces instalacji usprawnić.
Dlaczego nie normalnie posłuźyć się płytą instaltora(?).
Żeby nie było – wiem co dalej napisąłeś, ale teź mam prawo do własnego zdania w tej kwestii.
By instalowac system "z dysku" naleźy posłuźyć się dyskietkami startowymi , o których moźna w archiwum poczytać.
Znajdziesz tam informacje skąd je pobrać ,w jakiej wersji itp. oraz co ew. naleźy na nie dograć by proces instalacji usprawnić.
Witam,
podepne sie pod temat bo mam podoby. chce sobie formata szczelic z dosa ale mam system plikow ntfs i zaden dos nie widzi mi dyskow. Czy mozna to jakos zrobic czy musze zmienic format na fat32 przy pomocy partition magic (wolalbym zostac przy ntfs). Kolejna sprawa wynikajaca z pierwszej jest odpalenie instalki xp z dysku. Nie wiem za bardzo jak to zrobic. Podobno sie da. Mile widziane wskazowki jakies...
podepne sie pod temat bo mam podoby. chce sobie formata szczelic z dosa ale mam system plikow ntfs i zaden dos nie widzi mi dyskow. Czy mozna to jakos zrobic czy musze zmienic format na fat32 przy pomocy partition magic (wolalbym zostac przy ntfs). Kolejna sprawa wynikajaca z pierwszej jest odpalenie instalki xp z dysku. Nie wiem za bardzo jak to zrobic. Podobno sie da. Mile widziane wskazowki jakies...
moźe – jeźeli o format.com chodzi. Przy pamiętaniu o zastrzeźeniu dotyczącym systemu plików na partycji/dysku.
Rebe:
lumpy – utórz dyskietkę "systemu MS–DOS" z poziomu formatowania w XP – jest tam taka opcja i dograj na nią byle jaki progrma do formatowania. Tyle, źe jeźlei partycja jest ntfs to .... moze być to mało.
czy ten program moze być z dyskietki startowej 98 Me wzucajac plik Format??
kamilmichal:
Niezbyt was rozumiem , poziewaź instalatory wszystkich systemów mają moźliwość sfoirmatowania dysku. więc...
To moźe spokojnie i powoli przeczytaj to co w poscie otwierającym się znaklazło.
Jest szansa, źe w takim wypadku zrozumiesz o czym mowa.
Wiec moźna skorzystać z lepszych, bardziej zaawansowanych programów do tego.
Ja polecam płyty bootowalne Paragon Partition Manager i Disk Manager
Ja polecam płyty bootowalne Paragon Partition Manager i Disk Manager
Niezbyt was rozumiem , poziewaź instalatory wszystkich systemów mają moźliwość sfoirmatowania dysku. więc...
EL NINO:
Jeszcze raz pytam: co ma wspolnego botowanie z formatowaniem ?
Końcowkę ? :mrgreen:
Wiech – nie do końca z tą dyksietką startową – oryginalna nie zawiera polecenia format, a tylko fdisk. Za to ta zrobiona z poziomu systemu w9x odwrotnie.
lumpy – utórz dyskietkę "systemu MS–DOS" z poziomu formatowania w XP – jest tam taka opcja i dograj na nią byle jaki progrma do formatowania. Tyle, źe jeźlei partycja jest ntfs to .... moze być to mało.
Jeszcze raz pytam: co ma wspolnego botowanie z formatowaniem ?
EL NINO:
No to w koncu o czym piszesz ? O botowaniu/uruchomieniu z dyskietki, czy komendzie format ?
bootowaniu a co zatym idzie formatowaniu
No to w koncu o czym piszesz ? O botowaniu/uruchomieniu z dyskietki, czy komendzie format ?
EL NINO:
Naprawde w to wierzysz ? Moze wzialbys dyskietke startowa i sprawdzil przed napisaniem kolejnych bzdur ?
robiłem tak, i nie mozna stosować poleceń format setup itd