Format
Witam!
W jaki sposób przygotować dyskietkę bootowalną z jakimś fajnym, prostym w obsłudze programem do formatowania partycji?
Windows XP Profesional SP2
Zawsze korzystałem z wbudowanego narzędzia do płytki instalacyjnej z XP, ale chcę spróbować czegoś innego :wink: .
Mile widziane linki :D
Pozdrawiam
W jaki sposób przygotować dyskietkę bootowalną z jakimś fajnym, prostym w obsłudze programem do formatowania partycji?
Windows XP Profesional SP2
Zawsze korzystałem z wbudowanego narzędzia do płytki instalacyjnej z XP, ale chcę spróbować czegoś innego :wink: .
Mile widziane linki :D
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 20
marcello:
Szanowny Rebe nadajesz sie na polityka, gdyź duźo piszesz a mało lub nic z tego nie wynika.
Nie marnuj swojego czasu oi talentu na tym forum. Stworzony zostałeś przecieź do wyźszych celów.
Sobie podywaguję:
1. Czy aby na pewno przeczytaleś to co w tym wątku, w kwestii merytorycznej padło? – Wątpię z powodów oczywistych, bowiem jakoś trudno mi dopatrzyć się związku między "ciekawymi programikami",a poleceniem format dopatrzyć się trudno.
Oczywiście mozna to zrobić na zasadzie zmiany systemów plików z FAT32 na ntfs – kupić PM, bo przeciez kto by do pomocy zaglądał i o convert czytał(?).
2. Wycieczkę osobistą zoczyłem był i juź śpieszę się do niej odnieść:
Postaraj się sugestie pod adresem moim ograniczyć, byś na cytaz z Glempa w odpowiedzi nie trafił.
3. Zadałem sobie trochę trudu:
Link do "cichego" to nie pierwszy wyskok, bo wcześniej zdarzało Ci się linki niezgodne z regulaminem podawać. Poza tym trudno w Twoim dorobku wartość jakąś znaleźć – moźe poza sugestią dotyczącą zainstalowania windowsa ponownie, bo Tobie to kiedyś pomogło.
QED
Cholercia starałem się czytać od początku i pamiętam "z armatą" :). Jednak widocznie o tej godzinie mój wzrok nie jest w pełni sprawny (poniewaź nie zauwaźyłem wyrazów "cichy...".
Kontynuujac, dlaczego "z armatą". Wydaje mi się, źe pytający szukał dokładnie czegoś takiego? Jezeli nie... to musi jakoś inaczej pytanie zadać.
Pozdr.
P.S. Ano naprawdę ślepy jestem :) za co przepraszam (przynajmniej w moim linku jest chyba większy opis tego programiku). Prosze o chłostę jezeli zachowałem się jak 'gufniasz'.
Rabe: no zdecydowanie wystarczy format.com ;). Jezeli chodzi o legalność to... "umownie" to dobre słowo ;)
Kontynuujac, dlaczego "z armatą". Wydaje mi się, źe pytający szukał dokładnie czegoś takiego? Jezeli nie... to musi jakoś inaczej pytanie zadać.
Pozdr.
P.S. Ano naprawdę ślepy jestem :) za co przepraszam (przynajmniej w moim linku jest chyba większy opis tego programiku). Prosze o chłostę jezeli zachowałem się jak 'gufniasz'.
Rabe: no zdecydowanie wystarczy format.com ;). Jezeli chodzi o legalność to... "umownie" to dobre słowo ;)
Egzek–JKD czytales caly temat, czy tylko 1 post ? Byla juz mowa o dyskietce Cichy_bootdisk kilka postow wyzej :wink: I tak jak juz wspomniane bylo "Z armata na muche ?"
lumpy:
Witam!
Moźe takie coś Cię zainteresuje?
http://dariuszpod.republika.pl/sciagnij/sciagnij_dysk_awaryjny.html
Wydaje mi się, źe "Cichy_BootDisk" spełnia wszystkie Twoje wymagania.
P.S. Pozdrawiam Wszystkich uźytkowników, tym oto postem którym zapoczątkuję moje zycie na tymźe forum.
Szanowny Rebe nadajesz sie na polityka, gdyź duźo piszesz a mało lub nic z tego nie wynika.
Nie marnuj swojego czasu oi talentu na tym forum. Stworzony zostałeś przecieź do wyźszych celów.
Oczywiście, źe mozna – tylko swóc, prosze, uwagę na to o co Autorowi topicu chodziło – dyskietka bootowalna z prgramem formatującym .
Wystarczy format.com dograć,chocby ten z katalogu system32\ do "dysku startowego systemu MS–DOS" utworzonego z poziomu formatowania dyksietki w XP.
Na boku zostawię, tym razem, kwestię systemu plików na dysku/partycji.
Wystarczy format.com dograć,chocby ten z katalogu system32\ do "dysku startowego systemu MS–DOS" utworzonego z poziomu formatowania dyksietki w XP.
Na boku zostawię, tym razem, kwestię systemu plików na dysku/partycji.
Legalność uźywania programów przez większą część uźytkowników nie obraźąjąc uczciwych komputerowców traktowałbym raczej umownie.
Taką dyskietkę moźna utworzyc sobie samemu z legalnego oprogramowania na które ma się licencję.
Taką dyskietkę moźna utworzyc sobie samemu z legalnego oprogramowania na które ma się licencję.
marcello – to jest oczywiście jakieś skuteczne wyjście są tylko dwa ale :
1. kwestia legalności uźywania zawartości tej dyskietki.
2. jest to rozwiązanie typu "z armatą na muchy" – z uwagi na te " ciekawe programiki" własnie.
1. kwestia legalności uźywania zawartości tej dyskietki.
2. jest to rozwiązanie typu "z armatą na muchy" – z uwagi na te " ciekawe programiki" własnie.
A moze skorzystaj z BootDisk:
http://www.vojtas.fr.pl/cichy/
Program słuźy do utworzenia dyskietki startowej. Są tam bardzo ciekawe programiki.
http://www.vojtas.fr.pl/cichy/
Program słuźy do utworzenia dyskietki startowej. Są tam bardzo ciekawe programiki.
Rebe:
Seeker – mógłbym Ci jakieś abstahowanie od form koherentnych dorzucić, jako materiał do przemyślenia. Ciekawe jak byś w takim wypadku w konfrontacji ze Stierlitzem wypadł? :)
A tutaj widzisz Cię mam , bo dosłowonie przed chwilą kolekcję filmów ze Stirlitzem (6płytek DVD) z czasopismem "NAJ" zakupionych przeglądałem więc przygotowany jestem :P . Tylko przy tych litrach które Issajew wypija bym chyba nie wytrzymał – człowiek radziecki cóź więcej rzec :mrgreen:
Na marginesie , latorośl ma się podczas tego przeglądania pyta, (film czarno–biały) skąd mam takie archiwalne nagrania z czasów wojny ? – no jak to skąd w ...Berlinie zdobyłem :mrgreen: :wink:
Odpowiem Ci, Bobi, bo widzę, źe rzeczywiście percepcyjnie niedomagasz :mrgreen:
A widziałeś kiedyś by tekst od PS. zaczynać ? – to jest ta odpowiedź . Jej uzupelnienie zaś brzmi – bold był specjalnie dla Ciebie, byś wzrok nań skierowawszy wiedział w czym rzecz bez szarej komórki na wysiłek naraźania :P :wink:
A widziałeś kiedyś by tekst od PS. zaczynać ? – to jest ta odpowiedź . Jej uzupelnienie zaś brzmi – bold był specjalnie dla Ciebie, byś wzrok nań skierowawszy wiedział w czym rzecz bez szarej komórki na wysiłek naraźania :P :wink:
Ad PS, nie moźna tak było od razu napisac? Oszczędziłbyś mi Rebe tego wysiłku intelektualnego którego to musiałem włoźyć aby chciaź w części zrozumieć te jakźe ciekawe "przemyślenia". Energię mogłem spoźytkować inaczej, bardziej produktywnie.
Cobyś mi nie zarzucił, źe na pozdrowienia nie odpowiadam: Wal się i Ty. :mrgreen:
Bolda oszczędzę.
Cobyś mi nie zarzucił, źe na pozdrowienia nie odpowiadam: Wal się i Ty. :mrgreen:
Bolda oszczędzę.
Bobi:
Kurna myśle co by tu moźna było napisac źeby teź jakie oklaski zebrać i wymyślić nie moge.
Ad kolorowe – salwę śmiechu juź zebraleś. Dlatego teź dalszy ciąg zdania, ze szczeólny uwaględnienie konkluzji wydaje się być absolutnie na miejscu.
Seeker – mógłbym Ci jakieś abstahowanie od form koherentnych dorzucić, jako materiał do przemyślenia. Ciekawe jak byś w takim wypadku w konfrontacji ze Stierlitzem wypadł? :)
Trenujta dalej – moźe się z Was jaki Demostenes nowy narodzi. Ciekawe tylko kto celem filipik miałby być ?
Nadzieję tylko, źywić wypada, źe nie ktoś dorównujący erudycją autorowi tego cytatu "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ", by się na sile argumentów oprzeć miast na argumentach siły, jako to – tak ojciec, jak i syn z Macedonii pochodzący – w zwyczaju mieli :lol:
PS.
Żeby nie było , źe nie umiem w prostych , źołnierskich i zrozumiałych dla Was słowach – to co powyźej wykłada się tak:
Walta się :mrgreen:
Kurna myśle co by tu moźna było napisac źeby teź jakie oklaski zebrać i wymyślić nie moge.
Seeker, do tego samego wniosku doszedłem, tyle źe dopuszczam jeszcze jedną mozliwość... cięźka głowa ze wczoraj nie pozwala mi myśli zebrać. :mrgreen:
Seeker, do tego samego wniosku doszedłem, tyle źe dopuszczam jeszcze jedną mozliwość... cięźka głowa ze wczoraj nie pozwala mi myśli zebrać. :mrgreen:
EL NINO:
Bo kurna do szkoly nie chodzil i nie ma pojecia jak sie pisac powinno :mrgreen: .chitan:
Rebe (...) Twoje komentarze ....są ciekawym stylem pisane Pozdrawiam
A mnie się wydaje, źe jednak zbyt prosto pisze i dlatego w pewne zamotanie umysłowe niektórych wprawia
:mrgreen: :lol:
no dobra El NINO Twoje teź są spoko źebyś nie czuł się nie doceniany :P 8) Pozdrówka ;)
EL NINO:
Bo kurna do szkoly nie chodzil i nie ma pojecia jak sie pisac powinno :mrgreen: .chitan:
Wiesz EL NINO, jak to jest jeden do szkoły, a u innych jako to w pierszych wersach Oniegina co to mu, za guwernera, jakiś "Francuzik goły"* robił ;)
* bez takich co to Ty wiesz, a ja rozumiem – w oryginale jest "ubogi"
Faktycznie. Bez przejscia na kolejny dostepny po CD dysk (jesli laduje sie obsluge CD), nie ma mowy o formacie czy fdisku :mrgreen: .Rebe:
Czep się – o dyskietce i narzędziach z A:\ _ dostepnych napisałem :mrgreen:
Dziękuje Rebe za uwage i zgadzam się z tym, gdyź sama wersja PM (którą uźywam) jest z poczatków istnienia chyba NTFS'ów ale zaznaczyłem źe nie miałem dotychczas problemów a zdarza mi się formatować dość często ( nie koniecznie swój komputer :P heheh) , a poza tym do NTFS'ów uźywać wolę instalatora i zarządzanie dyskami jakoś takie to wygodne się zdaje 8) , przynajmniej dla mnie 8)
P.s. Rebe jesteś dla mnie guru ( bez przylizania 8) ) poprostu lubię czytać Twoje komentarze ....są ciekawym stylem pisane Pozdrawiam
P.s. Rebe jesteś dla mnie guru ( bez przylizania 8) ) poprostu lubię czytać Twoje komentarze ....są ciekawym stylem pisane Pozdrawiam
EL NINO:
Jak nie zawiera ? A co ładuje do ramdysku ? :wink:Rebe:
Wiech – nie do końca z tą dyksietką startową – oryginalna nie zawiera polecenia format, a tylko fdisk. Za to ta zrobiona z poziomu systemu w9x odwrotnie.
Czep się – o dyskietce i narzędziach z A:\ _ dostepnych napisałem :mrgreen:
Tym ramdyskiem to Ty mnie czasem nie obraźasz ? :wink:
chitan – ostroźnie z tym PM dla partycji ntfs – w2k obsługuje w pełni dopiero 7.01, a XP – 8.0. – to jednak uwaga tylko na marginesie .