witam, mam taki problem : wrzucam do napedu plytke XP (oryginal oczywiscie) i daje bootowanie z płyty i jest Prosze Czekac Trwa Konfigurowanie Instalacji czy cos takiego , i nastepnie komputer sie restartuje, nie idzie do instalacji win xp tylko sie restartuje i tak za kazdym razem - co moze byc tego powodem? mam XP i chce zrobic formata (usunac te partycje co maam teraz i zrobic nowe i od nowa system postawic) ale kurde restartuje sie :/ co moze byc tego powodem?jakies inne pomysly? z dyskietki odpada bo nie mam startowej. pzdro z gory dzieki
Odpowiedzi: 7
Witam.
Spróbuj podłączyć klawiaturę PS/2 jeżeli używasz USB.
Pozdrawiam.
Co Wy wszyscy z tym SATA? To że płyta ma SATA I nie oznacza że taki dysk ma podpięty solar - napisał prawie o wszystkim , tylko nie o najważniejszym .
Solar jaki masz dysk , z jakim złączem?
Przyczyn resetów podczas pracy Instalatora XP jest wiele.
Najbardziej prawdopodobne to:
-błędy na dysku związane tablicą alokacji np , tudzież inne błędy.
-błędy pamięci RAM , ale jeśli istniejący system działa/ł sprawnie to pewnie i pamięć jest ok.
sterownik SATA sciagniesz ze strony producenta albo pobierzesz z plyty dolaczonej do kompa ze sterownikami. a jezeli chcesz pilnie zrobic formata a nie zalezy Ci na tym zeby uzywac SATA to mozesz wylaczyc obsluge AHCI w BIOSie, wtedy przy instalacji system nie bedzie chcial tych sterownikow, wykryje dysk jako normalny, UATA, ale winda zainstaluje sie bez problemu. potem jezeli sobie znajdziesz odpowiednie sterowniki to je z systemu zainstalujesz.
Witam. To znów ja :p , więc po tamtych odpowiedziach powiedziałem sobie,że narazie nie będę formatował komputera. Dziś postanowiłem zrobić formata lecz nie mogę, problem jest nadal taki sam (w końcu nic nie robiłem w kompie) i znalazłem tą płytę z ASROCKA(z płyty głównej) i mam tam jedynie stery do karty graf, muzycznej i usb 2.0. Nic więcej. Moja płyta główna to : Pole Wartość
Nazwa płyty głównej ASRock K7NF2-RAID
napęd dvd samsung lecz myślę że to mało ważne? Co musze dograć,bądź co zrobić,żeby wreszcie ta płyta odpaliła i żebym mógł sformatować komputer?:/ Opisze swój problem bardziej dokładnie :
Wrzucam płyte z Windowsem XP do napędu. Restart kompa. Wciskam F11 żeby mi opcje bootowania wyskoczyły. Wybieram napęd dvd. Po czym pisze : Nacisnij dowolny klawisz aby rozpocząć rozruch z z płyty (czy jakoś tak) no i wciskam byle co ale dochodzi tak do 5 kropek ..... i komp sie włącza normalnie(windows xp) :/ Co zrobic?lub jak inaczej sformatować cały komputer?
Sterownik SATA jest dołączany do płyty głównej - na płycie CD. Można go też ściągnąć ze strony producenta płyty.
jest tak : mam windowsa xp. chce go usunac i wszystkie partycje sformatowac i postawić od nowa. i wlasnie tu problem jest ze no restartuje kompa - skad sciagne sterownik SATA? z góry dzieki i pzdro
Zaraz, zaraz. Nie do końca zrozumiałem problem. Masz działającego XP-ka i chcesz postawić go od nowa, czy ten co jest na dysku się nie odpala? W pierwszym przypadku dyskietkę możesz sobie zrobić, w drugim problemem może być brak sterownika SATA.