Format i podział na partycje
Przyznam, ze w tych dwóch sprawach jestem newbie, więc opisze jaki mam plan:
Chciałbym zrobić format HDD'ku, ale nie wiem jak.
Opiszcie mi prosze co powinienem zrobić krok po kroku.
Druga rzecz to partycje:
Jak je utworzyć?
Jakby co:
Przeszukiwałem juź to forum, ale nie znalazłem niczego co by mnie satysfakcjonowało.
(nie wiem czy to cos zmienia, ale obecnie pracuje na XP'ku)
Chciałbym zrobić format HDD'ku, ale nie wiem jak.
Opiszcie mi prosze co powinienem zrobić krok po kroku.
Druga rzecz to partycje:
Jak je utworzyć?
Jakby co:
Przeszukiwałem juź to forum, ale nie znalazłem niczego co by mnie satysfakcjonowało.
(nie wiem czy to cos zmienia, ale obecnie pracuje na XP'ku)
Odpowiedzi: 16
Jesli to pierwszy raz, to po pol minucie bedzie gotowy :mrgreen: .adik154:
Rebe to jego pierwszy raz...ok 2 godzin :wink:
Rebe:
Przy załoźeniu, źe masz pod ręka płyty ze sterownikami itp. to w sumie pewnei ok. godziny. Sama instalacja systemu to – srednio moźna przyjąć w granicach 30–40 minut.
Rebe to jego pierwszy raz...ok 2 godzin :wink:
Przy załoźeniu, źe masz pod ręka płyty ze sterownikami itp. to w sumie pewnei ok. godziny. Sama instalacja systemu to – srednio moźna przyjąć w granicach 30–40 minut.
Troche.Musisz czekac.
Małe pytanko jeszcze:
ile cała taka procedura zajmuje czasu ?
ile cała taka procedura zajmuje czasu ?
no to do zobaczenia za dwa dni :D :D
Dzięki :!:
Dzięki :!:
Tak starczy jedna plyta zawierajac win XP.
a jakaś dyskietka czy coś ?
wystarczy tylko płyta z XP'kiem ?
wystarczy tylko płyta z XP'kiem ?
To sie nazywa format cala procedure podal adik154, zastosuj sie do tego i bedzie git.
No to moze ja inaczej:
Chce WYCZYŚCIĆ mój dysk, na którym od prawie dwóch lat jade..zaśmiecił sie skubaniec strasznie i teraz chce go dokumentnie opróźnić, tak, zeby nie był na nim nawet bicik danych (wiem, przesadzam, ale dosadnie tłumaczy to o co mi chodzi).
I w tym problem, źe nie wiem jak to zrobić.
Chce WYCZYŚCIĆ mój dysk, na którym od prawie dwóch lat jade..zaśmiecił sie skubaniec strasznie i teraz chce go dokumentnie opróźnić, tak, zeby nie był na nim nawet bicik danych (wiem, przesadzam, ale dosadnie tłumaczy to o co mi chodzi).
I w tym problem, źe nie wiem jak to zrobić.
To czego nierozumiesz :?:
No i to było to co nazywam "krok po kroku", bo mnie to czasem trzeba jednak za rączke prowadzic :wink:
EDIT:
No, a jednak coś mi niepasuje...
Dzięki wielkie, ze sie tak rozpisałeś, ale ja chce sobie wyczyścić twardzielka. On nie jest juź czysty, on dopiero ma byc czysty no i właśnie niewiem dokładnie jak to zrobić.
EDIT:
No, a jednak coś mi niepasuje...
Dzięki wielkie, ze sie tak rozpisałeś, ale ja chce sobie wyczyścić twardzielka. On nie jest juź czysty, on dopiero ma byc czysty no i właśnie niewiem dokładnie jak to zrobić.
Ustawiasz w biosie First Bott na CDROM
Wkładasz płytę Windowsa XP do cd–romu
Uruchamiasz kompa i jak wyskoczy "naciśnij obojętnie jaki klawisz bla bla bla" to naciśnij np spacje :wink:
Teraz instalator będzie wczytywał stery (tu nic nie naciskaj, chyba źe masz dysk SATA,ale raczej chyba takiego nie masz)
Dalej będzie trzeba nacisnąć chyba ESC źeby nie naprawiać instalacji
Potem musisz nacisnąć F8 źeby zaakceptować licencje
Teraz instalator przejdzie do momętu gdzie wpokazane będą twoje partycje.. Na kaźdej naciśnij D(chyba, jeśli się myle to i tak masz opis w lewym dolnym rogu instalatora) źeby usunąć partycje... W przypadku partcji C trzeba będzie jeszcze nacisnąć L
Teraz będzie widoczny obszar niepodzielony
Zaznacz go i naciśnij C aby stworzyć partycje,,przydział podajesz w Megabajtach (1 GB= 1024Mb), Moźesz utworzyc jedną partycje lub kilka, od ciebie zaleźy
Jak juź utworzysz partycje wybierz dysk c i naciśnij enter w celu instalacji systemu windows
Wybierz aby sformatował szybko w systemie plików NTFS (pozostałe partycje moźesz sformatowac juź pod WINDOWSEM[[prawy klik na dysku/formatuj]])
Teraz instalator będzie kopiował pliki, jak juź skopije to uruchomi kompa ponownie
Kiedy komp znowu sie uruchomi to będzie znowu pisać "naciśnij obojętnie jaki klawisz bla bla bla" teraz juz nic nie naciskaj
Instalator teraz będzie cię prowadził w szcie graficznej przez proces instalacji, będziesz musiła podać serial itd, wpisać nazwe kompa, Uźytkownika i takie bajery...(będzie juź kursor myszki :lol: , czyli będzie juź jak w domu)
Jak juź zainstalujesz system to jeśli nie jest to wersja zintegrowana z SP2 to przy pierwszym uruchomieniu wyskoczy ramka gdzie będziesz musiał nacisnąć OK a później TAK
Jeśli jest to wersja ze zintegrowanym SP2 to będziesz musiał ustawić tam jakiś bajer (ja zaznaczam w nim NIE)
OK teraz będziesz juź miał zainstalowany system i pozostanie wgranie sterowników iu sformatowanie dysków (oprócz oczywiście C)co jest konieczne bo inaczej nie będziesz mógł na nich zapisyać (oczytwiście moźna było to zrobić wcześniej, jednak nie chciałem ci zawikłać)
Mogłem się pomylić w kolejności no bo tak na pamięć to trudno, ale raczej chyba nie...Powodzenia z pierwszą instalacją... Uff koniec
Wkładasz płytę Windowsa XP do cd–romu
Uruchamiasz kompa i jak wyskoczy "naciśnij obojętnie jaki klawisz bla bla bla" to naciśnij np spacje :wink:
Teraz instalator będzie wczytywał stery (tu nic nie naciskaj, chyba źe masz dysk SATA,ale raczej chyba takiego nie masz)
Dalej będzie trzeba nacisnąć chyba ESC źeby nie naprawiać instalacji
Potem musisz nacisnąć F8 źeby zaakceptować licencje
Teraz instalator przejdzie do momętu gdzie wpokazane będą twoje partycje.. Na kaźdej naciśnij D(chyba, jeśli się myle to i tak masz opis w lewym dolnym rogu instalatora) źeby usunąć partycje... W przypadku partcji C trzeba będzie jeszcze nacisnąć L
Teraz będzie widoczny obszar niepodzielony
Zaznacz go i naciśnij C aby stworzyć partycje,,przydział podajesz w Megabajtach (1 GB= 1024Mb), Moźesz utworzyc jedną partycje lub kilka, od ciebie zaleźy
Jak juź utworzysz partycje wybierz dysk c i naciśnij enter w celu instalacji systemu windows
Wybierz aby sformatował szybko w systemie plików NTFS (pozostałe partycje moźesz sformatowac juź pod WINDOWSEM[[prawy klik na dysku/formatuj]])
Teraz instalator będzie kopiował pliki, jak juź skopije to uruchomi kompa ponownie
Kiedy komp znowu sie uruchomi to będzie znowu pisać "naciśnij obojętnie jaki klawisz bla bla bla" teraz juz nic nie naciskaj
Instalator teraz będzie cię prowadził w szcie graficznej przez proces instalacji, będziesz musiła podać serial itd, wpisać nazwe kompa, Uźytkownika i takie bajery...(będzie juź kursor myszki :lol: , czyli będzie juź jak w domu)
Jak juź zainstalujesz system to jeśli nie jest to wersja zintegrowana z SP2 to przy pierwszym uruchomieniu wyskoczy ramka gdzie będziesz musiał nacisnąć OK a później TAK
Jeśli jest to wersja ze zintegrowanym SP2 to będziesz musiał ustawić tam jakiś bajer (ja zaznaczam w nim NIE)
OK teraz będziesz juź miał zainstalowany system i pozostanie wgranie sterowników iu sformatowanie dysków (oprócz oczywiście C)co jest konieczne bo inaczej nie będziesz mógł na nich zapisyać (oczytwiście moźna było to zrobić wcześniej, jednak nie chciałem ci zawikłać)
Mogłem się pomylić w kolejności no bo tak na pamięć to trudno, ale raczej chyba nie...Powodzenia z pierwszą instalacją... Uff koniec
Dozz:
.co i gdzie trzeba wpisac i takie tam...
A co masz wpisywać ?
Odpalasz instalatora (opisane w linkach), i postępujesz z jego wskazówkami.
Do dojściu do partycjonera dzielisz dysk (powiedzmy do 10 gb na systemową reszta do woli),ustawiasz format plików i wsio.
nie powiem co nieco mi to pomogło, ale nadal nie wiem jak dokładnie sformatować twardziela....co i gdzie trzeba wpisac i takie tam...
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=28875&highlight=format
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26905&highlight=format
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26933&highlight=format
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26905&highlight=format
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=26933&highlight=format
Strona 1 / 1