Format dysku w NTFS z Dosa

Jak to zrobić z dyskietki, bez dodatkowych aplikacji?
Chodzi mi o stworzenie takiej dyskieki startowej (jednej nie sześciu) która stwarzałaby taką moźliwość.

Pozdrawiam

P.S.
Kolega zapytał mnie czy jest moźliwość uźycia dyskietki takiej jak ta z Win98, tylko z opcją formatu w ntfs. Stwierdził, źe nie interesują go dyskietki PM czy innych aplikacji ani format z płytki WinXP... A mnie to zaciekawiło...

Odpowiedzi: 6

Dziękuję uprzejmie za wszystkie odpowiedzi. Informacje przekaźę, a źeby się dokształcić raz jeszcze przeglądnę archiwum i poszperam w googlach.
Pozdrawiam.
Gagman
Dodano
24.05.2004 01:14:48
Ano jest cos takiego jak jedna flopka z ktorej mozna zainstalowac XP, ale nie ma takiego narzedzia, oprocz narzedzi firm trzecich, z ktorego moznaby formatowac dysk na NTFS. Z ciekawostek, mozna wymienic mozliwosc formatowania dyskietek na NTFS, pomimo tego, ze M$ nie udostepnil takiej mozliwosci.
Ciekawym narzedziem jest rowniez programik GDisk – dwa w jednym. Partycjonowanie i formatowanie dyskow, ale jedynie na FAT.
EL NINO
Dodano
22.05.2004 15:32:45
A mnie się zdaje iź EL Google :wink: podawał sposób juź ze dwa razy na forum. Jeszcze nawet linka jakiegoś. Czas poszperać w archiwum... :lol:
aligator
Dodano
22.05.2004 11:52:00
Dobra, jak coś będę miał, to dam znać – mam nadzieję, źe sprawa nie jest aź tak pilna. Nigdy nie uźywałem dyskietek startowych do WindowsaXP (tych 6), ale myślę źe one obsługują NTFS i za ich pomocą dałoby się sformatować dysk (wiem źe pisałeś, źe to rozwiązanie Ci się nie podoba – piszę o tym, bo nigdy się nie spotkałem z 1 dyskietką, która miałałaby być samowystarczalną dyskietką startową do WinXP).
Pawek
Dodano
22.05.2004 10:50:02
O.K. Pawek, daj znać jak coś, choć myślałem, źe w jakiś sposób moźna jednak wykorzystać "dyskietkę startową" Win XP.
BTW: jest jakaś róźnica między aplikacją "format" z winXP i win98?
Gagman
Dodano
22.05.2004 02:13:56
A są takie rzeczy. W tej chwili nie posiadam, ale mój nauczyciel TI kiedyś mi to pokazywał w szkole. Miał 2, 3 programy do edycji partycji (w ogóle dysków twardych – ich tablic MBR, itp.) – podajrze wszystkie obsługowały NTFS. W środę się z nim spotkam, to gdzieś tak na czwartek powinienem to mieć. Nazw niestety nie pamiętam..., źeby teraz podac do poszukania :(
Pawek
Dodano
22.05.2004 01:24:24
Gagman
Dodano:
22.05.2004 00:41:52
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1