Format dysku pod XP

Witam wszystkich.Mam mały problem.Dlaczego jak formatuje kompa z płyty XP to system włazi mi na 2 partycje?Dopiero następnym razem jak juź mam 2 na kompie to mogę zrobić format dysku C i zapisać go na nim,a tem drugi muszę usuwać ręcznie albo formatować D. :(

Odpowiedzi: 9

Niestety tak dobrze nie jest,mam D zapełnioną a C dopiero formatowałem.Chyba będę musiał poczekać z wykonaniem Twoich rad do następnego formatowania kompa.Albo popróbować przestawić w systemie juź teraz aby za partycję systemową uznawał tylko C.Mam sporego pietra!!!Zebym czegoś nie sknocił :(
Darek68L
Dodano
03.05.2005 12:57:32
Inaczej:
jesli masz te partycje czyste, lub mozesz to zrobic od nowa, usun obie z konsoli poleceniem
"diskpart /delete d:"
"diskpart /delete c:"
zaloz jedna nowa poleceniem
"diskpart /add c: rozmiar" (rozmiar podajesz w MB, czyli dla partycji 10GB jako rozmiar podajesz 10240)
Wychodzisz z konsoli poleceniem exit.
Instalujesz system na C: i dopiero po instalacji w zarzadzaniu dyskami (z Uruchom "diskmgmt.msc") zakladasz na wolnym miejscu kolejna partycje.
EL NINO
Dodano
03.05.2005 02:42:04
Wielkie dzięki.Bardzo mądrze to zabrzmiało,tylko mnie jeszcze oświeć,w którym punkcie tej Sciągi ma się pojawić magiczna literka "C"?? :(I czy to będzie działać juź zawsze czy tylko jeden raz?
Darek68L
Dodano
03.05.2005 00:01:52
Co nie mozna ? Wszystko mozna.

Uruchom komputer z plyty XP, wejdz do konsoli odzyskiwania (literka R), odpal komende "diskpart active c:"

Update:
Lub jak gada M$:
Using a command line

1.
Open Command Prompt

2.
Type:

diskpart

3.
At the DISKPART prompt, type:

list partition

Make note of the number of the partition that you want to mark as active.

4.

select partition n

Select the partition, n, you want to mark as active.

5.

active
EL NINO
Dodano
02.05.2005 23:37:00
Przy kupowaniu kompa podzielili mi partycje na FAT 32,ale przy pierwszym formacie zmieniłem na NTFS.W sklepie woleli Fat bo jak się później przyznali płytką XP źle się formatuje i oni formatują płytą win.98!!!Bo tak naprawdę XP–kiem nie umieją!!!Ja przy formacie zawsze ustawiam na NTFS i robie wolny format.Słuchaj a czy nie ma moźliwości zaznaczenia,źe tylko partycja C jest partycją systemową?,tak Zeby nie mógł samowolnie robić instalki na D?Jeszcze jestem troche zielony w te klocki,bo mam kompa niecały rok a w mojej małej mieścinie trudno o dobrego fachowca!!!
Darek68L
Dodano
02.05.2005 23:24:30
Czym dzieliles ten dysk ? Wskazales prawidlowo partycje podstawowa ? FAT32 czy NTFS ?
EL NINO
Dodano
02.05.2005 20:32:39
Czym dzieliles ten dysk ? Wskazales prawidlowo partycje podstawowa ? FAT32 czy NTFS ?
EL NINO
Dodano
02.05.2005 20:32:39
Sam niewiele z tego rozumiem!!Mam rozruch z dysku CD następnie u dołu ekranu komunikat instalator Laduje pliki a następnie zamiast pokazac okno istniejących na kompie partycji samoczynnie analizuje tylko D mimo,źe wcześniej partycją systemową była C.i intaluje na niej nowego Windowsa.Dopiero jak się pojawi plansza Nowy ekscytujący wygląd restartuje kompa i po ponownym uruchomieniu z dysku CD mam plansze listy partycji na kompie i mogę sformatować C i zainstalować nowego na niej,a kawałki windowsa z D muszę usunąć ręcznie
!!!Albo formatować D.Formatowałem kompa juź kilka razy i zawsze jest tak samo!!!Nawet sprzedawcy w sklepie komp. nie wiedzieli co z tym zrobić!!!Oni akurat nie wiele wiedzą,bo nie wiedzieli nawet jak na Radeona podłączyć dwa monitory :)
Darek68L
Dodano
02.05.2005 19:32:24
Once more, please.
Nie źebym specjalnie rozumiał to co napisąłes, ale moze wystarczyłoby posłuźyć się czytaniem komunikaów instalatra, w tym i teog dot. uźycia klawisza "Esc".
Rebe
Dodano
02.05.2005 12:48:30
Darek68L
Dodano:
02.05.2005 12:20:10
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1