Format Dysku I Późniejsze Przejmowanie Folderów, Plików Etc.

Sytuacja wygląda nastepująco. Na dysku mam dwie partycje:C i D. C oczywiście systemowa. Obie NTFS. Po sformatowaniu partycji C i instalacji świeżego systemu(xp pro) mam utrudniony dostęp do zawartość dysku D."Brak dostępu....itd" Dopiero po przejęciu/zmianie właściciela poszczególnych elementów lub całego dysku wszystko wraca do normy. Jest jakiś sposób na unikniecie tego czy nie ma?O ile pamiętam to kiedyś jak był FAT32 przeze mnie używany do tego nie było. Czy można tego jakoś uniknąć na przyszłość? System był instalowany na czyściutki dysk i wszytsko byo cacy,potem przy pierwszej reinstalacji musiałem już przejąć dysk D.....

Odpowiedzi: 3

Co je "pemu" to tylko ty wiedzieć raczysz - pewnie "resztówka" z poprzedniej instalacji, to jednak na boku. Uprawienia administrator ( wbudowany ) ma , inny mieć może, a pozostali użytkownicy - rzeczywiści ( tworzeni przez Admininstratora ) i systemowi ( tworzeni przez programy - np. NET. ) mają je bądź z nadania Admina, bądx "z urżedu" - tak jak programista wymyślił. Grupy uprawnionych użytkowników nie musza być , dla poszczególonych folderów - tożsame. W niczym to nie przeszkadza - zawsze Administrator moze "się dodać", albo innym coś obciąć/dołożyć.
Rebe
Dodano
17.06.2008 16:08:39
  • disnemar 17.06.2008 16:18:00

[quote=Rebe]Co je "pemu" to tylko ty wiedzieć raczysz (...)[/quote] Nazwa użytkownika/bieżący właściciel Takowej użyłem podczas instalacji Windowsa.Jesli bym się uparł to zmienić przy dysku D to jeszcze mam wśród właścicieli "Admistratorzy"... Wszystko chodzi normalnie jednak a jeśli kiedyś znów będę system insyalowac to przejmę uprawnienia i tyle...

Gdybym był złosliwy, a przecież nie jestem, to bym wskazał Ci - jako rozwiązanie - FAT32. PS. To, że nie stosuję emot nie oznacza, że wszystkie moje wypowiedzi należy traktować ze śmiertelną powagą.
Rebe
Dodano
17.06.2008 13:37:52
  • disnemar 17.06.2008 15:56:48

[quote=Rebe]Gdybym był złosliwy, a przecież nie jestem, to bym wskazał Ci - jako rozwiązanie - FAT32.[/quote] Raczej nie skorzystam....:lol: Ale coś jeszcze zauważyłem. Jesli wejdę na C w zabezbieczenia->zaawansowane->właściciel...... to mam Administratorzy jesli to samo zrobie na D czylli zabezpieczenia -> zaawansowane -> właściciel -> .... to mam ...... pemu wszystko dział normalnie tylko zastanawiam sie czy właściciele nie powinni byc tacy sami czy tak może zostać?

Niedowiarek - http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php?p=96473
Rebe
Dodano
17.06.2008 13:19:53
  • disnemar 17.06.2008 13:25:24

[quote=Rebe]Niedowiarek - http://xp.net.pl/forum/viewtopic.php?p=96473[/quote] Się rozpędziłem...:lol: To nie jest kwestia "niedowierzania" tylko weryfikacji diagnozy...jak z lekarzami... Tym bardziej,ze zalecen co do przyszłosci czyt.unkniecia tego cholersetwa przy nastepnej instalacji, nie znalazłem...:neutral:

disnemar
Dodano:
17.06.2008 13:02:29
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1