format c: –PILNE

Hej.

Kumpel chce sformatować dysk c, za pomocą dyskietki i komendy format c:
Komp wywala komunikat: NIE MOŻNA SFORMATOWAĆ DYSKU C, FORMATOWANIE ZOSTANIE PRZERWANE.
Czy ktoś moźe wie dlaczego, czy są jakieś moźliwości zabezpieczenia HD, przed sformatowanie z poziomu BIOS–a ?

HILFE !!!

Odpowiedzi: 20

dzięęęęęęęęęęęęki jeszcze raz wszytskim :D
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 18:14:02
Problemowiec:
dzięki, i to wszystko? na pewno zadziała?

Pod jednym waryunkiem – źe będziesz dokładnie czytał komunikaty pojawiające się na ekranie i wybierął z namyśłem opcje.

O formatowaniu nie jeden raz pisął i to chyba b.dokładnie EL NINO – moźesz spokojnie przejrzeć archiwum – chyba najwięcej bedzie w dziale XP, ale nie tylko . Zwrot kluczowy "format*", autor EL NINO
Rebe
Dodano
16.12.2004 18:12:33
sorry za to crying or very sad ale to jest kopia mojego postu i zamiast emotek właśnie pojawia się taki tekst
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 17:57:01
Powinno :wink:
Gagman
Dodano
16.12.2004 17:56:21
dzięki, i to wszystko? na pewno zadziała?
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 17:54:42
Crying or Very sad :mrgreen:,

Ustaw w biosie bootowanie z CDROMu.
Włóź płytkę z WinXP, wybierz nową instalację z formatowaniem partycji/dysku. To wszystko.
Gagman
Dodano
16.12.2004 17:49:00
Zacznę od początku.
Przykro mi ale będę mało oryginalny, ale chcę sformatować dysk, a z innych tematów nic nie rozumiem! Crying or Very sad A więc tak:
–chcę sformatować partycję c:
–mam windows xp prof.
–na tej partycji właśnie jest xp prof.
–system plików na partycji C: :NTFS
–nigdy nie formatowałem dysku powtarzam: nigdy
–nie rozumiem i nie umiem posgługiwać się "językiem" dosa lub biosa i dlatego proszę o pomoc
–nie mam dysku startowego ms–dosa z win98
–nikt z moich znajomych nie potrafi mi pomóc Crying or Very sad
–robię to dlatego poniewaź wchodząc na jakąś stronę nabawiłem się wirusa i zainstalowanie ponownie xpeka bez formatowania nic nie dało (dane zostały tyle źe się jeszcze raz instalował Crying or Very sad )
–przez to mam masę błędów w systemie
–poprostu chcę sformatować
Czy ktoś mi pomoźe "krok po kroku (dokładnie)" jak to zrobić Question
Nie mam juź z próbą formatowania sił Crying or Very sad
Bardzo proszę o pomoc... Bardzo, bardzo...
Ręce mi opadają jak myślę źe mam tyle błędo w systemie a nie modgę sam sobie z tym poradzić...
Please, help me... Jaby co jestem bardzo częst dostępny na gg.
PS.
–Jestem początkującym uźytkownikiem winxp
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 17:43:54
i nie piszę źe nie da się u mnie tylko źe nie umiem i nie wiem konkretnie co mam wpisać
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 17:41:35
Ja nigdy nie grzebałem w komputerze, rodzice mi nie pozwalają, nie znam się na tym i wogóle mogę (sam) wybić sobie z głowy takie dziwne czynności
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 17:40:12
sluchajcie uwaznie, mialem podobny problem i prawdopodobnie przyczyna jest taka ze w biosie siedzi po prostu wirus ktory nie pozwala sformatowac. Zeby to rozwiazac proponuje poszukac na plycie głownej "bateri". Przypomina baterie od zegarka lecz jest wieksza z 4x. Wyjac ta baterie i poczekac najpierw piec minut(z daleka od kaloryfera i lodówki z tą baterią). Wlozyc spowrotem, jesli problem sie powatarza to wyjac na 1h.

Lub tez proponuje sciagnac dyskietke starowa http://bootdisk.com/ do win98 wpisac format c: jesli nie zadziala to moze po prsotu takiego dysku juz nie ma. wtedy wpisac fdisk i zobaczyc jakie sa dyski(w ostatecznosci stworzyc nowy dysk)

Albo jak mówił ktorys z poprzedników sprawdzic czy bios nie ma w ustawieniach 'zabezpieczenia' przed formatowaniem
Lucky
Dodano
16.12.2004 17:04:31
i jeszcze jedno skąd wytrzasnąć dykietkę startową z 98 lub me jak mam tylko z xp? czy nie ma róźnicy?
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 16:46:46
i nie rozumiem niektórych zdań (nie znam się zabardzo np. nie wiem co to jest fgdisk czy jakoś tak)
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 16:44:50
czy to na pewno działa? :?: Mam podobny problem. Chcę sformatować dysk na którym jest zainstalowany XP. Tworzę dysk startowy MS–DOS na windowsie xp. wkładam tę dyskietkę ponownie uruchamiam komputer, włącza mi się "starting..." później jeszcze coś i w końcu "A:/" (czy jakoś tak) i znaczy źe mam tam wpisać:
A:/ format c... :?: ps. teź mam partycję i z czego wynika na jednej z nich jest system.
Problemowiec
Dodano
16.12.2004 16:41:35
mariusz25l:
Przepraszam z poziomu bios–a Pierwsze słysze

Zapewne nie słyszałeś, ale istniały biosy z opcją Low Level Format.

PTomek:
Jak odpala z dyskietki win98 niech zapusci fdiska i usunie partycje. Jak zaczniesz instalowac nowy system to instalator sam ci dysk sformatuje.

Do tego moźna takźe uźyć Ranish Partition [link]
spiderko
Dodano
03.12.2004 23:35:38
Przepraszam z poziomu bios–a :D :!: :?: Pierwsze słysze :) Ale do rzeczy. :arrow: Po 1–wsze kolego nie napisałeś jaki jest system plików:] Po 2–gie Włóź dyskietke startową do kompa tam gdzie ma być robiony format C: ( ale dyskietke startową zrobioną na win98 lub ME ) odpal kompa a gdy sie juź uruchomi takie coś
(A;) to wpisz A:format c: /u ( powinien pokazać sie komunikat wszystkie dane na niewymienialnym dysku zostana utracone! czy kontynować?? t/n ) Jeźeli to nie pomoźe to z poziomu instalatora win xp niech sformatuje partycje na pliki fat 32 Pozdrawiam!! :!:
mariusz25l
Dodano
03.12.2004 22:55:41
Jak odpala z dyskietki win98 niech zapusci fdiska i usunie partycje. Jak zaczniesz instalowac nowy system to instalator sam ci dysk sformatuje.
PTomek
Dodano
03.12.2004 15:12:35
Niemoźliwe, on ma zainstalowanego XP na kompie i nie wie jak się włącza okno DOS–a, nauczyłem go odpalać dyskietkę startową od Wina98SE i wpisywać format c: a dalej ma komunikat, źe nie moźna. Czy jest jakiś sposób na zabezpieczenie HD przd sformatowaniem z poziomu BIOS–a ?

HILFE.
HH
Dodano
03.12.2004 13:39:14
Mi to wygląda na próbę formatowania z poziomu okienka MS–DOS w Windowsie. Spytaj kumpla czy uruchamia komputer z dyskietki startowej.
spiderko
Dodano
03.12.2004 11:00:37
Nie mój komp, a kumpel amator, moźliwe, ze system plików, choć on twierdzi, źe jest FAT32, gdyby miał rację to co moźe byc innego, moźna zabezpieczyć dysk przed sformatowaniem z poziomu BIOS–a ??

HILFE
HH
Dodano
03.12.2004 03:14:56
jak mowi Gagman, albo moze zle wpisuje komende ?
gieras
Dodano
02.12.2004 21:05:52
HH
Dodano:
02.12.2004 20:53:44
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2