Format C i instalacja nowego XP

Witam
Poniewaź mam coraz większe problemy z kompemi wogóle obecny XP mam juź od ponad roku chciałbym zrobić format i wgrać XP na nowo.
Czy mógłby mi ktoś w jakiś prosty i przystępny sposób napisać jak to się robi...zawsze robił mi to kolega a ja podpatrywałem z boku...jednak nigdy do konca nie mogłem zapamiętać co się po kolei robi
Narazie mam cd z instalką która po włozeniu do napędu pokazuje ekran powitalny w opcjami , pierwsza z nich to ZAINSTALUJ SYSTEM XP
–czy muszę najpierw zrobić format czy teź w czasie instalacji będzie taka opcja?
–kolega uźywał niekiedy czarnej dyskietki ,czy ona teź będzie potrzebna?

Będę wdzięczny za informację

Odpowiedzi: 5

dr_Franekstein:

1. Co zrobić z tym F6 –jakieś info o sterownikach(wsicnąc czy nie) pojawiającym się na początku instalacji , i często spotykanym w innych wątkach

jesli dysk nie masz w raid ani nie jest to SATA/SATAII to nie wciskasz tego F6

dr_Franekstein:

2. Co po kolei robić juź po zainstalowaniu XP gdy pojawi się czysty pulpit , chodzi mi o instalację sterowników. Do czego muszę zainstalować sterowniki, z tego co wiem to do płyty głównej i karty graficznej.

najpierw płyta głowna, potem reszta

dr_Franekstein:

3. Muzykę mam zintegrowaną, pamietam kiedyś gdy formata robił mi kolega to gdy juź chciał odchodzić zauwaźyłem źe nie ma dźwięku, wrócił na chwilę , coś porobił i dźwięk się pojawił....
Tak więc co zrobić jeśli nie będzie dźwięku, czym się posłuźyć itp.

zainstalowac sterowniki do dźwięku, będą na płycie cd od płyty głownej

dr_Franekstein:

4. Czy przed instalacją lepiej odłączyć od kompa kartę sieciową bezprzewodową?

obojętnie, ja nigdy nie odpinam, a mam Planet 8310

dr_Franekstein:

5. Jakie od razu przed podłączeniem netu zainstalować aktualizacje i łatki ( coś mi się obiło o Sasserze itp robakach)

Sp2 wystarczy, ale jesli masz tylko Sp1 lub bez SP to łatki na sasera i blastera

WindowsXP–KB823980–x86–PLK
WindowsXP–KB835732–x86–PLK

dr_Franekstein:

No i wogóle jeśli są jeszcze jakieś tricki które pomogą mi to zrobić proszę o ujawnienie...
Z góry dzięki...

jak juzpostawisz system i nie bedziesz czegoś wiedział to pytaj wtedy :wink:

pozdrawiam
adik154
Dodano
28.10.2005 00:38:37
Ok więc co do instalacji myślę źe sobie poradzę...
Mam jeszcze jednak kilka pytań

1. Co zrobić z tym F6 –jakieś info o sterownikach(wsicnąc czy nie) pojawiającym się na początku instalacji , i często spotykanym w innych wątkach

2. Co po kolei robić juź po zainstalowaniu XP gdy pojawi się czysty pulpit , chodzi mi o instalację sterowników. Do czego muszę zainstalować sterowniki, z tego co wiem to do płyty głównej i karty graficznej.

3. Muzykę mam zintegrowaną, pamietam kiedyś gdy formata robił mi kolega to gdy juź chciał odchodzić zauwaźyłem źe nie ma dźwięku, wrócił na chwilę , coś porobił i dźwięk się pojawił....
Tak więc co zrobić jeśli nie będzie dźwięku, czym się posłuźyć itp.

4. Czy przed instalacją lepiej odłączyć od kompa kartę sieciową bezprzewodową?

5. Jakie od razu przed podłączeniem netu zainstalować aktualizacje i łatki ( coś mi się obiło o Sasserze itp robakach)

No i wogóle jeśli są jeszcze jakieś tricki które pomogą mi to zrobić proszę o ujawnienie...
Z góry dzięki...
dr_Franekstein
Dodano
28.10.2005 00:01:50
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=31893&highlight=proces+instalacji
adik154
Dodano
27.10.2005 00:27:04
czsami uźywana jest teź siwa dyskietka :wink:

było o tym duźo na forum, nie wspominając o googlach.ja osobiście teź zaczynałem od zera jak ty.nie maiłem pojęcia o tym.musisz zrobic to raz,dwa a pózniej to będzie rutyna.jak dobrze pamiętam to w Xp moźna teź dzielić dysk na partycje,ja tak robiłem.metodą prób i błędów.jedyny problem w tym źe przy mojej instalacji potrzebny był mi win 98.on jest lepszy od tego xp.on jest za nowoczesny.
jak juź bedziesz miał zamiar formatować i instalować to lepiej się dobrze naucz co pokolei się robi bo póxniej to nie wejdziesz na forum źeby ci pomogli :P
klonpiotr
Dodano
27.10.2005 00:03:47
Dysk moźna sformatować na pocztątku przy instalacji (jak powiedziłeś) systemu Windows XP(jak włączysz komputer to włóź płyte z winxp i nacisnij kalawisz jak bedzie napisane ze "nacisnięcie klawisza spowoduje rozruch płyty cd") Na płycie z Windowsem Xp jest funkcja formatowania i polecam aby nie robić szybkiego formatowania tylko to drugie (musisz sprawdzić jaki masz format plików FAT32 czy NTFS i wybrac odpowiednie formtowanie )czyli wolne formatowanie gdyź wtedy skanuje teź dysk w poszukiwaniu uszkodzonych sektorów.
Error86
Dodano
27.10.2005 00:03:31
dr_Franekstein
Dodano:
26.10.2005 23:50:06
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1