Foldery są dostępne, ale Internet nie
Witam,
Mam problem: mam do udostępnienia Internet na inny komputer.
Pierwszy komputer (mój):
– Internet leci przez USB (chello)
– Karta sieciowa udostępniająca Internet, pliki, drukarke
Drugi komputer (siostry):
– Karta sieciowa odbierająca udostępniający Internet, pliki, drukarke
No i tu zaczyna się problem. Kilka tygodni temu Internet do siostry nie dotarł. Wszystko niby ok, zmieniłem kabel sieciowy bo myślałem, źe został gdzieś przerwany – nic to nie pomogło.
Udostępnianie plików i drukarki działa, ale ten głupi Internet u siostry nie działa :|
Pomóźcie!
Btw.: czytałem artykuł o udostępnianiu.
Mam problem: mam do udostępnienia Internet na inny komputer.
Pierwszy komputer (mój):
– Internet leci przez USB (chello)
– Karta sieciowa udostępniająca Internet, pliki, drukarke
Drugi komputer (siostry):
– Karta sieciowa odbierająca udostępniający Internet, pliki, drukarke
No i tu zaczyna się problem. Kilka tygodni temu Internet do siostry nie dotarł. Wszystko niby ok, zmieniłem kabel sieciowy bo myślałem, źe został gdzieś przerwany – nic to nie pomogło.
Udostępnianie plików i drukarki działa, ale ten głupi Internet u siostry nie działa :|
Pomóźcie!
Btw.: czytałem artykuł o udostępnianiu.
Odpowiedzi: 5
Chyba zartujesz kolego ?ktosiek:
na Twoim komputerze:
– Sprawdz brame domyslna przypisana przez chello i wpisz to samo IP jako brame na polaczeniu z siostra (wyskoczy prawdopodobnie monit iź brama jest w innym segmencie sieci czy cos takiego to zatwierdz)
– Wprowadz adresy DNS (192.168.0.1, 62.179.1.61)
klawiszek, porobiles pare zrzutow, ale nie te interesujace.
Chodzi o wlasciwosci Chello i konkretnie zakladke Zaawansowane.
Na kompie siostry wlasciwosci protokolu TCP/IP.
jak dla mnei to:
na Twoim komputerze:
– Sprawdz brame domyslna przypisana przez chello i wpisz to samo IP jako brame na polaczeniu z siostra (wyskoczy prawdopodobnie monit iź brama jest w innym segmencie sieci czy cos takiego to zatwierdz)
na komputerze siostry:
– brama: 192.168.0.1
– DNS (192.168.0.1, 62.179.1.61 + ew. 62.179.1.60)
u mnie takie ustawienia działają
na Twoim komputerze:
na komputerze siostry:
– brama: 192.168.0.1
– DNS (192.168.0.1, 62.179.1.61 + ew. 62.179.1.60)
u mnie takie ustawienia działają
http://img181.imageshack.us/img181/2104/17ah1.jpg
^ Połączenie "Internet" Chello.
http://img181.imageshack.us/img181/616/28nv.jpg
^ Połączenie mojej siostry "Kasia". Na komputerze siostry jest wszystko tak samo, prócz wpisanego ip, u niej jest 192.168.0.2
Widoczne na screenach "Połączenie lokalne" jest nieistotne. Poprostu zostało po starym łączeniu się z Neostradą, a usunąć go nie mogę (nie działa usuwanie w tym wypadku ;f)
^ Połączenie "Internet" Chello.
http://img181.imageshack.us/img181/616/28nv.jpg
^ Połączenie mojej siostry "Kasia". Na komputerze siostry jest wszystko tak samo, prócz wpisanego ip, u niej jest 192.168.0.2
Widoczne na screenach "Połączenie lokalne" jest nieistotne. Poprostu zostało po starym łączeniu się z Neostradą, a usunąć go nie mogę (nie działa usuwanie w tym wypadku ;f)
Czytales i co ? Zaznaczyles udostepn ianie na polaczeniu Chello ? Skonfigurowales kompa siostry ? Tzn. powpisywales w ustawieniach DNS i brame ?
Czytales i co ? Zaznaczyles udostepn ianie na polaczeniu Chello ? Skonfigurowales kompa siostry ? Tzn. powpisywales w ustawieniach DNS i brame ?
Strona 1 / 1