FIzyka...pomocy

Cześć. Profesorka od fizyki zadała nam takie pytanie. Dlaczego krople deszczu zakładając brak jakichkolwiek oporów powietrza będą idealnymi kulami? Mamy jej to wytłumaczyć biorąc pod uwage napięcie powierchniowe i matematyke. Szczerze mówiąc mam 4 z fizyki (szoła średnia) ale wyloźyłem sie na tym i nie mam pojęcia jak to rozwiązać???? Dziękuje za kaźdą pomoc.

Odpowiedzi: 6

adik154:
istnieje jakieś prawo

Wątpie źeby istniało prawo dotyczące temu doświadczeniu. To jest raczej myślenie na chłopski rozum bo kto wie co drzemie w głowach fizyków (patrz moja szkoła :twisted: )
Zygo
Dodano
19.04.2005 21:53:02
ee... no jest, prawo grawitacji :D
czterech_
Dodano
19.04.2005 21:34:58
dziękuje, dziękuje, dziękuje i jeszce raz dziękuje:DDD A na poparcie tego "Opór powietrza powoduje źe woda na dole kropli "spływa" na jej górną część" istnieje jakieś prawo????/ tak dla pewności się pytam.
bardzo dziękuje wam : "czterech_" i "Zygo"
adik154
Dodano
19.04.2005 21:03:03
Opór powietrza powoduje źe woda na dole kropli "spływa" na jej górną część. Jak nie ma oporu powietrza to przyciąganie grawitacyjne jest takie samo na kaźdą część kropli.

Z matmy to moźe będzie trzeba wytłumaczyć z Pi
Zygo
Dodano
19.04.2005 20:45:36
Yyyy źe jakiego prawa??? YYyy kurde to mnie przerasta :( Ona coś tam mówiła źe coś z tym napięcie powierchniowym będzie to zwiąne... :( Masakra no...
adik154
Dodano
19.04.2005 19:41:50
generalnie chyba tak. skoro nie ma oporów powietrza to cała kropelka porusza się...ee...cała... i wszędzie mamy równiutkie napięcie..ale matematyka.. hmpf...

moźe najpierw naleźy sobie zadać filozoficzne pytanie czmuszto kropla wody wygląda jak wygląda.
hm...

jeszcze przemyśle ;)

EDIT: eeek! tam jest 'dlaczego' a nie 'czy'!! w takim razie to logiczne ze wlasnie dlatego ze nie ma oporów powietrza, a więc nie ma tez prawa bernuliego (czy jak sie go tam pisze) i powietrze tak sprytnie nie opływa kropli, tworząc z niej kroplasty kształt; innymi slowy brak oporów powietrza tworzy z kropli wody zwykłą kulkę, którą moźna traktować nawet jako ciało stałe.
czterech_
Dodano
19.04.2005 19:19:36
adik154
Dodano:
19.04.2005 14:58:41
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1