Filmy w odcieniu różowym

Tak jak w temacie. Mam zapytanie przez co tak sie może dziać. Zawsze było dobrze a ostatnio jak zainstalowałem system na nowo to tak jest. Mam zainstalowane K-Lite Codec Pack, WinDVD, Pinnacle Studio 10 Plus. Prawdopodobnie przyczyna leży po stronie programu Pinnacle, ale nie jestem pewien. Prosze o odpowiedź. Mam nadzieje że idzie to jakoś naprawić a nie fotmat znowu ;/

Odpowiedzi: 1

Możesz w programie którym odtwarzasz film sprawdzić jakiego w danej chwili używa dekodera? Potem zostanie tylko usunięcie problematycznego kodeka. Np. w subedit playerze po kliknięciu na filmie prawym i wybraniu właściwości można zobaczyć jakich filtrów używa do dekodowania.

Ale...
efekt różowego filmu i u mnie się kiedyś pojawił po instalacji windvd 6, z programem zainstalował się dekoder mpeg4 który powodował taki objaw.
Ściągnij z tąd: http://www.cccp-project.net/ programik insurgent, po jego uruchomieniu odszukaj na liście registered filters filtr o nazwie bodajże intervideo mpeg4 decoder (nie pamiętam dokładnej nazwy, a nie mam zainstalowanego windvd żeby sprawdzić) zaznacz go i daj unregister filter.
Zobacz jak będzie.

Sprawdź też czy nie masz pomieszanych ustwaień we właściwościach nakładki wideo (to w ustawieniach karty graficznej) lub właściwościach samych dekoderów.
SLAY3R
Dodano
29.10.2006 16:47:21
  • marim32 29.10.2006 17:50:15

Niestety ale nic z tego nie daiała. nawet odinstalowanie WinDVD nie pomogło.<br />

• SLAY3R 29.10.2006 18:36:58

Zapomniałem zapytać. To się dzieje we wszystkich filmach? Divx, xvid, dvd, wmv? Czy tylko w niekt&oacute;rych?<br />Sprawdziłeś ustawienia nakładki wideo?<br /><br />Spr&oacute;buj przeinstalować ten kodek pack, albo zainstaluj inny chociażby ffdshow.<br />Zobacz jak filmy będą wyglądać w vlc media player.<br />

• marim32 29.10.2006 20:59:20

<p>To sie dzieje we wszystkich formatach ;/, przeinstalowywałem ten kodek pack, sprawdzałem ustawienia nakładki wideo i w niej jest wszystko w porzadku, bo nic nie zmieniałem. Spr&oacute;buje jeszcze ten VLC PLayer.</p><p> VLC Media Player niestety też to samo. Mam nadzieje że nie zostanie mi tylko zrobić formata. :/ :/ <br /></p>

• SLAY3R 29.10.2006 22:18:02

Skoro w vlc też tak jest, to nie będzie to wina kodek&oacute;w, ten program ma swoje niezależne dekodery.<br />Zobacz jeszcze jak vlc bedzie to odtwarzał w opengl. [settings/preferences/video/otuput modules/opengl z listy]<br /><br />Przeinstaluj directx i sterowniki do karty graficznej.<br />

• marim32 31.10.2006 17:59:27

Przeinstalowałem sterowniki do karty graficznej i jest troche lepiej. Filmy są nadal r&oacute;żowawe ale nie aż tak. Bo wtedy byłyt praktycznie tak mocno r&oacute;żowe, aż ciemne, a teraz są jaśniejsze.<br />

• SLAY3R 31.10.2006 20:07:21

Zr&oacute;b i wrzyć na forum screenshoty z:&nbsp;filmu,&nbsp;ustawień&nbsp;kolor&oacute;w&nbsp;i&nbsp;ustawień&nbsp;nakładki&nbsp;video.<br />Jaką kartę graficzną masz i jaka wersja sterownik&oacute;w?<br /><br />Przeinstalowywałeś directx i czy sprawdziłeś jak vlc odtwarza w opengl (wcześniej o tym pisałem)?<br />

• marim32 01.11.2006 14:30:00

<p>Screen&oacute;w z filmu nie ma sensu zamieszczać, gdyż na screenie kolory są normalne. :/</p><p>Screen ustawień kolor&oacute;w:</p><p>http://img100.imageshack.us/img100/6083/ustkolorwpb3.png</p><p>Screen ustwaień nakładki wideo:</p><p>&nbsp;http://img234.imageshack.us/img234/1382/ustnakwideopj4.png</p><p>&nbsp;</p><p>Przeinstalowałem DirectX, sprawdziłem też jak odtwarza VLC w OpenGL i też wszystko na r&oacute;żowo. :/ :/&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>

• SLAY3R 01.11.2006 15:01:38

Dziwna sprawa :/ Na screenie kolory są dobre a na ekranie nie... może to coś z samą kartą? Masz możliwość sprawdzenia jej na innym pc?<br />Czy pr&oacute;bowałeś innej wersji sterownik&oacute;w?<br />Można spr&oacute;bować wyłączenia nakładki, może coś to da... Ściagnij z netu <strong>coolbits 2 </strong>- wpis do rejestru kt&oacute;ry odblokuje ukryte ustawienia. Na zakładce nakładka wideo pojawi się opcja do wyłączenia nakładki.<br /><br />Update:<br />A czy na zakładce zarządzanie kolorami masz jakiś profil kolor&oacute;w ustawiony?<br />

• marim32 02.11.2006 20:43:19

Wyłączenie nakłądki wideo nic nie dało. Nie mam ustawionego żadnego profilu na zakładce zarządzania kolorami.<br />

• marim32 07.11.2006 22:56:55

No nic. Niestety nikt jak widać nie umie mi pomóc. Mimo wszystko dzięki za porady i dobre chęci. Bardzo dziękuje :) pozostaje mi tylko zrobić formata przy najbliższej okazji i sie z tym nie pier***** :P. Jeszcze raz dzięki za pomoc.<br>

• Seeker 08.11.2006 06:44:25

<p>Na stronie Pinnacle jest patch , </p><p>Zobacz czy pomoże jego instalacja , lub ew upgrade do wyzszych wersji<br></p><p><a href="http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Support/Consumer+Support/" target="_blank" title="http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Support/Consumer+Support/">http://www.pinnaclesys.com/PublicSite/uk/Support/Consumer+Support/</a>&nbsp;</p>

• marim32 10.11.2006 08:32:03

Tego patcha 10.6 mam zainstalowanego. Bety nie będę instalował.<br>

• Zafu 10.11.2006 13:48:16

Mam, a może miałem podobny problem z filmami odtwarzanymi w Power DVD. Otóż w moim przypadku pomogło "bawienie się" z profilami kolorów. Zaimportowałem jakieś profile, które były w windzie, zmieniałem je (również u góry: zastosuj zmiany do pulpitu czy nakładki) i dziwnym zbiegiem okoliczności, mnie się udało wrócić do normalności. Oczywiście cały czas jest włączony program do odtwarzania filmów i od razu widać, czy zmiany dają jakiś skutek. Poza tym, gdy zaznaczałem w Winampie (advanced Video Option: Allow hardware video overlay (recomended--best performance)), to również w Winampie było różowo. Teraz już nie. U mnie Winamp&nbsp;jest domyślnym odtwarzaczem, może też on wpływał na Power DVD - nie wiem. Może to jest jakiś trop. Pozdrawiam.

• marim32 10.11.2006 21:41:28

W Winampie nie mam w ogóle zainstalowanych kodeków Wideo. Nigdy ich od jakichś dwóch lat nie instalowałem więc to wyklucza problem.<br>

marim32
Dodano:
29.10.2006 15:20:24
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1