Filmowy problem
Mój kochany komp doznał dziwnej choroby. Objawy są łatwozauwaźalne i bardzo dokuczliwe. Przy próbie odpalenie jakiegokolwiek filmu komp zacina się, prawie zawiesza. Ten sam efekt, ale przechodzący po kilku(nastu) minutach, pojawia się przy generowaniu miniatur filmów w katalogu. Moźe ktoś wie co jest tego przyczyną. Jeźeli niczego nie wymyślę to czeka mnie 2 format w ciągu 4 dni :(
Odpowiedzi: 11
dobrym sposobem na odinstalowanie kodeków jest:
1) usuniecie kodeków z panelu sterowania=>> dodaj\usun programy
2) start=>> wyszukaj (pliki i foldery) i usnać pliki z rozszerzeniem *.ax z (C:\Programu Fles oraz C:\Wndows)
1) usuniecie kodeków z panelu sterowania=>> dodaj\usun programy
2) start=>> wyszukaj (pliki i foldery) i usnać pliki z rozszerzeniem *.ax z (C:\Programu Fles oraz C:\Wndows)
Przyczyna niepoprawnego działania systemu została prawie, źe zlokalizowana. Prawdopodobnie problem stanowią sterowniki do k.graficznej. Przy najnowszych forceware 77.72 z obecną kartą(GF 6600GT) komp zacina się przy odpalaniu filmów. Ze starą kartą (GF GF5200) wszystko jest OK. Po zainstalowaniu sterowników dostarczonych do karty wszystko działa. Na oficjalnej stronie producenta karty sterowniki 77.72 zalecane są do serii 7800.
Wszystko było by jasne, gdyby nie to, źe przy poprzedniej instalacji systemu rozpocząłem z FX5200, później wymieniłem na 6600GT, zainstalowałem stery v.77.72 i wszystko było OK.
Wszystko było by jasne, gdyby nie to, źe przy poprzedniej instalacji systemu rozpocząłem z FX5200, później wymieniłem na 6600GT, zainstalowałem stery v.77.72 i wszystko było OK.
No niestety, zostaje mi tylko format kompa. Nawet FFDShow nie pomógł :cry:
Bobi:
jesli nie bawisz sie w kompresję, dekompresję np. VirtualDub sciagnij i zainstaluj ffdshow.
Filmy w DivX i XVid powinny bez niczego działać.
A jeśli się bawię w kompresję i robienie filmów, to czy kodek divx6 będzie obsługiwany przez programiki do obróbki??? Bo to nowy kodek jest. Jak myślicie?
Dziwne, próbowałeś sciągać te kodeki z innych zródeł, inne wersje ?
Moja propozycja jest taka, jesli nie bawisz sie w kompresję, dekompresję np. VirtualDub sciagnij i zainstaluj ffdshow.
Moja propozycja jest taka, jesli nie bawisz sie w kompresję, dekompresję np. VirtualDub sciagnij i zainstaluj ffdshow.
Po odinstalowaniu wszystkich kodeków problem zawieszania kompa został wyeliminowany. Oczywiście filmy nie działają. Po zainstalowaniu XviD'a i Divx'a problem znów się pojawił.
Fezz:
Przy poprzedniej instalce windowsa miałem najpierw DivX 5.2, a potem zamieniłem go na v. 6.
Czyli nowego divx6 się nie moźna czepić?
Przy poprzedniej instalce windowsa miałem najpierw DivX 5.2, a potem zamieniłem go na v. 6.
A wcześniej jaki miałeś DivX? Moźe tu leźy pies pogrzebany?
Co do kodeków sprawa wygląda następująco. Tuź po formacie zainstalowałem tylko Divx6 i Xvid. Gdy zauwaźyłem co się dzieje z filmami, zainstalowałem pakiet ACE mega codecpack. Problem występuje nadal.
Ja upatruje przyczyne w czymś innym. Do takiego wniosku doszedłem, po odpaleniu AVI system doctora (z allplayera). Testy idą niby dobrze, do momentu testowaniaa układu video. Pojawia się test(chiba 3D) generujący taki śmieszy sześcian. Gdy jest 'device:software' mam 0–5 fps, ale gdy do pracy przystępuja grafa prędkości wzrastają do 85 fps. Test niby daje zielone światło, ale prog nie przeprowadza ostatniego testu 'codeck'.
Ja upatruje przyczyne w czymś innym. Do takiego wniosku doszedłem, po odpaleniu AVI system doctora (z allplayera). Testy idą niby dobrze, do momentu testowaniaa układu video. Pojawia się test(chiba 3D) generujący taki śmieszy sześcian. Gdy jest 'device:software' mam 0–5 fps, ale gdy do pracy przystępuja grafa prędkości wzrastają do 85 fps. Test niby daje zielone światło, ale prog nie przeprowadza ostatniego testu 'codeck'.
Co do tych miniatur to spróbuj usunąc w rejestrze klucz HKEY_CLASSES_ROOT\SystemFileAssociations\.avi\shellex\PropertyHandler
Sprawa ewidentnie śmierdzi i obraca sie ona wokół kodeków.
Moźe warto zanim zastosujesz panaceum spróbowac coś w tym kierunku zrobić.
Jakie kodeki masz zainstalowane ?
Sprawa ewidentnie śmierdzi i obraca sie ona wokół kodeków.
Moźe warto zanim zastosujesz panaceum spróbowac coś w tym kierunku zrobić.
Jakie kodeki masz zainstalowane ?
Strona 1 / 1