FDD vs CDRW???
Elo :!: :!: :!:
Niedawno potrzebowałem paru plików z dyskietki i gdy próbowałem ją otworzyć to nastąpiła zawiesina XP–ka, łącznie z myszą.
Resetowałem i spróbowałem jeszcze raz. Zauwaźyłem źe o dziwo przy wskaźniku myszy pojawił się symbol płyty jakby oczekiwał na odpowiedź z nagrywarki (mrugająca dioda). FDD rzęziło, obie diody (FDD i CDRW) zapalały się równocześnie i sytuacja się powtórzyła. Jak narazie nie uźywam FDD i czekam na propozycje usunięcia ustereczki.
Thankz All
Narciasz :!: :!: :!:
Niedawno potrzebowałem paru plików z dyskietki i gdy próbowałem ją otworzyć to nastąpiła zawiesina XP–ka, łącznie z myszą.
Resetowałem i spróbowałem jeszcze raz. Zauwaźyłem źe o dziwo przy wskaźniku myszy pojawił się symbol płyty jakby oczekiwał na odpowiedź z nagrywarki (mrugająca dioda). FDD rzęziło, obie diody (FDD i CDRW) zapalały się równocześnie i sytuacja się powtórzyła. Jak narazie nie uźywam FDD i czekam na propozycje usunięcia ustereczki.
Thankz All
Odpowiedzi: 5
Elo :!: :!: :!:
Problem rozwiązał się w sumie przypadkowo :wink:
Miałem zainstalowane Nero Drive Image i w tym tkwił problem. Po odinstalowaniu tego progsa wszystko wróciło do normy. W jakiś dziwny sposób wymuszał działanie obu tych napędów ale dlaczego to nie wiem do teraz. Flopka działa – problem rozwiązany. Moźna zamknąć temat...
Problem rozwiązał się w sumie przypadkowo :wink:
Miałem zainstalowane Nero Drive Image i w tym tkwił problem. Po odinstalowaniu tego progsa wszystko wróciło do normy. W jakiś dziwny sposób wymuszał działanie obu tych napędów ale dlaczego to nie wiem do teraz. Flopka działa – problem rozwiązany. Moźna zamknąć temat...
W takim wypadku moźesz mieć coś z BIOS'em, albo z mobo. Spróbuj zresetować ustawienia BIOS–u. A jak i to nic nie da to zrób format win98 i zainstaluj jeszcze raz. Jak to samo będzie to nie mam pojęcia.
Aha. Ale zanim to wszystko porobisz to sprawdź kompa antywirem on–line. Moźesz miećzłosliwego wirka :)
Aha. Ale zanim to wszystko porobisz to sprawdź kompa antywirem on–line. Moźesz miećzłosliwego wirka :)
Zrobiłem tak jak pisałeś Pyton_000 ale to nic nie dało. Niestety z flopki muszę czasem korzystać więc odłączenie jej nie wchodzi w rachube. Dodam, źe mam dwie windy. Win 98 i XP. Sytuacja jest identyczna. Czy to nie dziwne? Moźe coś padło... Zna ktoś jeszcze jakieś inne rozwiązanie czy tylko standardowe hasło "FORMAT X" (choć i to nie wiem czy coś da) :cry: Moźe miał ktoś podobny problem?
Z reinstalką windy nie tak prędko.
Poodłączaj FDD i CD–RW od kabli, potem w windzie powywalaj ich stery, potem podłącz FDD i odpal normalnie winde. Skopiuj sobie pliczki, a potem podłącz CDRW Jeśli będzie się dzialo nadal tak jak było to odłącz wogóle FDD i wyłącz wi BIOS–ie i po kłopocie :D
Poodłączaj FDD i CD–RW od kabli, potem w windzie powywalaj ich stery, potem podłącz FDD i odpal normalnie winde. Skopiuj sobie pliczki, a potem podłącz CDRW Jeśli będzie się dzialo nadal tak jak było to odłącz wogóle FDD i wyłącz wi BIOS–ie i po kłopocie :D
Według mnie masz tak zwany konflikt sterowników... poprostu sterownik odpowiedzialny za fdd w jakiś sposób przejął kontrolę nad cdrw. Moja rada spróbuj odinstalować sterowniki fdd i cdrw poc czym reset kompa i jeźeli to nie pomoźe niestety reinstalka wina :–( Powodzonka
Strona 1 / 1