## FDD problem ##
Witam
Mam taki problem
Podłaczyłem w starym kompie stacje dyskietek 3.5"
NOrmalnie zasilanie i tasme.
Przy starcie komp ją wykrywa stacja buczy itp, jednak w xp jak chce odczytac dysk pluje sie ze bląd nosnika. no to chcialem sfromatowac to po chwili pisze
Typ Plików RAW
Przechodzi na FAT
i potem wypluwa ze błędna scieźka lub nosnik.
co moze być powodem tego????
czy to jest egal jak podłącze tasme tzn wiem bo wyźłobienia mi to mowia ale mam tasme z 3 koncowkami i przy jednej tasma jest przepleciona jakby. czy to ma jakies znaczenie, i co do zasilania tez???
–––
Nie #–szuj tak, OK?
brtx
Mam taki problem
Podłaczyłem w starym kompie stacje dyskietek 3.5"
NOrmalnie zasilanie i tasme.
Przy starcie komp ją wykrywa stacja buczy itp, jednak w xp jak chce odczytac dysk pluje sie ze bląd nosnika. no to chcialem sfromatowac to po chwili pisze
Typ Plików RAW
Przechodzi na FAT
i potem wypluwa ze błędna scieźka lub nosnik.
co moze być powodem tego????
czy to jest egal jak podłącze tasme tzn wiem bo wyźłobienia mi to mowia ale mam tasme z 3 koncowkami i przy jednej tasma jest przepleciona jakby. czy to ma jakies znaczenie, i co do zasilania tez???
–––
Nie #–szuj tak, OK?
brtx
Odpowiedzi: 7
Nic nie przychodzi mi do głowy moźe kontroler FDD uszkodzony – taśma.
Musisz ją podłączyć do innego kompa i sprawdzić bo tak to sobie będziemy gdybać – nie spotkałem się z takim problemem z FDD, bo jak jest wszystko ustawione dobrze w biosie i na taśmie i nośniki są sprawne to albo czyta i formatuje albo nie.
Waźne:
Jak napęd będzie dobry zrób obowiązkowo format /u całego dysku i wgraj XP na nowo.
Musisz ją podłączyć do innego kompa i sprawdzić bo tak to sobie będziemy gdybać – nie spotkałem się z takim problemem z FDD, bo jak jest wszystko ustawione dobrze w biosie i na taśmie i nośniki są sprawne to albo czyta i formatuje albo nie.
Waźne:
Jak napęd będzie dobry zrób obowiązkowo format /u całego dysku i wgraj XP na nowo.
do JN :: na innym kompie chodzi dyksietka bez problenmy, sformatowac sie nie da bo jak formatuje to jak pisałem wczesniej wyskakuje ze fotmat plików to RAW i stopuje sie
Afolek, a w tym BIOSie to jak jest, przy opcji
"Floppy 3 Mode Support" , masz enabled czy disabled ustawione? musi być disabled . Znajdziesz to
w "Standard CMOS Setup Menu"
"Floppy 3 Mode Support" , masz enabled czy disabled ustawione? musi być disabled . Znajdziesz to
w "Standard CMOS Setup Menu"
Pierwsze sprawdz w mój komputer czy XP widzi stacje dyskietek.
Weź inną dyskietke i sprawdz, spróbuj dyskietke sformatować w napędzie, zobacz później czy da się coś na nią zapisać i będziesz wiedzial czy stacja jest dobra, ewentualnie sprawdz ją na innym komputerze.
Moźe dyskietki masz uszkodzone.
Weź inną dyskietke i sprawdz, spróbuj dyskietke sformatować w napędzie, zobacz później czy da się coś na nią zapisać i będziesz wiedzial czy stacja jest dobra, ewentualnie sprawdz ją na innym komputerze.
Moźe dyskietki masz uszkodzone.
TAK TO ZROBILEM I WBIOSIE WIDZI, PRZY STARCIE SIE WLACZA, W XP JAK WSADZE DYSKIETE TO PISZE
"NA DYSKIETCE NIE ZNALEZIONO ZNACZNIKA ADRESU IDENTYFIKATORA" I LIPA
Nie pisz capslockiem – oznacza to krzyk.
SLAY3R
"NA DYSKIETCE NIE ZNALEZIONO ZNACZNIKA ADRESU IDENTYFIKATORA" I LIPA
Nie pisz capslockiem – oznacza to krzyk.
SLAY3R
Zaslanie stacji nie da się inaczej załoźyć niź prawidowo jak kontrolka się swieci jest dobrze, taśma mniejsza wtyczka zgodnie z nacięciem, jeźeli taśma bez garbu na wyłączonym komputerze przełoźyć nic się nie stanie jak będzie źle załoźona taśma powinna wtedy ciągle świecić się dioda. Jeźeli komputer wykrywa to w biosie powinno być dobrze ustawiony rodzaj i pojemność stacja A 1.44.Zmień dyskietke, jak nic stacja uszkodzona, ewentualnie sprawdz na innej taśmie.
Raczej zasilanie masz dobrze podłączone, podłącz napęd do taśmy za tym kawałkiem skręconym (ostatnia wtyczka)
Strona 1 / 1