FDD nie działa, ale jest sprawna w 100 proc.
Witajcie. Sprawiłm sobie całkiem nowego kompika.I albo bios jest walnięty, albo prąd się gdzieś schował. Nowa, sprawdzona dziś na innym komputerze stacja FDD nie działa. Nie źyje. Jest właczona w biosie, jednak nie daje oznak źycia. Płyta Gigabyte 8IPE 100 Pro3. Co moźe być tego przyczyną ? Taśma sygnałowa ok.
pozdrawiam
pozdrawiam
Odpowiedzi: 3
Po prostu nie działa u mnie w kompie. Zaniosłem ją do sklepu, tam podłaczyliśmy, wszystko ok. W biosie teź wszystko ok. Czyli faktycznie NAJPRAWDOPODOBNIEJ winowajźć jest kawałek kabla zasilającego. Kawałek, bo z tej samej źyły zasilany jest CDRom i tam wszystko ok. A moźe i sama wtyczka. Problem w tym, źe mam tylko jedną wtykę zasilającą do FDD. Będę próbował. Dzięki
Jest jeszcze jedna moźliwość – widziałem to parę razy – kabel zasilający flopa nie podawał prądu,sama wtyczka była zwalona – sprawdź z drugą, bo zdaje się są dwa złacza zasilające.
THX:
Nowa, sprawdzona dziś na innym komputerze stacja FDD nie działa.
Wobec tego , co napisałeś, odpowiedź moźe być tylko jedna – wymień, kup nową stację dyskietek.
No chyba , źe myślałeś co innego a co innego napisałeś.
W BIOSie w Standard CMOS Setup sprawdź czy nie masz przypadkiem włączonej opcji "Floppy 3 Mode spupport" – powinna być wyłączona.
Zwróć uwagę na przyporządkowanie litery do stacji i na próbe podłącz wtyczkę środkową na taśmie lub odwrotnie (nie wiem jak masz teraz).
Sprawdzałeś czy jak ustawisz bootowanie z dyskietki cośkolwiek stacja się odzywa?
Strona 1 / 1