Fatalny błąd

Witam, na wstępie zaznaczam że z racji młodego wieku jestem słabo obeznany z komputerem, i niestety popełniłem błąd, którego za nic nie mogę naprawić : Otóż przy reinstalce sytemu pomyliłem dyski na których ma być zainstalowany nowy XP. W ten oto sposób zamiast na C, wylądował na D. Powodem ponownej instalacji było uszkodzenie wersji z dysku C. Chciałem przywrócić status quo, więc spróbowałem formatu partycji C. Nie wyszło, komputer "...nie może dokończyć formatowania" - usunąłem część plików ręcznie. Jednak systemowe nie dają się ruszyć. Czy jest jakiś program, który sformatuje mi dysk C? Dodam jeszcze, że przy uruchomieniu włączają się try opcje - dwie wersje WinXP i instalator. Pierwsza wersja nie działa (uszkodzona jest). Jak zrobić, żeby system startował w sposób"tradycyjny"? Z góry dzięki

Odpowiedzi: 3

"...nie może dokończyć formatowania" - to mnie troszkę zaciekawiło, a można nawet powiedzieć, że zaniepokoiło. Ucho, czyli według tego co piszesz, jeśli kolega usunie partycje C, to D też "pójdzie do piachu" (zakładając, że D to partycja rozszerzona) ? Oczywiście nie kwestionuje tego, ale wytłumacz mi, plis, dlaczego. Poważnie nie rozumiem :-(
Bejkrools
Dodano
01.03.2009 05:15:26
  • Ucho 01.03.2009 13:44:40

[quote=Bejkrools]" jeśli kolega usunie partycje C, to D też "pójdzie do piachu" (zakładając, że D to partycja rozszerzona)[/quote]Tak. Najprościej: aby utworzyć na dziewiczym dysku np. dwie partycję (główną i rozszerzoną) najpierw musimy utworzyć partycję główną, a w drugiej kolejności partycję rozszerzoną na partycji głównej, a na rozszerzonej dysk logiczny. W tym momencie jeżeli najpierw wywalamy partycję główną to, siłą rzeczy, idą won wszystkie partycje rozszerzone zależne od głównej. Jedyną przeszkodą może być program, którym to robimy, bo po prostu nie usunie nam partycji głównej bez usunięcia przez nas wszystkich partycji rozszerzonych.

Pytanie nr 1: co chcesz zostawić w kompie i na której partycji ? Pytanie nr 2 nieco związane z pyt nr 1: czy możesz usunąć wszystko z dysku (z obu partycji ?) i postawić system na nowo na dziewiczym ? Na odp. na pyt nr 1 poczekam, a jeżeli odp. na pyt nr 2 jest twierdząca to spod instalatora WinXP sformatuj obie partycje (ale nie szybkim formatowaniem tylko normalnym) i postaw system na pierwszej. Jeżeli odpowiedź jest negatywna to czekam na wynik pyt. nr 1. [quote=Bejkrools] Uruchom instalator XP, usuń partycje C a następnie utwórz ją na nowo. Tak samo zrób z partycją D a potem postaw system na C. To zadziała na 100% tylko czy to spełnia Twoje założenia ?[/quote] Jeżeli usuniesz najpierw partycję C:, a D: jest to partycja rozszerzona z dyskiem logicznym (tak se mniemam, oczywista) to szlag trafi i partycję D: (pod warunkiem, że instalator to zrobi :lol: ) tak więc uważaj zanim zastosujesz się do tej rady, bo jeszcze nie znam odpowiedzi na pyt. nr 1.
Ucho
Dodano
01.03.2009 01:19:14
Może podsunę taki pomysł... Sposób pierwszy: Uruchom instalator XP, usuń partycje C a następnie utwórz ją na nowo. Tak samo zrób z partycją D a potem postaw system na C. To zadziała na 100% tylko czy to spełnia Twoje założenia ? Sposób drugi: Tak jak sposób pierwszy do momentu zabawy z partycją D (zakładam, że nie chcesz stracić ulubionych xxx :-" ). Instalujesz system na C a potem, po instalacji odpalasz usuwasz z dysku D wszystko co związane z niechcianym systemem, następnie Start > Uruchom > msconfig, wchodzisz do zakładki BOOT.INI i usuwasz co zbędne, czyli informacje o drugim systemie (znajdziesz o tym sporo w necie pod hasłem boot.ini). Nie daje gwarancji na działanie, ale jeśli to zawiedzie, to zawsze pozostaje sposób pierwszy :mryellow: Aaaa... i zerknij jeszcze przed tym wszystkim czy format na dysku C nie jest przypadkiem RAW, ok ? Tak dla pewności.
Bejkrools
Dodano
28.02.2009 16:43:25
ProblemoXP
Dodano:
28.02.2009 15:12:48
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1