FAT32 czy NTFS??
Mam pytanie. Posiadam dysk twardy 80GB ATA 100 z trzema partycjami (C: 10BG, D: 35GB, E: 35GB) Gdy kiedys formatowałem dysk system plikow zmienil sie z FAT32 na NTFS na partycjach D: i E: na partycji z windowsem dalej pozostał FAT32. Slyszalem od wielu osob ze nie powinno się miec na dysku partycji w dwóch róźnych systemach, czy to prawda?? Jezeli tak to czy moge zmienic np. z NTFS na FAT32 bez formatowania partycji?? Który system jest lepszy dla mojego dysku, i jak wogóle ustawic jestem system plików na całym dysku?? Proszę o odpowiedz, z góry dziękuje:)
Odpowiedzi: 4
Dla mnie duzo lepsze... Pozdro! :D
Dla calego dysku "ustawisz" jednorazowo tylko wtedy, gdy partycja bedzie obejmowala calosc dysku. Masz dysk podzielony, wiec nic z tego – kazda partycje formatujesz oddzielnie.Pablo_18Kce:
jak wogóle ustawic jestem system plików na całym dysku??
Poniewaz D: i E: sa wieksze niz 34GB system domyslnie formatowal na NTFS. To takie ograniczenie w XP a wiecej mozesz przeczytac w starszych postach.Pablo_18Kce:
Gdy kiedys formatowałem dysk system plikow zmienil sie z FAT32 na NTFS na partycjach D: i E: na partycji z windowsem dalej pozostał FAT32.
Eeee tam. Bzdury.Pablo_18Kce:
Slyszalem od wielu osob ze nie powinno się miec na dysku partycji w dwóch róźnych systemach, czy to prawda??
Mozna, ale lepiej na czysto.Pablo_18Kce:
Jezeli tak to czy moge zmienic np. z NTFS na FAT32 bez formatowania partycji??
Tu juz kazdy decyduje ktory mu bardziej odpowiada. NTFS jest bezpieczniejszy.Pablo_18Kce:
Który system jest lepszy dla mojego dysku
tez polecam NTFS ale najlepiej skonwertowac partycje podczas instalowania systemu
No wiec tak – rozne systemy plikow na jedym dysku w niczym sobie nie przeszkadzaja :)
Ja jestem goracym zwolennikiem NTFS...
By uzyskac NTFS bez formatu wpisz polecenie
convert c: /fs:ntfs
Jednak wydajnosc takiego NTFS–a bedzie nizsza niz po "normalnym" formacie.
Wiecej w archiwum forum i na google
Ja jestem goracym zwolennikiem NTFS...
By uzyskac NTFS bez formatu wpisz polecenie
convert c: /fs:ntfs
Jednak wydajnosc takiego NTFS–a bedzie nizsza niz po "normalnym" formacie.
Wiecej w archiwum forum i na google
Strona 1 / 1