explorer.exe

Pojawiły się 2 problemy–1. Po uruchomieniu komputera widać tapetę pulpitu bez źadnych ikonek i bez paska zadań. Po włączeniu menedźera zadań, widać, źe proces explorer. exe jest uruchomiony. Jeśli go zakończę i ponownie uruchomię ręcznie, ikony się pojawiają lecz nie uruchamiają się programy posiadające autostart. Przeinstalowałem Windows. Instalowałem po kolei róźne programy. Problem znów się pojawił, gdy zainstalowałem zaporę Sygate Personal Firewall 5.6. Czyli ona byłaby przyczyną błędu explorer.exe. Ale dlaczego wcześniej uźywałem ją bezproblemowo przez 2 m–ce? 2. Czasami zdarza się, źe po otwarciu jakiegoś konkretnego folderu następuje natychmiast błąd explorer.exe, jego zamknięcie i powrót na pulpit. Czasami pomaga wyrzucenie z takiego folderu ukrytego pliku thumbs.db, ale nie zawsze. Co jest tego przyczyną?

Odpowiedzi: 20

Moźe i dysk jest jeszcze w normie, ale to nie wyjaśnia głównego tematu: częste problemy z explorer.exe. W międzyczasie zainstalowałem HDD Regenerator i odpaliłem komputer z dyskietki utworzonej przez ten program. Rozpoczął skanowanie dysku, ale przez ok. godzinę przeanalizował niecałe 3 GB z 80. Po szybkim przeliczeniu ile zajmie mu cała operacja, zakończyłem skanowanie. Czy to musi trwać ponad dobę? Uźywał ktoś tego programu?
sebastian16
Dodano
13.06.2005 00:09:41
Wg. SMARTu nie powinneś sę przejmować jak na razie dyskiem.
MarcinX
Dodano
12.06.2005 23:28:36
Wg. SMARTu nie powinneś sę przejmować jak na razie dyskiem.
MarcinX
Dodano
12.06.2005 23:28:36
Z EVERESTA:

––––––[ SMART ]–––––––––

[ SAMSUNG SP0802N (0637J3FW926109) ]

01 Raw Read Error Rate 51 100 100 182 OK: wartość w normie
03 Spin Up Time 0 56 55 7360 OK: zawsze pozytywnie
04 Start/Stop Count 0 95 95 5103 OK: zawsze pozytywnie
05 Reallocated Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie
07 Seek Error Rate 51 253 253 0 OK: wartość w normie
08 Seek Time Performance 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie
09 Power–On Time Count 0 100 100 506392 OK: zawsze pozytywnie
0A Spin Retry Count 49 253 253 0 OK: wartość w normie
0C Power Cycle Count 0 98 98 2758 OK: zawsze pozytywnie
C2 Temperature 0 151 100 29 OK: zawsze pozytywnie
C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 507326204 OK: zawsze pozytywnie
C4 Reallocation Event Count 0 253 253 0 OK: zawsze pozytywnie
C5 Current Pending Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie
C6 Off–Line Uncorrectable Sector Count 10 253 253 0 OK: wartość w normie
C7 Ultra ATA CRC Error Rate 51 100 100 0 OK: wartość w normie
C8 Write Error Rate 51 100 100 0 OK: wartość w normie
C9 51 100 100 0 OK: wartość w normie
sebastian16
Dodano
12.06.2005 23:07:29
Sebastian16,odpal np. Everesta lub HddTach i wklej tu co wypisuje w SMART.
MarcinX
Dodano
12.06.2005 22:52:52
Nie wiem, jak duźy jest związek explorera.exe ze stanem dysku twardego, ale tak jak zauwaźył Rebe, powoli rysuje się tu nowy wątek sprawy: stan tego dysku właśnie. Program HDDLife pokazuje od dziś sprawność dysku 56%, czyli coraz mniej. Szkoda, źe nie podaje więcej informacji i dalej określa stan jako DOSKONAŁY. Pogrzebałem trochę w internecie i pobrałem program HDD Tach, ale nie potrafię zinterpretować wyników testu. Próbowałem dołączyć screena z wykresem testu, ale za krótko posiadam internet i mi to nie wychodzi :oops: . Pobrałem teź program HDD Regenerator, który podobno świetnie radzi sobie z naprawą dysku, ale nie ruszam go na razie, czekam na Wasze sugestie.
sebastian16
Dodano
12.06.2005 22:44:24
Dobrze Rebe, zrobię co kaźesz, ale proszę o dokładne wskazówki co i jak, bo nie jestem aź tak zaawansowanym uźytkownikiem. Sprawdzałem dysk poprzez zaznaczenie wszystkich partycji (3) w oknie mój komputer i we właściwościach: narzędzia, sprawdź, z opcjami: automatycznie napraw błędy systemu plików i skanuj dysk i próbuj odzyskac uszkodzone sektory. Sprawdził po restarcie. Żadnych błędów nie wykazał. Innej metody na sprawdzenie stanu dysku nie znam. Uźywam od niedawna programu HDDLIfe 1.3.25. Podaje on stan dysku DOSKONAŁY, ale ze sprawnością 77% bez wdawania się w szczegóły, dlaczego nie 100%. Temperatura dysku nie przekracza nigdy 32 stopni (wg. HDDLife i Everesta). Dysk to Samsung SP0802N 80 GB.
sebastian16
Dodano
11.06.2005 23:40:52
Sobie na zdanie własne pozwolę – Twój dysk mi się nie podoba.
Gdybyś mógł przetestować go jakim NDD, ale koniecnzie w trybie DOS–owym – obserwacja – to trwa, ale czasem warto czas poświęcić – tego jak się program przez kolejne sektory przeciska pozwala stwierdzić, czy nie ma na hdd obszaów osłabionych. To jeszcze nie błędy, ale juź ich zapowiedź i czasem do óznych nieprzyjemności prowadząca.
A weryfikacja jest bardzo prosta – widać, źe przez jakieś obszary progrma przechodzi wolniej niź przez inne i to juź jest sygnał na to o czym powyźej.
Rebe
Dodano
11.06.2005 20:17:09
Konsola nie pomogła. Po przeinstalowaniu Windows problemowy folder zachowuje się normalnie, jednak zapora Sygate dalej zamykała explorera. Zainstalowałem Outpost Personal Firewall, ale, jako źe nie przypadł mi do gustu, po kilku dniach postanowiłem znowu spróbować z Sygate i... no problem. Żadnego zamykania explorer.exe. Czyli obecnie wszystko u mnie OK (z komputerem :wink: ). Niemniej jednak problem ten często mi się przytrafiał w przeszłości, np. przy próbie zmiany wielkości wyświetlania plików w jakimś folderze (widoki– miniatury, kafelki, ikony). Przyczyna więc dalej nieznana. Mam XP SP2, Athlon XP 2200+, Soltek SL–75FRN2L 768 RAM DDR, GF4 MX440, najnowsze sterowniki.
sebastian16
Dodano
11.06.2005 20:11:40
Uruchamiasz komputer – se raz jeszcze napiszę –z płyty instalacyjnej XP.
Na pytanie o naprawę przy uźyciu konsoli potwierdzasz, źe chcesz tak zrobić.
Na ekranie widzisz pytanie o numer instalacji do naprawy – zwykle "1" – wpisujesz tę cyfrę i enter.
Potem pytanie o hasło administratora – jeźlei w czasie instalacji na to wbydowane konto hasła nie zakładałeś naciskasz enter, jeźlei bło załoźone wpisujesz je i .enter.
Jesteś w konsoli :
Wpisujesz:
expand x*:\i386\explorer.ex_ c*:\windows\explorer.exe
klikasz enter potwierdzasz, źe chcesz zamienić plik i to koniec.
Wpisujesz exit , wyjmujesz płytę z czytnika i uruchamiasz system sprawdzając czy pomogło.

* litera x jest przykładem i naleźy w jej miejsce wstawić literę przypisaną czytnikowi. To samo dotyczy litery c – jeźeli system jest na innej partycji równieź tę literę naleźy zmienić.
Rebe
Dodano
11.06.2005 11:52:02
Dysk sprawdzałem, nie ma źadnych błędów. Explorer.exe chciałem wyodrębnić poprzez msconfig, na zakładce "ogólne" opcja "uruchamianie selektywne" i "rozwiń plik". Tak doradził mi kolega, ja sam nigdy wcześniej tego nie robiłem. Z konsoli odzyskiwania teź nie korzystałem, nie wiem za bardzo o co chodzi. :oops:
sebastian16
Dodano
11.06.2005 11:24:45
A dysk toś Ty sprawdził – chocby chkdsk–iem ?
Bo moze jest na nim jakiś słaby sektor i stąd te objawy przy folderze.

PS.
Coś Ty chciał przez msconfig wyodrębniać,a przede wszystkim w jaki sposób?
Z konsoli odzyskiwania to się robi.
Rebe
Dodano
10.06.2005 19:48:19
Próbowałem wyodrębnić explorer.exe z płyty instalacyjnej WinXP poprzez msconfig. Nie pomogło. Teraz jest wszystko OK, ale muszę uźywać innej zapory. Sygate chodził bez problemu 2 miesiące. Moźe nie jest samodzielnym sprawcą konfliktu z explorer.exe ? A ten folder? Wystarczy przenieść go w całości na inną partycję i jest OK, po powrocie na dawne miejsce, przy otwarciu – problem z explorer.exe, zamknięcie, przepraszamy.
sebastian16
Dodano
10.06.2005 16:58:03
coyote:
No to rób tak jak pisze sapero,jesli maja read only(tylko do odczytu) zaznacz wszystkie > PPM > właściwości i odznacz to.

By zobaczyć, źe zmiana w oznaczeniu nie nastąpiła – tak są bowiem w systemie odmyslnie ustawione atrybuty i niczemu to nie przeszkadza.

sebastian16 – a próbowałeś, poprzez expand z konsoli odzyskiwania, wyodrębnić plik explorer.ex_ do katalogu windows ?
Moźe to tylko sam plik się posypał.
Rebe
Dodano
10.06.2005 13:29:48
coyote:
No to rób tak jak pisze sapero,jesli maja read only(tylko do odczytu) zaznacz wszystkie > PPM > właściwości i odznacz to.

By zobaczyć, źe zmiana w oznaczeniu nie nastąpiła – tak są bowiem w systemie odmyslnie ustawione atrybuty i niczemu to nie przeszkadza.

sebastian16 – a próbowałeś, poprzez expand z konsoli odzyskiwania, wyodrębnić plik explorer.ex_ do katalogu windows ?
Rebe
Dodano
coyote:

Rebe
Dodano
coyote:

Rebe
Dodano
maq123
Dodano
10.06.2005 13:17:07
Atrybutami plików nie bawiłem się, a z tego co widać foldery w Documents and Settings domyślnie mają atrybut tylko do odczytu. :(
sebastian16
Dodano
10.06.2005 11:29:24
z tego co pamiętam (ale pewny nie jestem) pomaga:
start ––> uruchom ––> sfc /scannow ––> OK.

Oczywiście jeźeli masz płytkę od XP
MetaVirus
Dodano
09.06.2005 22:17:09
sebastian16
Dodano:
09.06.2005 14:53:22
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2